Campingstekker, welke heb je nodig?

Wat voor stekker heb je nodig op de camping? De campingstekker die het meest gebruikt wordt op de campings in Europa voor stroom op de camping in je caravan, camper of tent is de blauwe CEE stekker. De stekker die de stroomkast in gaat, is de CEE eurostekker met de puntjes (male/mannetje).

Een veel gestelde vraag is: hoeveel lengte camping kabel moet je bij je hebben. Op de meeste campings heb je aan 20 à 25 meter genoeg, maar we adviseren om 50 meter mee te nemen, aangezien de afstanden ook groter kunnen zijn op sommige campings. Je kunt eventueel ook 2 kabels van 25 meter meenemen, zodat je kunt verlengen als je te kort komt aan één kabel.

PVC- of neopreen kabels

Kabels zijn verkrijgbaar in twee soorten: PVC en Neopreen. De kabels van PVC zijn het minst geschikt voor gebruik op de camping. PVC kabels zijn veel minder goed bestand tegen zonlicht en hogere temperaturen dan Neopreen kabels. Daarnaast zal een PVC kabel ook eerder beschadigen als er overheen gereden wordt. De PVC huis-tuin-en-keuken-kabels zijn vaak ook niet geaard waardoor er een gevaarlijke situatie kan ontstaan bij regen. Huis tuin en keuken kabels zijn ook niet voorzien van een campingstekker.

Neopreen is een synthetisch rubber en de kabels zijn daarnaast wat dikker dan PVC kabels. De Neopreen kabels zijn te herkennen aan de codes: H07RN-F, 07RN of RN wat op de kabel gedrukt staat. Over het algemeen zijn Neopreen kabels wel duurder dan PVC kabels, maar gaan veel langer mee en zijn veiliger voor gebruik op de camping. Er zijn neopreenkabels te koop waar al een campingstekker aan gemonteerd is.

Leestip:  Gasslang vervangen van caravan of camper

Aderdikte van de camping kabel

Hoe dikker de kabel (ader) hoe minder de weerstand dus een lagere kans op oververhitting. Hieronder de aanbevolen diktes van de ader.

Ampère (A) Aderdikte Aderdikte lengte > 25 meter
0 A – 10 A 1 mm2 1,5 mm2
10 A – 16 A 1,5 mm2 2,5 mm2
16 A – 25 A 2,5 mm2 4 mm2

Mogelijkheden

Voor stroom op de camping zijn er kant-en-klare (spatwaterdichte) kabelsets te koop maar heb je al een goede haspel met een normale randaarde stekker (Type F) dan kun je ook een verloopkabel gebruiken. We hebben de mogelijkheden voor je samengevat.​

Verloopkabel met campingstekker
1. Verloopkabel met campingstekker

Verloopstekker CEE (male) naar randaarde (female)
2. Verloopadapter CEE (male) naar randaarde (female)
Online kopen
Vrijbuiter.nl (1,5 m neopreen)
Obelink.nl (1,5 m neopreen)
Bol.com (1 m neopreen)
Online kopen
Vrijbuiter.nl
Obelink.nl

Conrad.nl

Verlengkabel CEE campingstekker (male) naar CEE stekker (female)
3. Verlengkabel CEE camping stekker (male) naar CEE stekker (female)

Stekkerblok CEE campingstekker (male) naar randaarde (female)
4. Stekkerdoos CEE stekker (male) naar randaarde (female)
Online kopen
Kampeervoordeel.nl (10, 15 en 25 m)
Bol.com (20 m)

Online kopen
Kampeervoordeel.nl (15 m neopreen)
Vrijbuiter.nl (20 m)
Obelink.nl (20 m + 2 keer USB)
Bol.com (20 m + 2 keer USB lader)

Kampeerwereld.nl
 
(20 m)

Verloopkabel randaarde (male) naar CEE camping stekker (female)
5. Verloopkabel randaarde (male) naar CEE campingstekker (female)

CEE Veiligheidsbox
6. Veiligheidsbox voor CEE campingstekkers
Online kopen
Kampeervoordeel.nl (0,3 m neopreen)
Kampeerwereld.nl (0,4 m neopreen, haakse cee)
Vrijbuiter.nl (1,5 m neopreen)
Bol.com (1,5 m)
Winparts.nl (0,4 m neopreen)
Online kopen
Kampeervoordeel.nl
Kampeerwereld.nl
Vrijbuiter.nl
Bol.com
Winparts.nl

Losse CEE stekker (male)
7. Losse CEE stekker (male)

Kabelhaspel randaarde (male) naar 4x randaarde (female)
8. Kabelhaspel randaarde (male) naar 4 keer randaarde (female)
Online kopen
Kampeerwereld.nl
Conrad.nl
Online kopen
Vrijbuiter.nl (diverse haspels)
Obelink.nl (diverse haspels)
Bol.com (diverse haspels)

Op Obelink.nl en Conrad.nl vind je een handig overzicht van verloop- en reisstekkers welke je per land nodig hebt.

Stroom in de tent

Heb je al een goede kabelhaspel (nr. 8) dan kun je volstaan met een verloopkabel/verloopstekker van CEE (male/mannetje) naar randaarde stekker (female/vrouwtje) (nr. 1 of 2). Je kunt ook de bestaande stekker vervangen met een losse CEE campingstekker (male/mannetje) (nr. 7) en dan eventueel een verloopkabel randaarde (male/mannetje) naar CEE camping stekker (female) (nr. 5) meenemen voor het geval je een normaal stopcontact aantreft op de camping.

Controleer wel of de kabelhaspel zwaar genoeg is voor de gebruikers die je meeneemt. Een capaciteit van minstens 3500 Watt (16 Ampere) is daarom aanbevolen. Zie ook: Stroomverbruik op de camping.

Let op: Rol kabelhaspels altijd helemaal af om oververhitting en brand te voorkomen!

Heb je geen kabelhaspel (nr. 8) dan kun je overwegen om een stekkerblok met de CEE stekker (male) (nr. 4) naar randaarde (female) aan te schaffen. Je hebt dan 3 stroompunten in de tent. Neem dan eventueel ook de verloopkabel randaarde (male) naar CEE stekker (female) (nr. 5) mee voor het geval de camping namelijk geen CEE aansluiting heeft.

Stroom in de caravan/camper

Voor de stroomvoorziening naar de caravan heb je alleen een verlengkabel CEE (male) naar CEE (female) (nr. 3) nodig en eventueel ook de verloopkabel randaarde (male) naar CEE (female) (nr. 5) voor het geval de camping geen CEE aansluiting heeft.

Voorkom vocht in de stekkers

Houd indien mogelijk de kabel zoveel mogelijk van de grond af. Zorg voor een waterdichte verbinding van de stekkers met een CEE veiligheidsbox (nr. 6).

Campingstekker in Engeland

De meeste campings in Engeland maken ook gebruik van de blauwe CEE camping stekker, maar we raden je wel aan om een verloopkabel (nr. 9) mee te nemen. Deze verloopkabels zijn online te koop. Als je al een verloopkabel hebt van randaarde (male) naar CEE (female) dan kun je ook volstaan met een simpele verloopstekker Britse stekker of Engelse stekker (male) naar randaarde (female) (nr. 10).

Campingstekker in Zwitserland

De meeste campings in Zwitserland maken ook gebruik van de blauwe CEE camping stekker. Als je al een verloopkabel hebt van randaarde (male) naar CEE (female) dan kun je ook volstaan met een simpele verloopstekker Zwitserse stekker (male) naar randaarde (female) (nr. 11).

Verloopkabel Britse campingstekker (male) naar CEE stekker (female)
9. Verloopkabel Engelse stekker (male) naar CEE stekker (female)

reisstekker europa naar engeland geaard
10. Verloopstekker Engelse stekker (male) naar randaarde (female)
Online kopen
Vrijbuiter.nl
Kampeerwereld.nl
Winparts.nl
Online kopen
Allekabels.nl

reisstekker europa naar zwitserland geaard
11. Verloopstekker Zwitserland, stekker (male) naar randaarde (female)
Online kopen
Vrijbuiter.nl
Allekabels.nl
Bol.com

De meeste stroomkabels en campingstekkers zijn ook te koop bij de kampeerwinkels.

 4.6/5 (44)

Wat is je waardering?

1 REACTIE

  1. Ik vind het verhaal over de stekkers die kunnen worden gebruikt heel goed maar ik mis een heel essentieel onderdeel. In het artikel en in vrijwel alle sites zoals Obelink en Conrad verkopen alleen de bekende blauwe stekkers met de twee schroefjes. Mijn ervaring is dat deze soms lastig uit de verdeelkast of caravan zijn te halen. Je moet dan een beetje jutteren waardoor op een gegeven moment het risico bestaat dat de kabel niet goed meer in de stekker zit danwel wordt losgetrokken. Er zit dan ruimte in de schroefjes. Mij is dat al een keer overkomen met een kant en klare kabel met gemonteerde stekkers. Ik zag in Zwitserland een ander model met draai mogelijkheid en niet meer met de bekende schroefjes. Je monteert de kabel en draai de stekker in het huis en de kabel zit muurvast en kan je ook niet meer loswrikken. Echt een wereld van verschil. Veel beter en net zo duur als de blauwe.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in