Hoe overleeft de accu van mijn elektrische fiets de winter?

De winter komt eraan en de temperatuur in Nederland begint te dalen. Veel Nederlanders vertrekken in de winter met de camper richting de zon vanwege het koude weer. Vaak wordt de e-bike meegenomen, waardoor men ook in de winter lange tochten kan blijven maken. Daarnaast is er een grote groep die gedurende de winterperiode minder vaak buiten komt en de elektrische fiets soms maanden niet gebruikt. Meestal wordt de e-bike pas in het voorjaar weer uit de schuur gehaald, wat in veel gevallen funest is voor de accu. Een e-bike zonder batterij is waardeloos, wat het noodzakelijk maakt om een vervangende accu aan te schaffen.  In veel gevallen is het ook mogelijk om de fietsaccu te reviseren, maar ook dat kost al snel €300 tot €400.

Accu in topconditie

Om dit te voorkomen is het belangrijk om de fietsbatterij op de juiste manier op te bewaren, aangezien deze in de winter een stuk kwetsbaarder is dan normaal. De volgende tips zijn bedoeld voor iedereen die zijn/haar e-bike gedurende de winterperiode minder vaak gebruikt. Met een paar kleine handelingen zorg je ervoor dat jouw accu na de winter nog steeds in topconditie verkeert:

Leestip:  Gazelle Makki Travel met ABS biedt veiligheid, plezier en gemak

·         Leg de accu nooit leeg weg, dit kan resulteren in een diepteontlading. Het is verstandig om de accu met ongeveer 50% restlading te bewaren als je deze maanden niet gebruikt.

·         Zorg ervoor dat de accu op een droge, warme plek wordt bewaard. Laat de accu niet in de fiets zitten, ook al is dit in een schuur of garage, maar neem de accu mee naar binnen waar deze op kamertemperatuur kan blijven.

·         Als de batterij een tijdje niet gebruikt wordt is het niet nodig om de deze voortdurend aan de adapter te laten. Het is raadzaam om de accu in elk geval maandelijks op te laden, wat ervoor zorgt dat de energiecellen niet stuk kunnen gaan door zelfontlading.

Woon- werkverkeer

Er zijn natuurlijk ook veel mensen die de e-bike in de winter dagelijks gebruiken, bijvoorbeeld voor woon- werkverkeer. Hierbij nog wat bruikbare tips voor mensen die de e-bike in de winter wel gewoon regelmatig gebruiken:

Leestip:  Elektrische fatbike mee naar de camping

·         Merk je dat je actieradius minder wordt in de winter? Dit klopt helemaal. De actieradius van de fietsaccu kan in de winter tot wel 25% afnemen vanwege de kou. Je hoeft je niet direct zorgen te maken over de conditie van de batterij. De energiecellen zijn minder goed bestand tegen de kou, maar zullen weer beter presteren wanneer de temperatuur stijgt.

·         Langdurige periodes van vorst en kou zijn niet goed voor de batterij. Voor vele fietsaccu-modellen zijn er speciale hoezen te verkrijgen. Hierdoor wordt de accu beschermd tegen lage temperaturen.

·         Sluit de accu na elk gebruik aan op de adapter. De accu blijft langer gezond als je deze direct oplaadt na gebruik (ongeacht de afstand). Koppel de adapter los wanneer de accu 100% geladen is.

Leestip:  Nationale Open Camping Dag 2024
 4.6/5 (11)

Wat is je waardering?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in