CBR: vanaf 1 juli 2022 één theorie-examen voor het C1-rijbewijs

Het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) heeft alle opleiders in Nederland laten weten dat het vanaf 1 juli 2022 voor de C-rijbewijzen één in plaats van twee theorie-examens gaat afnemen. In de nieuwe examenstructuur is er een overgangsregeling voor mensen die voor die datum het eerste examen al succesvol afgelegd hebben.
Het C1-rijbewijs is er voor camperaars met een camper met een maximumgewicht hoger dan 3.500 kilogram. De inhoud van het nieuwe enkele C1-theorie-examen wordt naar verwachting een combinatie van beide huidige examens. De strekking van de leerstof blijft in grote lijnen dus gelijk. In onderstaande tabellen zijn de huidige en nieuwe examenstructuur weergegeven.

tabellenHet verschil tussen het C- en C1-rijbewijs zit hem in het maximale gewicht van respectievelijk 50.000 en 7.500 kilogram. De in de tabellen genoemde ‘code 95’ houdt in dat een voertuig beroepsmatig gereden mag worden. Voor het merendeel van de camperaars met een camper uit de zwaardere categorie betekent dit in de praktijk dat het C1-rijbewijs voldoende is.

Leestip:  Het ideale dekbed kopen voor de kampeervakantie: hier moet je op letten! 
Overgangsexamen

Voor iedereen die voor 1 juli 2022 het eerste RV1L-examen (verkeer en techniek) uit de huidige structuur afgelegd én behaald heeft, is er een overgangsregeling in het leven geroepen. Deze regeling bestaat uit een overgangsexamen met vijftien vragen. Wie hiervan minimaal twaalf goed beantwoordt, mag deelnemen aan het C1-theorie-examen uit de nieuwe examenstructuur.

NKC

Zou jij het C1-rijbewijs willen halen en zie je op tegen de theorie? De NKC helpt je graag.

Bron: CBR en NKC.nl

Gerelateerd artikel: rijbewijs b-be welke is nodig caravan

 4.5/5 (2)

Wat is je waardering?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in