Beleef de natuur als nooit tevoren: Natuurkamperen in Nederland

Nederlanders houden van kamperen en het is geen wonder waarom. Met zijn prachtige landschap en gevarieerde fauna biedt Nederland een unieke kans om de natuur in te trekken. Kamperen is hier al jaren een steeds populairdere activiteit, waardoor kampeerders kunnen genieten van het buitenleven en toch dicht genoeg bij het comfort van thuis zijn. De sluiting van de paalcampings door Staatsbosbeheer was een grote klap voor veel kampeerders, maar gelukkig zijn er nog genoeg alternatieven beschikbaar voor degenen die op zoek zijn naar een geweldige manier om de natuur te ervaren als nooit tevoren.

In dit artikel verkennen we enkele van deze mogelijkheden en geven we advies over hoe u het meeste uit uw kampeerervaring in Nederland kunt halen.

Paalcampings zijn door Staatsbosbeheer definitief gesloten, maar gelukkig zijn er nog steeds andere alternatieven beschikbaar. Zo zijn er natuurcampings, die een intiemere setting bieden en vaak kleinschalig zijn met een beperkt aantal plaatsen. Ze beschikken meestal over basisvoorzieningen als badkamers en douches, maar bieden ook meer afgelegen locaties met een prachtig uitzicht en veel rust.

Leestip:  Naakte waarheid Spekberg: Wij zijn geen nudistencamping

Bij het plannen van uw reis naar een natuurcamping is het belangrijk te bedenken wat voor soort activiteiten u daar wilt doen. Als u van plan bent om te gaan wandelen of fietsen, dan moet u op zoek gaan naar locaties met paden in de buurt, zodat u er gemakkelijk bij kunt vanaf uw camping. Als vissen meer uw ding is, zoek dan naar campings bij meren of rivieren, zodat u een middagje kunt proberen iets te vangen! Hetzelfde geldt voor zwemmen – probeer een camping te vinden die dicht genoeg bij een meer of strand ligt, zodat u tijdens warme zomerdagen kunt afkoelen zonder al te ver van uw tent of caravan te hoeven reizen.

Bij het verkennen van de natuur is het natuurlijk niet alleen belangrijk om na te denken over welke activiteiten u daar wilt doen, maar ook hoe u het beste de omgeving om u heen en andere kampeerders in de buurt kunt respecteren. Houd rekening met het geluidsniveau – zet de muziek zachter als het donker is, zodat andere kampeerders kunnen uitrusten; gebruik waar mogelijk biologisch afbreekbare schoonmaakproducten bij het opruimen; neem afval mee naar huis – laat het niet gewoon achter; en tot slot – zorg ervoor dat u het gebied altijd beter achterlaat dan hoe u het aantrof!

Leestip:  Verkiezingsonderzoek 2023: Nederlandse automobilist

Voor degenen die het liever nog rustieker hebben dan natuurcampings, is wild kamperen een optie die het overwegen waard is. Hierbij worden tenten opgezet buiten aangewezen gebieden (zoals nationale parken) waar eerst toestemming van landeigenaren moet worden verkregen alvorens het kamp op te zetten – hoewel dit niet altijd in alle landen vereist is, afhankelijk van de plaatselijke wetgeving). Wild kamperen geeft kampeerders de kans om echt op te gaan in hun omgeving en te genieten van de eenzaamheid, weg van alle moderne luxe zoals elektriciteit of stromend water – maar er moeten altijd veiligheidsmaatregelen worden genomen, zoals het inpakken van noodvoorraden (zoals zaklampen) voor het geval er iets misgaat tijdens uw verblijf!

Natuurlijk is kamperen niet voor iedereen weggelegd – maar of je nu kiest voor een luxueus resort met uitzicht op een weelderige groene vallei of voor een kleinere rustieke camping verscholen tussen glooiende heuvels – de natuur beleven als nooit tevoren is iets wat iedereen minstens één keer zou moeten proberen! Dus waarom niet profiteren van wat Nederland deze zomer te bieden heeft? Pak je tent (of caravan!) en bereid je voor op een onvergetelijke ontsnapping in de natuur!

Leestip:  5 goede redenen voor een bezoek aan de hoogste top van Duitsland
 1/5 (2)

Wat is je waardering?

1 REACTIE

  1. slechte site…..als je nederland en kleine camping in vult, krijg je vrolijk campings in het buiteland aan geboden….

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in