Vergelijk: Canal Digitaal en JOYNE

18

Sinds 1 augustus 2017 is Nederland een satelliet provider rijker. Het bedrijf JOYNE is op de satelliet tv markt de strijd aangegaan met Canal Digitaal die al heel lang actief is in Nederland. Daarom is het de hoogste tijd voor een vergelijking tussen Canal Digitaal en JOYNE.

In de onderstaande vergelijking tussen Canal Digitaal en JOYNE hebben we de verschillen tussen de beide satelliet providers in een tabel samengevat.

Vergelijking Canal Digitaal en JOYNE

canal digitaal JOYNE
Satelliet ASTRA 3 (23.5°E) Eutelsat 9B (9°E)
TV Zenders Abonnement: 93 *
Vrij te ontvangen: 500+
Bekijk zenderoverzicht
Abonnement: 63 *
Vrij te ontvangen: 500+
Bekijk zenderoverzicht
Discovery/Eurosport Nee Ja
FOX Sports Kanaal 1 (Eredivisie) Kanaal 1 (Eredivisie), 3, 5
Ziggo Sport Ja (als extra pakket) Ja (als extra pakket)
Kinderzenders 9 1
Regionale zenders 14 13 (wisselend over 2 kanalen)
Radio zenders 23 10
Prijsrange € 15,95 – € 34,95 p/m *
Bekijk pakketten en prijzen
€ 13,00 – € 30,00 p/m *
Bekijk pakketten en prijzen
Eenmalige kosten € 49,95 € 30,00
Prijs CI+ module € 99,00 € 99,00
Max. aantal extra smartcards 2 3
Flexibele abonnementen Ja (alleen het basis abonnement) Ja (alle abonnementen)
Looptijd abonnement 3, 6 of 12 maanden 1, 3, 6 of 12 maanden
Klantenservice Telefonisch (maandag t/m zaterdag van 09.00 tot 21.00 uur), chat en dealers Alleen via dealers
Verkoop Telefonisch, website en dealers Alleen via dealers
TV app Ja Nee
TV via internet Ja Nee
Geschikte ontvangers – Met geïntegreerde CI+ module
– Met losse CI+ module
 – Met losse CI+ module
Overzicht geschikte ontvangers
Benodigde schotel Minimaal 60 cm Minimaal 45 cm
Benodigde LNB DUO (dubbele kop) Single (één kop)
Gebied Ontvangstgebied Canal Digitaal Ontvangstgebied JOYNE

* Peildatum: 18 mei 2020

Sinds maart 2018 heeft Canal Digitaal ook flexibele abonnementen.

Leestip:  Nieuw tv-programma laat nieuwkomers kennismaken met kamperen

Aandachtspunten

Voor ontvangst via JOYNE heb je een ontvanger nodig waar de losse CI+ module van JOYNE ingestoken kan worden. De apparatuur van Canal Digitaal met de geïntegreerde CI+ module (waar de smartcard direct ingestoken wordt) is daarom dus niet geschikt voor JOYNE.

Wil je overstappen van Canal Digitaal naar JOYNE dan moet je sowieso een nieuwe CI+ module aanschaffen want die is niet hetzelfde als die van Canal Digitaal. De schotelantenne kan wel gewoon gebruikt worden. Heb je een DUO LNB (dubbele kop) dan werkt dat ook met JOYNE.

Voor ontvangst van Canal Digitaal is een grotere schotel nodig dan voor JOYNE. In het grootste gedeelte van Europa heb je bij JOYNE met een schotel van 60 cm (in midden Europa 45 cm) goed ontvangst terwijl voor Canal Digitaal in bijvoorbeeld Spanje/Portugal een 90 cm schotel nodig is voor een goed ontvangst.

Let op: Niet alle oudere volautomatische schotelsystemen hebben de Eutelsat 9B (JOYNE) voorgeprogrammeerd staan. Hiervoor is een software update noodzakelijk. Informeer dus eerst bij je dealer of dit noodzakelijk c.q. mogelijk is voordat je een abonnement bij JOYNE afsluit.

Leestip:  Nieuw tv-programma laat nieuwkomers kennismaken met kamperen

Conclusie

Qua prijzen en tv-pakketten ontlopen de beide satelliet providers elkaar niet veel. Wat betreft de kwaliteit, daar kunnen we over zeggen dat JOYNE daar de winstpunten heeft gepakt. De satelliet vonden we heel snel en het beeld was zeer stabiel.

Als je over de juiste ontvanger (zie aandachtspunten) beschikt of deze nog aan moet schaffen, je geen behoefte hebt aan een klantenservice (‘s avonds) en je wilt de zekerheid hebben van een goede dekking dan is JOYNE de beste keuze.

Heb je een ontvanger van Canal Digitaal (M7) of een ontvanger met een ingebouwde CI-module en wil je geen nieuwe aanschaffen, wil je de mogelijkheid hebben om een klantenservice te kunnen raadplegen bij installatie problemen en kampeer je in de gebieden waar de dekking goed is dan kun je alleen bij Canal Digitaal terecht.

Leestip:  Nieuw tv-programma laat nieuwkomers kennismaken met kamperen

Tip: Ben je voornemens om een nieuwe ontvanger aan te schaffen? Koop dan een ontvanger met een CI slot zodat je (als je dat wilt) altijd vrij bent om te wisselen tussen Canal Digitaal en JOYNE.

Een complete recreatieset voor JOYNE is te koop op Bol.com.

Gerelateerd artikelen
– Satelliet TV (wat is satelliet TV)
– TV kijken op de camping (welke mogelijkheden zijn er)
– Schotel uitrichten op de camping (hoe richt je het snelst je schotelantenne)
JOYNE, nieuwe aanbieder van satelliet TV

 4.3/5 (64)

Wat is je waardering?

18 REACTIES

 1. De app van Canal Digitaal is momenteel ook al in het buitenland te gebruiken! 🙂 En Canal Digitaal biedt al jaren een abonnementsvorm van 6 maanden aan – hun Recreatiepakket.

  • Beste Brian, bedankt voor je reactie. Wat betreft de tv app, volgens de website van Canal Digitaal is TV via de tv app alleen in Nederland mogelijk maar heb je het ook getest buiten Nederland en heb je gebruik gemaakt van een VPN dienst?
   Wat betreft het recreatie pakket, dat is een abonnementsvorm van 12 maanden geworden, je betaalt nu alleen (tijdelijke actie) maar 6 maanden.

 2. Dan bent u niet goed geinformeerd. Dit staat bij Canal Digital op de website:
  Recreatie Basis HD is hét pakket om de hele zomer van je favoriete Nederlandse tv-programma’s in HD te genieten!
  Met Recreatie Basis HD kijk je van 21 maart t/m 21 september 2018 naar alle zenders zoals hieronder vermeld, waaronder alle grote commerciële zenders
  In dit pakket ontvang je ook na 21 september altijd nog meer dan 170 vrij te ontvangen zenders
  Het abonnement duurt een jaar, maar je betaalt altijd alleen voor de zes maanden waarin het volledige aanbod aan zenders wordt gegeven
  Het enige wat je betaalt zijn de eenmalige opstartkosten: een ontvanger vanaf € 99,- en registratiekosten van € 49,95.
  ACTIE: Sluit je dit abonnement af voor 27 maart 2018 af, dan heb je ook nog in 2018 zes maanden lang een gratis abonnement! We rekenen dan niet de kosten van € 15,95 per maand (voor zes maanden). Dat is een besparing van € 95,70.

 3. Beste Jan, ik ben het helemaal met je eens dat je maar 6 maanden betaalt en dat is zeker ook voordelig maar het blijft wel een contract van 12 maanden. Als je na het eerste jaar het contract verlengd dan betaal je wel voor alle 12 maanden. Voorheen was het een (recreatie) contract met een korte looptijd maar dat is veranderd naar 12 maanden. Wij zijn bij het vergelijken uitgegaan van de normale tarieven en termijnen en hebben evt. acties buiten beschouwing gelaten.

 4. beste redactie
  ik ben al enkele jaren abonnee bij Canal Digital en betaal maar 6 maand per jaar het recreatiepakket en niet zoals je beweren 12 maand

  • Beste Wim,
   Je betaalt inderdaad maar 6 maanden maar je kunt wel 12 maanden kijken toch of stopt het na 6 maanden?

 5. Nu in Portugal en voor het eerst abonnee van Joyne.
  Geweldige ontvangst. Eutelsat satelliet steeds snel gevonden en prima beeld.
  Voor mij geen CanalDigital meer!

  • Beste Cor,

   Nee dat hoeft niet meer, zowel JOYNE als Canal Digitaal bieden nu pakketten aan voor een maand en dan betaal je ook maar één maand.

 6. Wij staan momenteel met onze caravan in de Algarve, Armacao de Pera (vlakbij Albufeira). Ik (John van Gogh) voer hier onafhankelijke meetprogramma’s uit om vast te stellen hoe het met de ontvangst van Canal Digitaal t.o.v. Joyne in Zuid Europa is gesteld. De metingen worden uitgevoerd met een EISS-systeem voorzien van 65 cm schotelantenne. Onderstaand de gemeten waarden bij heldere hemel. Voor de niet technisch geinteresseerde: onderstaande meetresultaten tonen aan dat de ontvangst van Joyne hier in Zuid Europa zeer goed is (grote zg. slechtweerreserve). De ontvangst van Canal Digitaal is – ondanks de hoge opbrengst van de gebruikte schotelantenne matig maar tegelijkertijd wel acceptabel. Er is slechts weinig slechtweerreserve m.a.w. tijdens matige tot flinke regenbuien zal het beeld volledig wegvallen.

  Joyne
  C/N 11.6dB~12.1dB
  MER: 10.8dB~11.3dB
  BER: 1.7-10-4
  Signaalkwaliteit: 70%

  Canal Digitaal
  C/N 9.6dB~9.1dB
  MER: 9.4dB~9.6dB
  BER: 2.85-10-4
  Signaalkwaliteit: 44-68%

  V.w.b. het gebruik van de div. apps waarmee de Nederlandse zenders in het buitenland kunnen worden ontvangen: op de meeste campings, of je het nu hebt over campings in Frankrijk, Spanje of Portugal, zodra er wat meer campinggasten zijn die gebruik maken van de internetvoorziening neemt de kwaliteit van het internet op deze campings dramatisch af en is TV-kijken via de apps niet meer mogelijk.

 7. Het is altijd goed om te vergelijken en laat zeker gebruikers aan het woord. Het is jammer dat jullie JOYNE nog niet getest hebben, mochten jullie dit willen dan is onze klantenservice zeker bereikbaar via info@joyne.nl (zowel abonnees als niet abonnees). Wij zullen jullie graag de mogelijkheid bieden om te testen. En Astra 1 zit geen enkele zender van CD meer!

 8. Installatie probleem
  Onlangs overgestapt van Canal naar Joyne.
  We hebben een tv met ingebouwde DVB-S, (satelliet ontvanger.)
  En toen begon voor mij de zoektocht naar ontvangst…..Andere satelliet gevonden. We zij in Spanje dus de satelliet gericht op 168 graden. Hoek op 42,5.
  Maar niets komt er binnen. Welke satfinder ik als app ook download, niets lukt me.
  Heeft iemand suggesties?

 9. Door de komst van Joyne is de monopolist Canal digitaal, snel zijn prijzen en abonnementsvormen gaan aanpassen. Dat hadden ze nooit gedaan zonder de komst van Joyne.

  Ik vind dan ook dat Joyne meer credits verdiend voor wat zij trachten op te bouwen. Daarnaast is de ontvangst ook nog eens een stuk beter omdat Canaal digitaal enkele jaren geleden naar de goedkopere Astra 3 is verhuist van Astra 1. Dat hun klanten met name in zuid Europa daar problemen mee zouden kregen interesseerde hen in het geheel niet. Totdat Joyne op het toneel verscheen.

  Wij overwinteren met de caravan in Zuid-Portugal en Zuid-Spanje en het verschil met Canal digitaal en Joyne is significant! Zowel in prijs (nu natuurlijk minder door aanpassingen van Canaal digitaal) als in ontvangstkwaliteit.

  Chapeau voor Joyne! ik hoop dat meer mensen zullen switchen naar Joyne en daardoor naast een significant betere ontvangst ook nog eens een prijsvoordeel toucheren. Want 1 ding is zeker, als Joyne zou verdwijnen vliegt de prijs van Canal Digitaal weer omhoog.

 10. Hallo.Ik heb nu een dubbele lnb kop erop.Heb nu canaal digitaal waar ik niet gelukkig mee ben.Moet ik als ik naar dat Eutelsat ga mijn hele Schotel opnieuw uitrichten of krijg ik die Sat zo te pakken.Want dat Joyne klingt goed.Heb gelezen dat als je nieuw bent voor 99 Euro 2 slotkaarten krijg voor 2 t.v .Klopt dat.?

 11. Blijf bij CD aangezien Joyne niet levert wat hij of zij beloofd. Bij (bijna)slecht weer een waardeloze ontvangst en de boel schiet meteen in de problemen. Sowieso heeft CD ook een ruimer aanbod van kanalen en de hulpdesk is zo te bereiken. Technisch gezien is onze ervaring dat CD een beter algehele ervaring geeft dan Joyne…..

 12. Wanneer je meerdere TV’s (en/of ontvanger met opnamemogelijkheid) hebt Joyne de goedkopere oplossing; € 5,- per maand per extra CI tegenover € 9,50 bij Canal Digitaal.
  Bovendien kun je in totaal 4 CI+ modules per abonnement gebruiken ipv de 3 bij Canal Digitaal.

  Enige voordeel dat ik bij CD kan bedenken is de App en het iets uitgebreidere zenderpakket. De VOD films zijn zelfs met het Royaal pakket niet gratis.
  Met satellietontvangst heb je naar mijn mening al zenders genoeg, er zijn zat leuke FTA kanalen.

  CD heeft een iets lagere slechtweerreserve waardoor je een grotere schotel moet toepassen. Op mijn WF-T90 ontvang ik de 9/19.2/23.5 en 28.2 en ik heb zowel een Joyne als Canal Digitaal abonnement. Door mijn GSO ben ik helaas beperkt tot 4 satellieten.
  Bij CD zit een opnamemogelijkheid (online/app), maar voor opnames kun je natuurlijk ook een ontvanger met opnamemogelijkheid inzetten.

  Samengevat: Joyne biedt de beste prijs, Canal Digitaal het meest uitgebreide aanbod. Voor Joyne is een kleinere schotel voldoende wat handig is op vakantie of plekken waar je een wat kleinere schotel kunt plaatsen.

  Een voordeel wat mee zou kunnen spelen voor CD is dat bij multisatellietontvangst de Eutelsat 9 ver van de Astra 2 28.2 staat, dat is toch bijna 20 graden radius verschil.
  Bij een 19.2/23.5/28.2 opstelling zitten de satellieten vrij dicht op elkaar waar door je een goedkope offset-schotel kunt gebruiken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bevestiging *