Tips voor een eerste keer overnachten in een refuge in de bergen

Berghutten in Isère Franse Alpen weg van de bewoonde wereld

Alleen op de wereld, de rust en stilte van de bergen ervaren en de zonsondergang en opgang meemaken. Veel berghutten liggen op uren en uren hiken van begaanbare wegen. Voor een eerste ervaring best spannend. Daarom een selectie van berghutten op 2 uur wandelafstand. Wel écht midden in de natuur, maar ook mét mogelijkheid om binnen afzienbare tijd weer in de bewoonde wereld te zijn. In Isère in de Franse Alpen staan niet minder dan 28 berghutten mét uitbater die alleen te voet bereikbaar zijn.

Refuge de la Fare – omgeven door bergmeren

Refuge de la Fare ligt midden in het Grandes Rousses-massief in de Oisans op 2.280 m hoogte. De berghut biedt plek aan 16 personen. Voor de maaltijden wordt zoveel mogelijk met groenten uit de moestuin van de refuge gewerkt. Vanaf de refuge zijn diverse prachtige wandelingen naar bergmeren te maken. Refuge de la Fare

Refuge Le Habert d’Aiguebelle ideale spot om gemzen, marmotten en berggeiten te spotten
Verschillende gemarkeerde wandelroutes leiden naar de Refuge le Habert d’Aiguebelle in bergmassief Belledonne. De meest directe route start in het dorp Aiguebelle. Van daaruit volg je het gemarkeerde pad omhoog door de bossen en langs bergflanken. Na ongeveer 2 uur wandelen bereik je de refuge. De berghut is een voormalige schuilplek voor herders en biedt nu plek aan 26 personen om te overnachten. De uitbater serveert er voedzame maaltijden met lokale producten. Rond de refuge zijn volop gemzen, marmotten en berggeiten te spotten.

Leestip:  Een prachtig wandelgebied ontsloten: Baronie van Breda

Refuge le Habert d’Aiguebelle | Isère Tourisme (isere-tourisme.com)Refuge de la Soldanelle met uitzicht op de Mont Blanc

Zonsondergang in Oisans Isère

Refuge de la Soldanelle met uitzicht op de Mont Blanc
De Refuge de la Soldanelle ligt op 1.480m hoogte en biedt uitzicht op de Mont Blanc en de Meije. Het ligt midden in het Regionaal Natuurpark van de Vercors. Hikers die de Grande Traversée du Vercors lopen gebruiken de berghut vaak als uitvalsbasis. Liever korter wandelen, start dan in het dorpje Villard-Reymond in Oisans vanwaar je via bloemrijke alpenweiden in een uur naar de refuge loopt. De hut biedt plek aan 18 personen en daarnaast zijn er 2 yurts waar in totaal 8 personen kunnen slapen.

La Soldanelle – Refuge dans le Vercors

Hiken en prachtige uitzichten in het Vercors Massief

Hiken en prachtige uitzichten in het Vercors Massief

Gîte d’alpage de la Molière

De berghut van Josy en Vincent ligt midden in een natuurpark. Vanaf het terras kijk je uit op het plateau de la Molière waar de koeien van Josy en Vincent in de zomer de op de Alpenweiden genieten van de bergkruiden. Behalve overnachten kun je er ook lunchen, dineren of alleen even wat drinken.
Gite d’alpage de la Molière | Isère Tourisme (isere-tourisme.com)

Leestip:  Wandel voor goud in de Tiroler Zugspitz Arena

Refuge de la Molière

Refuge de la Molière

Checklist overnachten in een berghut

– Bel van tevoren naar de refuge om zeker te weten dat er plek is. Geef ook door of je mee eet en of je zelf een slaapzak etc moet meenemen.
–  Bereid de tocht voor. Check het weerbericht, hoogteverschil, duur van de hike. Zorg dat je ruim voor zonsondergang bij de refuge bent.
– Reis zo licht mogelijk. Neem een vuilniszak – je mag niks achterlaten in de natuur, een hoofdlamp en hoeslaken mee.
– Neem contant geld mee. Bij de meeste refuges kun je alleen met cash betalen.

Gids berghutten in Isère

De gids met meer informatie over 30 verschillende berghutten in Isère is hier gratis te downloaden: Refuges de l’Isère by Alpes ishere – Issuu

Leestip:  BOVAG nationale autowasdag 2023
Over Isère

Isère ligt in het zuidelijke deel van de Franse Alpen en bestaat voor een groot deel uit hooggebergte. Kenmerkend zijn de indrukwekkende bergtoppen, ruige natuur, gletsjers, valleien en bossen. Je kunt er eindeloos wandelen, mountainbiken, klimmen en genieten van de rust. In het departement liggen verschillende bergmassieven, waaronder de Écrins, de Belledonne, de Vercors en de Chartreuse, allemaal onderdeel uitmakend van de Alpen. De hoofdstad Grenoble was in 2022 duurzame Europese hoofdstad en is per TGV trein te bereiken. www.alpesisere.com

Nog geen waarderingen

Wat is je waardering?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in