VbV SCM goedgekeurde sloten voor mijn caravan?

Vaak horen we bij het afsluiten van verzekeringen dat de caravan moet voorzien zijn van een VbV/SCM-goedgekeurd disselslot of wielklem, hieronder een beschrijving van deze VbV keuringsvoorschrift MP03.

VbV SCM Beveiliging – Kiwa SCM is de certificerende instelling voor alle voertuigbeveiliging. Zij certificeren niet alleen beveiligingssystemen, maar ook de inbouw van de systemen. Naast beveiligingssystemen voor personenauto’s certificeren zij ook systemen voor andere voertuigen zoals vrachtauto’s, werkmaterieel, motorfietsen en caravans.

De beveiligings-systemen kunnen worden onderverdeeld tussen de af-fabriekssystemen en de after-market systemen. Af-fabriek houdt in dat het beveiligingssysteem als in de auto aanwezig is, after market systemen zijn de systemen die nog ingebouwd moeten worden. Beiden worden aan de hand van de strenge keuringsvoorschriften getest en gecertificeerd.

Kentekencheck

De Kiwa SCM erkende inbouwbedrijven registreren alle auto’s met gecertificeerde beveiliging in hun database. Met behulp van de kentekencheck op hun website kan je eenvoudig en snel uitzoeken of jouw auto is geregistreerd en een geldig certificaat heeft. Het Kiwa SCM certificaat toont dus aan dat er een goedgekeurd beveiligingssysteem is geïnstalleerd en naar behoren werkt. Het certificaat is na uitgifte 3 jaar geldig en zal daarna periodiek gekeurd moeten worden.

Leestip:  International Car Logistics verder onder de vlag van Logicx Berging

Voor de beveiliging van voertuigen zijn verschillende soorten VbV SCM beveiligingssystemen beschikbaar:.

VbV SCM Klasse Startonderbreker met eigen autorisatie

Startblokkering; het voertuig kan niet zonder sleutel gestart en meegenomen worden. Automatisch schakelen twee blokkeringen in: op de startmotor en meestal ook op de brandstoftoevoer als extra beveiliging (voorheen VbV SCM Klasse 1 Startonderbreker).

VbV SCM Klasse Alarmsysteem met hellingshoekdetectie

Dit alarmsysteem bewaakt het voertuig door middel van detectoren in de auto. Wanneer er een verandering plaatsvindt in het voertuig geven de detectoren een electrisch signaal, bijvoorbeeld het afgaan van de sirene en knipperlichten en het onderbreken van de startmotor (voorheen VbV SCM Klasse 3 alarmsysteem).

VbV SCM Klasse Voertuigvolgsysteem PLUS

Dit voertuigvolgsysteem is een combinatie van VbV SCM Klasse startonderbreker met een volgsysteem. Een bewegingssensor of diefstalmelding van de eigenaar activeert het systeem. Een erkende meldkamer behandelt de melding en zal contact opnemen met de politie. Jamming detectie schakelt een extra startblokkering in (voorheen VbV SCM Klasse 4 volgsysteem).

Leestip:  Benegas lanceert de Light Biopropaan 5 kg
Voertuigbeveiliging door mechanische beveiliging

Systemen die goedgekeurd zijn, worden voorzien van een label met daarop de vermelding “SCM goedgekeurd”. Op dit label wordt een volgnummer vermeld dat begint met P3 gevolgd door zeven cijfers.

Keuringen voor mechanische beveiligingssystemen kunnen uitgevoerd worden op basis van het VbV keuringsvoorschrift MP03. Mechanische beveiliging kan worden toegepast op verschillende soorten voertuigen.

Let dus bij het aanschaffen van een disselslot altijd op het SCM keurmerk.

Handige link: Branchevereniging Voertuig Beveiliging

Alles weten over VbV keuringsvoorschriften

 5/5 (2)

Wat is je waardering?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in