Grote vraag naar tweedehands caravans en campers

In maart steeg de verkoop van tweedehands caravans en kampeerauto’s door de vakhandel met respectievelijk 37 en 86 procent ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar. Volgens de cijfers van BOVAG en RDC werden vorige maand 1.605 gebruikte caravans en 1.832 camperoccasions afgeleverd.

De caravanbedrijven profiteerden van de maatregel om de showrooms weer op afspraak te mogen openen, die sinds begin maart van kracht is. Daarmee haalden ze de opgelopen achterstand van januari en februari in en eindigde de verkoopteller in het eerste kwartaal van 2021 op 3.159 tweedehands caravans. Dat is 7 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar en het hoogste aantal sinds 2008. In 2020 verkochten de caravanbedrijven 15.155 occasions, bijna 1.000 stuks meer dan in 2019.

Nieuwe caravans nog in de min

Als gevolg van de mogelijkheid om klanten op afspraak te ontvangen, steeg in maart ook het aantal registraties van nieuwe caravans. Er werden 992 exemplaren afgeleverd en dat was 15 procent meer dan in maart 2020, toen halverwege die maand de intelligente lockdown vanwege het coronavirus van kracht werd. Het aantal nieuwe caravans vorige maand is het hoogste voor een maart-maand sinds 2012. Ondanks de inhaalslag vorige maand blijft het verkooptotaal voor het eerste kwartaal steken op 1.540 stuks, oftewel 5 procent minder dan een jaar geleden. Hobby, Knaus en Fendt waren in de eerste drie maanden van het jaar de populairste merken, met een gezamenlijk marktaandeel van ruim 56 procent.

Leestip:  Camperbeurs Hardenberg verbreekt alle records
Camperoccasions populair

Nooit eerder werden er in de maand maart en in het eerste kwartaal zoveel tweedehands campers door de vakhandel verkocht als dit jaar. Het verkoopniveau bedroeg met 3.796 afgeleverde occasions het dubbele van het eerste kwartaal in 2018 en lag 39 procent boven de verkoopaantallen van een jaar geleden. Het lijkt erop dat er dit jaar voor het eerst meer gebruikte campers dan gebruikte caravans verkocht gaan worden. In 2020 lag de occasionverkoop met 14.637 transacties 500 stuks achter op de afzet van tweedehands caravans.

Coronaproof vakantie

Qua nieuwe campers is de start van het jaar ook veelbelovend. In maart werden 338 exemplaren geregistreerd -tegen 240 een jaar eerder-, terwijl het kwartaal werd afgesloten met 665 registraties, oftewel een kwart meer dan de 530 stuks in de eerste drie maanden van 2020. De merken Adria, Capron en Knaus werden tot nu toe het meest afgeleverd dit jaar, samen goed voor een derde van de markt. Het moge duidelijk zijn dat Nederland zin heeft om te gaan kamperen dit jaar. Door de internationale coronamatregelen en negatieve reisadviezen is een vakantie op de camping -en vaak ook in eigen land- voor velen een mooi vakantie-alternatief gebleken. Daarnaast is het verblijf in een eigen caravan of camper volledig coronaproof en dat lijkt steeds meer Nederlanders te bekoren.

Leestip:  Van avontuurlijke boomhut tot luxe safaritent
 3.5/5 (2)

Wat is je waardering?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in