Zuid-Zweden kijkt vooruit: het beste uit Skåne, Småland en Öland

Het zuiden van Zweden focust zich sterker dan ooit op natuur. Genieten van rust en ruimte, dat is wat telt. De regio’s Skåne en Småland zijn al jaren populaire bestemmingen bij veel Nederlanders: het is dichtbij en je kunt er simpel de drukte vermijden. En dat is – zeker in Covid-19 tijden – een welkom voordeel. Als de reisrestricties vrij reizen straks weer toelaten, is Zuid-Zweden er klaar voor. We nemen je mee op een rondje langs de Covid-vriendelijke initiatieven in Skåne en Småland en zetten het laatste nieuws voor je op een rij.

STAP OP DE FIETS

BikingSouthEast lanceert nieuwe trailbike-gebieden

In voor wat actie in de Zweedse natuur? Ga voor een rondje ‘stigcykling’, oftwel trailfietsen. BikingSouthEast is een netwerk van mountainbikeroutes in het oosten van Småland en op het eiland Öland. Binnenkort lanceert het netwerk drie nieuwe trailbike routes. Daarmee komt het totaal aan routes in deze regio op 40 met een totale lengte van 200 km. De ideale gelegenheid om ongestoord de ongerepte Zweedse natuur en uitgestrekte bossen te verkennen. Alle routes binnen het netwerk zijn ingedeeld van groen naar zwart, afhankelijk van de moeilijkheidsgraad. Veel routes zijn daarmee ook zeer geschikt voor families met kinderen.

Leestip:  ANWB Camper en Caravan van het Jaar 2024

BikingSouthEast

Foto: Alexander Hall/Visit Småland

Nieuw fietshotel nabij Isaberg Mountain Resort

fietshotel nabij Isaberg Mountain Resort
Foto: Robert Brolin/Isaberg Mountain Resort

Aan de andere kant van Småland – in het noord-oostelijk deel – opent een gloednieuw fietshotel: Hestra Guesthouse. Het kleinschalige hotel richt zich volledig op fietsliefhebbers met alle faciliteiten die fietsers nodig hebben: afsluitbare garages, droogruimtes, gereedschapsstations en zelfs de kamers zijn met fietsdecoratie ingericht. Uiteraard kun je er fietsen verkrijgen om de omgeving mee te verkennen. Een bakkerij en café zijn in aanbouw momenteel. Het guesthouse ligt vlak in de buurt van vakantiepark Isaberg Mountain Resort, waar tevens veel fietsmogelijkheden en andere outdooractiviteiten te ondernemen zijn.

 

SLAAP IN DE MOOISTE NATUURACCOMMODATIES 

Overnachten in het nieuwe natuurhotel in Åsljunga

Het nieuwe Nature Shelter Hotel in Åsljunga (Skåne) doet zijn naam eer aan: alles draait hier om de omringende natuur. Peddelen, fietsen of wandelen op de wandelroute Skåneleden, het kan hier allemaal. Toch willen de eigenaren hun gasten ook nog een beetje stads gevoel geven. “We zitten midden in de natuur, maar het moet wel een beetje trendy aanvoelen”, zeggen eigenaren Jeanette Gostomski en Peter Bengston. Het echtpaar is geen onbekende in dit deel van Zweden. Decorontwerpster Gostomski tekende de afgelopen jaren voor tal van ontwerpinitiatieven in Malmö en Helsingborg. Bengtson heeft restaurants in Malmö gerund, zoals Kwai Tsan, Mandarin, Grilljanne, Slagthuset en het fietshotel Ohboy.

Leestip:  Outdoor cadeautips
Back to basic in Småland

Meer het wildernis-gevoel dan dit krijg je niet. Camping Hätteboda ten zuiden van Växjö in Zuid-Småland is de meest zuidelijke camping in pure wildernis. Hier ga je terug naar de basis. Er is geen elektriciteit, je hakt je eigen hout om te koken of om de sauna te verwarmen. Hier ben je letterlijk en figuurlijk ver weg van de bewoonde wereld en op jezelf aangewezen: de dichtstbijzijnde winkel is 6 kilometer verderop. Tegen een beetje stilte moet je wel kunnen, want meer dan wat vogeltjes hoor je hier niet.

Småland Småland foto 2

Foto: Nature Shelter Hotel, Camping Hätteboda

PROEF DE NATUUR

Nieuwe Edible Country tafel op het eiland Ven

Eten middenin de natuur. Dat kun je aan de tafels van Edible Country. In Skåne is sinds kort een derde tafel te vinden, die staat op het eiland Ven. Dit kleine eiland in de Sont tussen Denemarken en Zweden is een populaire fietsbestemming. De tafel wordt gerund door House of Ven.‘The Edible Country’ is een doe-het-zelf gourmetrestaurant waar je een groot deel van het menu – samengesteld door een chef-kok – uit de natuur haalt en kookt in de buitenlucht. Alle Edible Country-tafels hebben hun eigen lokale menu, met ingrediënten die je zelf vinden eten in de directe omgeving.

Leestip:  Camperbezit onder jongeren sinds 2020 ruimschoots verdubbeld

Edible Country tafel op het eiland VenFoto: Islandofven.com

Nog geen waarderingen

Wat is je waardering?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in