61 procent automobilisten onvoldoende kennis voorrangsregels

ANWB Verkeersquiz

Voor veel automobilisten zijn voorrangssituaties vaak onduidelijk. Dat blijkt uit de ANWB Verkeersquiz die door 155.000 Nederlanders is gemaakt. Want maar liefst 61 procent van de deelnemers, dat staat gelijk aan zeven miljoen Nederlandse automobilisten, is gezakt voor dit ‘examen’. Deze uitkomst benadrukt het belang van het bijhouden van verkeerskennis. Daarnaast is het ook nodig dat wegbeheerders onduidelijke voorrangssituaties aanpakken.

Voorrang is op de Nederlandse wegen niet altijd even duidelijk geregeld. Veel verkeerssituaties zijn onduidelijk door bebording, lijnen of tekens op de weg die misleidend, verwarrend of foutief zijn. Over voorrang krijgen of geven zijn veel verkeersdeelnemers onzeker: 22 procent denkt onterecht dat ‘ritsers’ van rechts voorrang hebben. Ook sommige wegconstructies zijn verwarrend. Zo is het voor veel mensen onduidelijk wanneer er wel of geen sprake is van een ‘uitritconstructie’.
Dat laatste kun je weggebruikers vaak niet verwijten, vindt de ANWB. Zo is het onderscheid tussen een gelijkwaardige kruising en uitritconstructie zónder voorrang van rechts vaak onduidelijk. Daarom vraagt de ANWB aan wegbeheerders om géén onduidelijkheid over voorrang te laten bestaan. Gebruik haaientanden en borden om duidelijkheid te creëren.

Leestip:  75 jaar Campingaz
Verkeersregels bijhouden

Volgens de ANWB onderstreept de uitslag van de quiz het belang van het bijhouden van de verkeersregels.

Zelf je kennis van de voorrangsregels testen?

Ga naar de quiz

De ANWB zet zich al meer dan 140 jaar in om het verkeer voor haar leden veiliger te maken. Mede door de ANWB is het verkeer veiliger geworden. De komende jaren wil de ANWB de verkeersveiligheid blijven stimuleren door in te zetten op veilige wegen, veilig gedrag en veilige voertuigen.

Zie ook:

ANWB en Verkeersveiligheid

Nog geen waarderingen

Wat is je waardering?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in