Naar buiten: Geschiedenis van kamperen door Nederlanders

0

“Een onfris zwerversbestaan voor heel bijzondere mensen,” zo beschreef De Kampioen kamperen meer dan honderd jaar geleden. Inmiddels kamperen we met 3,5 miljoen landgenoten. Op 10 september verschijnt bij uitgeverij ANWB:  “Naar Buiten. Een geschiedenis van Nederlanders en kamperen”

Naar buiten begint bij de avonturiers van een eeuw geleden en laat zien waarom kamperen, ondanks de weerstand in het begin, zo populair werd. Aanvankelijk zetten kampeerders tenten neer op stranden, in bossen en bij boeren. Vanaf de jaren dertig in de vorige eeuw werd het vrije kamperen aan banden gelegd en gereguleerd. In deze geordende vorm groeide het kamperen in de jaren vijftig en zestig uit tot de meest populaire manier om op vakantie te gaan, onder meer dankzij de doorbraak van de bungalowtent, gevolgd door het succes van de caravan.

Leestip:  Stads- en kleine familiecamping Vlietland

Geschiedenis van kamperenDe meeste Nederlanders kampeerden in eigen land, hoewel vanaf de jaren vijftig grote aantallen Nederlandse kampeerders ook naar het buitenland trokken. Vanaf de jaren tachtig kwamen de zogenaamde campingvluchten op, die kampeerders naar Griekenland, Portugal en andere verder gelegen streken brachten.
De coronacrisis perkt onze vrijheid in. ‘Social distancing’ en andere coronamaatregelen veranderen ook het kamperen. Ook eerder waren er perioden dat kampeerders zich moesten beperken. Maar het kamperen ging altijd door. Ook dit komt in Naar buiten aan bod. Het boek is rijk geïllustreerd met (historisch) beeldmateriaal. Journaliste en televisiemaakster Floor Dessing schreef het voorwoord.

Over de auteur

Hans Buiter is verenigingshistoricus van de ANWB. Hij houdt zich vooral bezig met de geschiedenis van het dagelijks leven. Hij promoveerde op ‘Riool, rails en asfalt. 80 jaar straatrumoer in vier Nederlandse steden’ en schreef onder meer boeken en artikelen over de geschiedenis van de Nederlandse autosnelweg, het Utrechtse winkelcentrum Hoog Catharijne, industrieel erfgoed en de Nederlandse fietscultuur. Voor Naar buiten vond hij in de archieven van de ANWB en andere organisaties oude tijdschriften, handboeken, correspondentie en niet eerder gepubliceerde foto’s. Aan de hand van dit materiaal vertelt hij een uniek verhaal over een nationale traditie: kamperen.

Leestip:  Kinderen hopen op vakantiegezin

Naar buiten. Een geschiedenis van Nederlanders en kamperen| Hans Buiter | 224 pagina’s | € 22,99 | ISBN 9789018046316| Uitgeverij ANWB

 4.7/5 (3)

Wat is je waardering?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in