Geoblocking in de EU afgeschaft voor TV apps

Goed nieuws voor de TV kijkers op de camping want voor TV apps en andere OTT-diensten als Videoland wordt geoblocking in het buitenland (Europese Unie) afgeschaft. Dat houdt dus in dat je nu ook in het buitenland (EU) en het Caraïbisch gebied kunt kijken naar de Nederlandse TV zenders.

We zien de vraagtekens al verschijnen want menigeen zal zich waarschijnlijk afvragen wat geoblocking is.

Wat is geoblocking

Op basis van het ip-adres (provider) waarmee je contact maakt wordt gecontroleerd in welk land je bent. Ben je niet in Nederland dan wordt de dienst geblokkeerd.

De Europese Unie heeft het gebruik van geoblocking binnen de EU per 1 mei 2018 voor online (tv) diensten verboden. Voor landen buiten de Europese Unie blijft geoblocking wel actief.

Ook in het Caraïbisch gebied

Op diverse eilanden in het Caraïbisch gebied, zoals Aruba, Bonaire en Curaçao, is geoblocking ook afgeschaft per 1 mei 2018 omdat deze eilanden onder Nederland en Frankrijk en daarmee ook onder de regelgeving van de Europese Unie vallen.

Datum uitschakeling geoblocking

Dienst Datum Limiet
KPN iTV 20 maart 2018 max. 4 maanden per jaar
Ziggo Go 1 april 2018 geen
NLziet 1 april 2018 geen
Videoland 1 april 2018 geen
Canal Digitaal 1 april 2018 geen
Netflix 1 april 2018 niet bekend
Spotify (alleen muziek) 1 april 2018 niet bekend
Leestip:  Dit zijn de populairste campings van Europa

De TV app buiten de Europese Unie gebruiken

Wil je via de TV app buiten de Europese Unie naar de Nederlandse televisie kijken of de limieten omzeilen, dan kun je gebruik maken van een VPN dienst (uitleg VPN diensten). De kans is overigens wel groot dat de providers de VPN diensten gaan blokkeren.

Gaat het wel werken?

Of je nu probleemloos in het buitenland naar de Nederlandse zenders kunt kijken via de TV app is nog de vraag. Om een beetje knap te kunnen kijken heb je minimaal 1 Mb/s aan snelheid nodig. Als iedereen op de camping tegelijk gebruik maakt van dezelfde WiFi verbinding (en TV kijkt) dan zal de bandbreedte al snel tekort schieten en heb je uiteindelijk nog niks. Met TV kijken via 4G ben je na een (paar) uur kijken volledig door je mobiele data heen.

Leestip:  Watertank en waterleiding van caravan/camper reinigen

Ons advies

Wat ons betreft blijft satelliet TV nog steeds de beste oplossing voor het kijken naar Nederlandse TV in het buitenland.

Leestip: TV kijken op de camping

 4/5 (3)

Wat is je waardering?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in