Vouwwagenverkoop blijft stijgen, vorig jaar +21%

Voor het eerst meer dan 700.000 caravans, campers en vouwwagens in Nederland

In tegenstelling tot de verkoopcijfers van nieuwe caravans en campers noteerde de afzet van vouwwagens in 2022 in vergelijking met 2021 een plus. En met bijna 21 procent was dat zelfs een hele dikke plus, zo blijkt uit de cijfers van brancheorganisatie Kampeer en Caravan Industrie (KCI). Ten opzichte van pre-coronajaar 2019 lag de verkoop vorig jaar maar liefst 64 procent hoger.

De vouwwagen -of beter: ‘tenttrailer’, zoals de meeste moderne varianten tegenwoordig worden genoemd- is al een hele tijd aan een ware revival bezig. Fabrikanten werden afgelopen jaar in veel mindere mate gehinderd door leveringsproblemen voor onderdelen, laat staan door tekorten aan computerchips. Voor camper- en caravanproducenten betekende dit dat er op de Nederlandse markt in 2022 fors minder kon worden afgeleverd dan het jaar ervoor. Daarentegen vonden bijna 3.200 nieuwe vouwwagens hun weg naar Nederlandse kampeerders, tegen zo’n 2.600 in 2021 en minder dan 2.000 in 2019. Campooz, Cabanon en Jamet waren afgelopen jaar de populairste merken. Inmiddels telt ons land volgens de experts van KCI in totaal meer dan 100.000 vouwwagens, terwijl er ook 420.000 caravans zijn en ruim 180.000 kampeerauto’s. Daarmee passeren we voor het eerst de grens van 700.000 kampeermiddelen in Nederland.

vouwwagens

Geen gehannes meer

KCI-voorzitter Leo Diepemaat begrijpt de vouwwagenkopers helemaal: “Sowieso is een tenttrailer compact, superlicht en daardoor eenvoudig te trekken achter vrijwel elke auto. Elektrische en hybride auto’s zijn langzaamaan de standaard, maar veel daarvan mogen maar weinig gewicht trekken. De tenttrailer is dan dus de ideale oplossing. Er wordt ook maar weinig extra luchtweerstand veroorzaakt, dus het energieverbruik blijft ook binnen de perken.” Gehannes met een vouwwagen behoort bovendien echt tot het verleden: “Tegenwoordig zijn tenttrailers van alle gemakken voorzien en ze staan vaak al binnen een paar minuten. Vervolgens heb je eigenlijk alle voordelen die je ook van een caravan of een camper hebt. En als je eenmaal hebt gekampeerd, zoals zovelen tijdens corona hebben ontdekt of herontdekt, dan wil je niet meer anders”, aldus Diepemaat.

Leestip:  Chausson Golden Line als kantoor of avonturencamper

Website camp-to-go: camp-to-go.nl

 4/5 (1)

Wat is je waardering?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in