Update NBTC Vakantiemonitor november 2021

Elfde meting Vakantie Sentiment Monitor: in alle landen forse daling vakantie-intentie zichtbaar. Invloed corona op vakantiegedrag neemt duidelijk toe. Ook in 2022 verwacht zes op de tien mensen dat de pandemie opnieuw veel impact heeft op het vakantiegedrag.

Het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen (NBTC) maakt de resultaten van de elfde meting van de Vakantiemonitor bekend. Met deze monitor meet NBTC sinds mei 2020 de vakantie-intentie en de invloed van corona op het reisgedrag van inwoners uit Nederland en de toeristische kernmarkten van ons land: België, Duitsland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en China. De elfde meting vond plaats van 15 tot en met 21 november. Dit is na de laatste persconferentie op 12 november waarin strengere maatregelen werden aangekondigd.

Belangrijkste resultaten:

2021: Vakantiesentiment

Bijna de helft van de inwoners uit Europese landen heeft de intentie om nog dit jaar op vakantie te gaan. Daarmee is de vakantie-intentie hoger (+9%) ten opzichte van afgelopen jaar in dezelfde periode. In vergelijking met de vorige meting in september is de vakantie-intentie echter fors gedaald. Deels wordt deze daling veroorzaakt door de winterperiode maar ook het toenemend aantal besmettingen is van invloed.
Nederlanders lijken voor de laatste twee maanden van dit jaar meer vakantieplannen (48%) te hebben in vergelijking met 2020 (37%). Ook het aandeel reeds gemaakte boekingen is dit jaar groter in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar (resp. 13% en 25%).
De voorkeur voor een vakantie in eigen land is in bijna alle Europese landen afgenomen in vergelijking met november 2020. Opvallend is dat dit niet geldt voor Nederlanders. Het aantal vakantieplannen van Nederlanders in eigen land neemt zelfs toe ten opzichte van vorig jaar.
Hoewel inwoners uit Duitsland en België dit jaar meer vakantieplannen hebben in Europa, blijft de populariteit van Nederland als vakantiebestemming in beide landen gelijk en relatief beperkt.

Leestip:  Karsten Tenten en Easy Caravanning nemen volgende stap
2022: Verwachtingen vakantieplannen

Ruime meerderheid Nederlanders (64%) verwacht dat de plannen voor hun zomervakantie komend jaar afhankelijk zijn van de ontwikkelingen van de pandemie. Gemiddeld wacht twee op de drie Nederlanders ook volgend jaar langer met het boeken van een vakantie.
Vakantie in eigen land blijft komend jaar onverminderd populair. Bijna de helft van de Nederlanders verwacht hun zomervakantie in eigen land door te brengen.
De helft van de Nederlanders geeft aan andere aspecten van vakanties te waarderen, zoals veiligheid en zekerheid. Ook speelt het mentale aspect een grote rol en is de behoefte om er echt even tussenuit te zijn belangrijker geworden.
Jos Vranken, algemeen directeur NBTC: “De resultaten bevestigen opnieuw dat de onzekere tijden voor de toeristische sector voorlopig nog aanhouden. Dit verrast ons niet, wat ons wel verrast zijn de extra reisbeperkingen die sommige Europese landen momenteel opleggen. Een gezamenlijke en uniforme aanpak van de lidstaten is essentieel voor onze bezoekerseconomie. Controle krijgen en houden op de gezondheidscrisis in ons land is prioriteit. In het verlengde daarvan dringen wij aan op coördinatie en afstemming van beleid en aanpak tussen lidstaten, gekoppeld aan de inzetbaarheid en geldigheid van het Digitale Corona Certificaat. Eenduidigheid op dit punt is essentieel om nog meer onzekerheid onder consumenten te voorkomen en geeft vertrouwen om toekomstige reizen te boeken.”

Leestip:  Wegenwachten aan het werk in het buitenland

Bron & Foto: www.nbtc.nl

Nog geen waarderingen

Wat is je waardering?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in