7 gezondheidsvoordelen van kamperen

Kamperen is gezond voor zowel jongeren als ouderen. Je bent even helemaal weg van huis, weg van de dagelijkse sleur en je zit middenin de natuur. Wat zijn de gezondheidsvoordelen van kamperen?

1. Frisse lucht

Campings bevinden zich meestal in de natuur. Er zijn minder wegen in de buurt en ook fabrieken zijn op afstand. Dat zorgt er al voor dat de lucht schoner is.

Zoals je wellicht weet, maken bomen en planten zuurstof aan. Ook zijn er planten die de lucht kunnen zuiveren van ongezonde stoffen.

Op de camping adem je dus niet alleen schone lucht in, maar ook zuurstofrijke lucht. Dat doet iets met je energieniveau. Je kunt je letterlijk lichter en frisser voelen.

2. Minder stress

Als je kampeert, laat je de dagelijkse sleur letterlijkachter je. Dat geldt zeker als je je werklaptop thuislaat. Er is geen mail om te checken, dingen om te regelen voor je werk en geen afspraken waar je aan moet voldoen.

Probeer het drukke ritme van thuis ook echt thuis te laten en je op de camping over te geven aan de rust en de ontspanning. Ga dus niet allerlei activiteiten inplannen, maar kijk gewoon waar je zin in hebt.

Leestip:  Presentatie van de 25 beste kampeerregio's van Europa

Als je tijdens het ontbijt of de koffie samen met je kampeergenoten bespreekt wat jullie die dag gaan doen, is er nog genoeg tijd om van alles te ondernemen. En heb je zin om die dag bij de tent of caravan te blijven, dan is dat ook goed. Je bent al op een andere plek, je hoeft niet nog eens van hot naar her te rennen voor een geslaagde vakantie.

3. Verbetert relaties

Omdat je in een kleinere ruimte leeft met elkaar, kan kamperen een uitdaging zijn voor je relatie met familieleden of vrienden. Het kan de onderlinge bandook versterken. Je hebt immers tijd voor elkaar en kunt zonder onderbrekingen met elkaar praten.

Vaak ontstaan ’s avonds de mooiste gesprekken, vooral als je rond het kampvuur zit. Dat biedt de mogelijkheid om gesprekken te laten ontstaan die je anders wellicht niet gehad zou hebben.

4. Beter slapen

Als je kampeert in een tent, ga je meestal als vanzelf slapen als het donker is. Sta je op een rustige camping, dan word je gewekt door de opkomende zon en de vogels. Een heerlijker manier van wakker worden is er niet. Vaak voel je je dan ook meer uitgerust als je kampeert.

Leestip:  Nederland favoriet vakantieland onder Nederlanders
5. Unplug

Kamperen is een perfecte manier om te unpluggen van alle schermen. Er zijn immers genoeg activiteitenwaarbij je geen elektronica nodig hebt.

Denk aan typische kampeeractiviteiten aan water halen, water koken voor de koffie en thee, verse broodjes halen voor het ontbijt en afwassen met elkaar.

Het zijn slechts enkele voorbeelden van zaken die je weghouden bij het scherm en je het heerlijke back tobasic gevoel geven.

6. Genieten van heerlijk eten

Niets kan meer voldoening geven dan je eigen eten klaarmaken boven een kampvuurtje. Denk maar aan de populariteit van echte stokbroden: deeg dat je om een stok wikkelt en boven het vuurtje gaar laat worden.

Eten bij het kampvuur hoeft niet moeilijk te zijn. Het enige dat je ervoor nodig hebt, is wat hout, een rooster en wat stenen. Als het vuurtje onder het rooster komt, is het tijd om allerlei lekkers op het rooster te leggen.

Denk bij lekkere dingen voor op het rooster aan groenten die zijn ingesmeerd met olie en kruiden. Ook spiesjes met vers vlees en groenten of pakketjes met zalm en citroen zijn aanraders voor op de ‘barbecue’. Zoek je lekkere en gezonde bijgerechten, kijk dan eens hier.

Leestip:  Camping Monte Rosa - Eco-kamperen ​​op 577 meter hoogte
7. Betere conditie

Als je kampeert, beweeg je over het algemeen meer. Dan hebben we het niet alleen over einden naar het toilet lopen of water halen. Je bent meestal veel actiever op een dag als je vanuit een tent of caravan leeft. Daardoor heb je vaak een betere conditie na afloop van een kampeervakantie.

 4.7/5 (3)

Wat is je waardering?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in