De Zuiderzee blijft mensen inspireren

Bij Uitgeverij Elmar verschijnt deze week het boek: Fietsen rond de voormalige Zuiderzee. De Zuiderzeeroute rond het IJsselmeer, Markermeer, alle polders en de Waddenzee.

De Zuiderzee is de enige zee waarover in Nederland een balade is geschreven en gezongen. Dat zegt iets over de mythische proporties van deze zee, die dankzij de Afsluitdijk sinds 1932 IJsselmeer heet. De open verbinding met de zee is sindsdien verleden tijd, maar de havenstadjes uit de tijd voor de afsluiting vormen nog altijd een prachtig decor voor een heerlijke fietstocht. De vestingsteden en natuurgebieden langs de oevers hebben hun oude allure bewaard en dat maakt een fietstocht rond de Zuiderzee tot een heerlijke en afwisselende beleving.

Voor mensen die de Afsluitdijk niet zo’n boeiend deel van de route vinden (of vrezen voor tegenwind) is er een meevaller. De route gaat niet alleen rond het IJsselmeer, het Markermeer en alle polders, maar ook rond een deel van Waddenzee. Vandaar dat de eilanden Texel, Vlieland en Terschelling (de drie eilanden die via veerdiensten met elkaar verbonden zijn) zijn opgenomen in de route. Fietsers die tijd willen winnen kunnen de Waddeneilanden overslaan en de Afsluitdijk nemen.

Leestip:  Gazelle’s Eclipse en Ultimate beste in Kieskeurig E-bike Duurtest

Een ronde fietsroute kun je op elk punt in de route beginnen waardoor ieder op een plek naar keuze kan in- en opstappen. In dit boek start je in Amsterdam en fiets je met de klok mee, via het voormalige eiland Marken en de VOC-steden Hoorn en Enkhuizen door de Wieringermeerpolder naar Den Helder. Daarna volgen drie prachtige Waddeneilanden en kom je in Harlingen weer aan land. Langs de kust van het IJsselmeer gaat het door de Friese Zuiderzeestadjes Workum, Hindeloopen, Stavoren en Sloten. Rond de randmeren liggen de kleine havenstadjes Blokzijl en Vollenhove.

Door de Hanzestad Kampen gaat het via Harderwijk naar Nijkerk. In de oude haven van Bunschoten-Spakenberg lijkt het alsof de tijd heeft stilgestaan. Door Laren en de vestingstad Naarden bereik je bij Muiden het Muiderslot. Via een prachtig fietspad langs het IJmeer bereik je Amsterdam. Vaak zijn er op de oude dijken fietspaden aangelegd waardoor je een mooi uitzicht over het landschap hebt.

De route 500 kilometer fietsplezier, en 80 kilometer over water. Hij is in 8 tot 16 dagen te fietsen, maar voor het gemak opgedeeld in vier trajecten, die beginnen en eindigen in een stad met een station.

Leestip:  Nieuw ANWB-boek: Het Allermooiste van Nederland

FietsrouteDe fietser komt nooit voor een verrassing te staan dankzij:

Fietsen langs knooppunten
16 Uitneembare topografische kaarten
Gratis GPS-tracks
Uitgebreide lijst met overnachtingsadressen
Fietsen rond de voormalige Zuiderzee
Marica van der Meer

200 pag.| Paperback | Uitgeverij Elmar | € 19,99 | ISBN 9789038928388 | april 2022

 5/5 (1)

Wat is je waardering?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in