Onderhandelen maar: slechts helft kopers dingt af op eerste auto

AutoScout24 deelt waar je op moet letten bij de aankoop

Vaak kan er bij de aanschaf van een auto worden onderhandeld, maar lang niet elke koper maakt hier handig gebruik van. Dit blijkt uit onderzoek van AutoScout24, het Europese online autoplatform voor nieuwe- en tweedehandsauto’s. 90 procent van de Nederlanders koopt zijn of haar eerste auto tweedehands. Maar wat blijkt? Niet eens de helft van deze kopers (43%) onderhandelt bij de aanschaf van zijn of haar eerste auto. AutoScout24 deelt daarom vijf tips waardoor jij niet alleen bij je eerste auto, maar ook je daaropvolgende auto’s, een goede deal scoort!

Oude liefde roest niet

Je eerste auto, veel Nederlanders (44%) hebben er – zelfs jaren later nog – een speciale band mee. De meesten van hen kochten, leaseden of kregen hun eerste auto op 18-jarige leeftijd. Bijna 3 op de 4 kopers (72%) betaalde hun eerste auto uit eigen zak, tegenover een kleinere groep die zijn eerste auto kreeg (11%), deels zelf heeft betaald (14%) of leasede (3%).

Leestip:  Koken op gas kan het hele jaar door met Campingaz
Voor een prikkie op de eerste rij

Tijdens de aankoop van die eerste auto wordt vooral gelet op het prijskaartje (80%). Opmerkelijk, aangezien maar 43 procent onderhandelt over de prijs. De kilometerstand (37%), de leeftijd van de auto (37%), het merk (35%) en het model van de auto (32%) zijn naast de prijs de belangrijkste aandachtspunten bij de aanschaf van de eerste auto. De kleur van de auto doet er minder toe (17%).

Tips om de perfecte eerste auto te scoren

Een auto kopen is best spannend. Zeker als je het nog nooit eerder hebt gedaan. Daarom geeft AutoScout24 je enkele tips om je op weg te helpen:

  • Stel voor jezelf een realistisch budget op. Binnen dat budget kun je dan bekijken wat de opties zijn: waar ga je de auto voor gebruiken? Wil je een nieuwe auto of liever tweedehands?
  • Een goede voorbereiding is het halve werk. Doe van tevoren onderzoek naar wat je kunt verwachten voor jouw wensen en budget, bijvoorbeeld via online autoplatforms zoals AutoScout24.
  • Ben je zelf niet zo op de hoogte van alle technische details? Overweeg dan om een expert, zoals je vader, tante of broer, mee te nemen om de auto te inspecteren voordat je tot de aankoop overgaat.
  • Pak een proefrit mee! Het geeft je de mogelijkheid om de auto zelf te ervaren en te beoordelen of deze aan jouw verwachtingen en comfort voldoet.
  • Niet het leukste onderdeel van de aankoop, maar wel een belangrijke: het papierwerk. Koop je een tweedehands auto, controleer dan het onderhoudsboekje, de APK-keuring, de kilometerstand en of de auto een schadeverleden heeft. Laat ook alle afspraken rondom de koop schriftelijk vastleggen in een koopcontract.
Leestip:  Eerste keer kamperen? De belangrijkste benodigdheden op een rij!

Je mag dus best kritisch zijn als koper. Doe genoeg onderzoek, overweeg een aanbod goed en bekijk je opties. Wie weet rijd jij binnenkort weg in je mooie (nieuwe) auto!

*Bron: Onderzoek uitgevoerd in opdracht van AutoScout24 door Multiscope in maart 2023 onder 1.169 Nederlanders.

Nog geen waarderingen

Wat is je waardering?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in