Met de camper op pad ten tijde van corona

Het is alweer 4 maanden geleden dat wij – Adriaan en Sandra – Nederland achter ons lieten, vlak voordat de overheid reizen naar het buitenland volledig afraadde. Sindsdien zijn we gedurende onze sabbatical van één jaar op pad met onze Ford Transit Nugget camper in Zuid Europa; Spanje en Portugal om precies te zijn.

 

Reizen in het coronatijdperk

Het is natuurlijk een gekke tijd om te reizen met de camper in coronatijd, maar stiekem is het eigenlijk ook wel een hele fijne tijd om op pad te zijn. Want hoe bijzonder is het een vrijwel lege Alhambra (Granada) te bezoeken en op de meeste prachtige plekken alleen te staan, in plaats van elke dag thuis te werken en 9 uur naar een beeldscherm te turen. Dat is namelijk wat we deden voordat we vertrokken.

Portugal en Spanje kennen andere coronaregels dan Nederland, zo zijn zij veel terughoudender met het sluiten van horeca en winkels. Daarnaast zijn regels regio gebonden. Met de camper op pad zijn is ideaal omdat we zo per dag kunnen bepalen welke regio wel bezocht kan worden en welke niet. En zo hebben we ons goed weten te vermaken de afgelopen maanden. Eerst in Portugal en toen daar de coronaregels strenger werden, in Zuid-Spanje.

Leestip:  Bijzonder flexibele indeling voor nieuwe Hobby Maxia Van 680 DT
Niet de enige camperaars

Wij zijn overigens niet de enige camperaars die zich op dit moment in Zuid-Spanje bevinden. Veel (betaalde) camperplaatsen staan vol met overwinteraars uit allerlei Europese landen en je hoeft op Instagram maar #vanlifespain in te typen en komt de meest uiteenlopende busjes tegen. Toch is de campercommunity te overzien want we komen regelmatig dezelfde mensen tegen onderweg!

Sandra en Adriaan Camper

Wildparkeren

Wat wij erg leuk vinden aan met de camper door Spanje reizen zijn de vele “wildkampeer” mogelijkheden. Officieel is wildkamperen niet toegestaan, maar parkeren wel. En daar zit nou net een grijsgebied waarbinnen parkeren met de camper valt. Zo lang je van de plek waar je staat geen camping maakt en zolang je niet in een nationaal park staat, mag je overnachten in je voertuig. Zo hebben wij al op menig mooie plek aan het strand of in de bergen kunnen staan, zonder dat dat in strijd was met de regels.

Leestip:  Buscamper Karmann-Mobil Davis 600 met lengtebedden

In Portugal was “wildparkeren” zoals wij het zijn gaan noemen tot voorkort ook toegestaan maar sinds half januari 2021 kent het land nieuwe regels waardoor dit tegenwoordig verboden is. Dat is jammer, maar het land is de afgelopen jaren overspoeld met camperaars die het helaas niet altijd even netjes achter lieten.

Wildkamperen

Plannen lastig te maken

Het reizen in coronatijd heeft als downside dat het plannen van de reis vrijwel onmogelijk is geworden. Want het is lastig vooruit te bepalen welk land of gebied wel open zal zijn en welke niet. Dat zorgt ervoor dat we met de dag leven en in regio’s terecht komen waar we van tevoren nooit aan gedacht hadden – bijvoorbeeld Alentejo in Portugal. Daarnaast nemen we veel meer de tijd om iets van een land te zien, zoals we nu doen in Spanje.

Leestip:  Internationaal onderzoek dat Campercontact
Camper view Camper view 2
Camper view 3

Toch hopen we nog wel een aantal andere landen aan te kunnen doen tijdens onze sabbatical. Het afreizen naar de Noordkaap staat bijvoorbeeld hoog op ons lijstje. Maar zolang het nog winter is in het noorden van Europa blijven wij lekker in het zonnige zuiden en genieten we van biertjes op het terras! @vandemics

 4/5 (9)

Wat is je waardering?

2 REACTIES

  1. Hoi Adriaan en Sandra, goed om te lezen dat er meer mensen zijn die dit doen. Wij vertrekken volgende week voor een jaar met het hele gezin (5) voor een reis door Europa met een camper. Wat is jullie ervaring met betrekking tot de Corona maatregelen en bewegingsvrijheid? Worden jullie veel aangehouden/aangesproken? En hoe gaat het bij de grens overgang en tolwegen? Dit is iets wat we (naast al het andere) toch wel erg spannend vinden. Alvast bedankt voor jullie antwoord!

  2. Hi Dennis,
    Wat een mooi plan! Waar willen jullie al eerste naar afreizen?
    Onze ervaring is vooral gericht op Portugal en Spanje en we zijn nog nooit staande gehouden door de politie. Ik heb begrepen dat ze begin februari wel mensen bij de grens Frankrijk-Spanje aanspraken maar niet tegen hielden, ik weet niet of dat nu nog gedaan wordt. Voor de rest wordt er in Spanje vrijwel niet gecontroleerd. Wij hebben altijd vrij kunnen bewegen en vonden het in het begin ook wel spannend. Maar uiteindelijk is het allemaal erg goed te doen!
    Heel veel plezier alvast 🙂
    Groeten Sandra

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in