Ontstressen in de Zweedse natuur

Nieuw wetenschappelijk onderzoek nodigt vakantiegangers uit om deel te nemen
In Zuid-Zweden kunnen vakantiegangers deze zomer participeren in nieuw wetenschappelijk onderzoek. De Zweedse Linnaeus Universiteit in Växjö wil aantonen dat overnachten in de natuur daadwerkelijk bijdraagt aan het menselijk welbevinden. Een verblijf midden in de natuur is niet alleen mooi en leuk, maar ook nog goed voor lichaam en geest. Het onderzoek wordt afgenomen bij drie bijzondere accommodaties in de Zuid-Zweedse natuur waar alle gasten uitgenodigd worden om mee te doen.

Zeg je natuur, dan zeg je Zweden. In Zweden maakt de natuur onderdeel uit van de levensstijl van de Zweden. Er zijn veel studies gedaan naar het effect van een verblijf in het groen en de gezondheid van mensen. De resultaten liegen er niet om. De natuur heeft een positief effect op het immuunsysteem, hart- en vaatziekten, ademhalingssysteem, depressie, angst en stress. In Japan en Canada worden al jaren onderzoek gedaan naar het belang van bossen voor de mens.

Trakt Forest Hotel. Foto: Bolt Communication

Trakt Forest Hotel. Foto: Bolt Communication

Het nieuwste onderzoek rond dit thema wordt uitgevoerd door onderzoekers van de Linnaeus Universiteit in Växjö. Drie accommodaties in de regio’s Småland en Blekinge spelen hierin de hoofdrol. De onderzoekers testen het stressniveau en algehele welzijn van de gasten bij binnenkomst en vertrek. Ook als vakantieganger kun je hieraan – geheel facultatief – deelnemen en je gezondheid op een aantal punten laten meten.

Leestip:  De ANWB verzelfstandigt haar touroperating activiteiten

Deelnemende accommodaties zijn de boomsuites van het Trakt Forest Hotel, het Skogshus (boshuis) van Destination Möckelsnäs dat op een schiereiland in het meer Möckeln ligt en tot slot Eriksberg Hotel & Nature Reserve waar je onder meer overnacht in SynVillan, een spiegelende box die drie meter boven de grond zweeft. Deelnemen aan het onderzoek kan op verschillende manieren: via interviews en enquêtes. Maar je kunt ook deelnemen aan de gezondheidsmetingen. Op basis van metingen van de signalen van het hart wordt het stressniveau geanalyseerd via hartslagvariabiliteit (HRV), slaapkwaliteit en fysieke activiteit.

Méér overnachten in de natuur in Zweden

Nieuw: Drijvende iglo’s in het Ringsjön-meer
Drijvende iglo’s in het Ringsjön-meer
Foto: Lena Larsson
© Lena Larsson, 2023
De duurzame Yggdrasil Igloo Water Huts zijn deze lente voor het eerst te boeken in Skåne. Je overnacht in deze drijvende iglo’s met minimale impact op de natuur, maar wel met alle voordelen van de natuur. Je vist je eigen avondmaaltje uit het Ringsjön meer en je ontwaakt met een kopje koffie op het houten terras voor je iglo.
Nieuw: The forest hotels of Småland

The forest hotels of Småland

Bauergården. Foto: Emma Ivarsson

De naam verraadt het al. Vijf luxe hotels in Småland verenigen zich in deze gloednieuwe samenwerking en allemaal hebben ze minstens één ding gemeen: hun ligging in het bos. Het gaat om Asa Herrgård, Bauergården, Stufvenäs Gästgiveri, Trakt Forest Hotel en Wallby Säteri. The forest hotels of Småland delen hun liefde voor comfort, maar ook voor de natuur en natuuractiviteiten. Hier kun je volop fietsen, wandelen of genieten van de Zweedse gastvrijheid.

Leestip:  Negen goede redenen om te gaan kamperen in Zweden
Nieuw: Glazen huisjes in de boomtoppen in Småland

Glazen huisjes in de boomtoppen in Småland

De huisjes zijn nog in aanbouw, maar de eerste gasten kunnen er deze zomer al in: de nieuwste boomhutten in Kosta Safari’s Park. Hier word je zowel binnen als buiten omringd door natuur. De glazen vakantiehuisjes – waarvan ook de bodem van glas is – liggen midden in het wildlifepark en staan op palen van vier meter. Hier ben je omringd door dieren en natuur, pure bosmagie in Småland.

Kottehusen, unieke hutjes direct aan zee

Kottehusen, unieke hutjes direct aan zee

Foto: Jessica Claren

Op steenworp afstand van Halmstad in Halland vind je de accommodaties Kottehusen. Deze kleine hutjes liggen vlakbij het kustwandelpad Prins Bertils Stig, dus vormen daarmee de perfecte uitvalsbasis voor wandelaars. Hier overnacht je weliswaar op 10 vierkante meter, maar je slaapt in een comfortabel tweepersoonsbed. Veel heb je ook niet nodig als je wakker kunt worden met het geluid van de zee.

Leestip:  Autoregistraties Mei: aantal EV’s daalt met 12 procent
Overnachten op een eiland in Blekinge

Overnachten op een eiland in Blekinge

In de archipel van Blekinge is het bijna moeilijk om accommodatie te vinden die níet midden in de natuur ligt. De eilanden hier lenen zich uitstekend voor een bijzondere natuurbeleving. Zo kun je op het eiland Tärnö bijvoorbeeld overnachten in glampingtenten of stuga’s. Het eiland Tjärö lijkt rechtstreeks uit een Astrid Lindgren boek te komen: lieflijke huisjes en eettentjes op een idyllisch eiland. Op Hanö kun je overnachten in een oude school waar tegenwoordig een hostel huist. Het eiland staat nog bol van de visserijgeschiedenis.

Nog geen waarderingen

Wat is je waardering?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in