Tips & trucs voor onderhoud van je tent

Door de inwerking van weersomstandigheden, met name van ultraviolet licht, is de levensduur van een tent betrekkelijk beperkt. Met goed onderhoud kan een tent echter langer meegaan. Het verdient aanbeveling een tent indien mogelijk droog op te vouwen, en hem in ieder geval aan het eind van het kampeerseizoen goed te drogen en schoon te borstelen.

Schoonmaken
Los vuil dat op de tent zit kunt u met een zachte droge borstel afborstelen.
Het is raadzaam tenten alleen met leidingwater af te spoelen.
Als je bijvoorbeeld aan zee heeft gekampeerd is het ook raadzaam de tent met leidingwater af te spoelen. Het zeezout, wat op uw tent zit, neemt vocht op en dat kan daardoor schimmelvorming geven. Belangrijk is g
een zeep o.i.d. te gebruiken bij het schoonmaken, dit geeft lekkage.

Leestip:  Kees Kampeert introduceert circulaire vouwwagen

Vlekken
Als er per ongeluk toch zeepvlekken op je tent zijn gekomen, dan spoelt u dat met veel water af. De waterdichtheid keert dan meestal terug.
Bij harsdruppels kun je het best een lepel nemen en het wegscheppen, restanten laten drogen en daarna voorzichtig tussen de vingers verpulveren. Ook handig is om een ijsklontje aan de binnenkant van het doek tegen de vlek te houden. De hars wordt breekbaar en komt makkelijker los door te krabben.

Vogelpoep: zoveel mogelijk eraf spoelen met water en het restant, wanneer dit droog is, eraf borstelen met een zachte borstel.

Gemorste vloeistoffen kunt je het best verwijderen door deze op te deppen. Het aanbrengen van oplosmiddelen tast de waterdichtheid van de tentdoeken ernstig aan. Het gebruik hiervan voor het schoonmaken van een tent is dan ook niet aan te raden.

Leestip:  World Campooz Day

Opbergen
Je kunt de tent als hij eenmaal goed droog is in de hoes stoppen. Het wordt sterk afgeraden een vochtige tent in de hoes te stoppen, dit kan leiden tot schimmel en vieze geurtjes.
Indien noodzakelijk kunt je de tent nat afbreken. Met het nat inpakken kan de waterdichtheid tijdelijk verminder. Zodra de tent weer 100% droog is zal de waterdichtheid weer terugkeren.

Laat een tent nooit langer dan 24 uur nat ingepakt.
De stalen tentstokken kunt u na gebruik invetten met bijvoorbeeld auto was.
Voor het behoud van een tent is het noodzakelijk deze schoon en kurkdroog op te bergen.

Impregneer- en reinigingsmiddelen voor tenten zijn te koop op Kampeervoordeel.nl.

 5/5 (1)

Wat is je waardering?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in