Rijbewijs – Medische keuring nodig als je 75 bent

Iedere bestuurder van 75 jaar en ouder krijgt van de RDW een brief met de oproep om het rijbewijs te laten verlengen. Er is dan een algemene rijbewijskeuring nodig. Die begint bij het invullen van de Gezondheidsverklaring via de website van het CBR (of op papier) en een keuring door een arts. De bestuurder maakt zelf de afspraak voor een rijbewijskeuring door een keuringsarts.

Soms is naast deze algemene rijbewijskeuring nog meer informatie nodig om te bepalen of de bestuurder ‘rijgeschikt’ is. Bijvoorbeeld bij aandoeningen, gezondheidsproblemen of beperkingen. Dan verwijst het CBR de bestuurder door naar een medisch specialist. Bij bepaalde aandoeningen is aanvullend een rijtest nodig om te kunnen beoordelen of de bestuurder nog rijgeschikt is. Deze rijtest wordt door het CBR afgenomen en is kosteloos. De medische keuringen bij de keuringsarts of medisch specialist komen voor rekening van de bestuurder.

Leestip:  Leer knopen leggen voor zeilsport, klimmen en kamperen

Wanneer de rapporten van de medische keuringen en de eventuele rijtest zijn ontvangen, besluit het CBR op basis van wet- en regelgeving of de bestuurder rijgeschikt is.

Vanaf 75-jarige leeftijd worden bestuurders in elk geval elke vijf jaar op deze wijze beoordeeld op de rijgeschiktheid. Die termijn kan ook korter zijn, namelijk één of drie jaar, bijvoorbeeld als er sprake is van een progressieve aandoening.

Gerelateerd artikel: rijbewijs b be welke is nodig caravan

Website CBR: www.cbr.nl

 4/5 (2)

Wat is je waardering?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in