NKC voert veiligheidscampagne

Twee op de vijf camperaars hebben hun camper nog nooit gewogen. Om mensen met een camper bewust te maken van het belang van een veilig campergewicht, voert de NKC de landelijke campagne Weet wat je weegt. Op 6 juli kan iedereen kosteloos zijn camper laten wegen in het midden van het land, in Amersfoort.

De campagne bestaat uit weegmomenten en een uitgebreide pagina op de NKC-website. Tijdens vijf dagen zijn camperaars verspreid door het land welkom om kosteloos hun camper te wegen. Zaterdag 6 juli is de afsluitende dag van de campagne en kunnen camperaars tussen 10:00 en 14:00 terecht op de parkeerplaats van Chauffeurscafé De Tweede Steeg in Amersfoort. De camper wordt dan gewogen en camperaars krijgen een leuke attentie.

Overbelading voorkomen

Door te wegen kunnen camperaars voorkomen dat ze overbeladen op pad gaan. Dit is één op de vier camperaars wel eens overkomen. Dan is er ook nog de 20 procent van de camperaars die geen idee heeft of de camper te zwaar beladen is geweest, simpelweg omdat ze het nog nooit hebben gecheckt. Stan Stolwerk, directeur van de NKC: “We schrikken van deze cijfers.” Overgewicht voorkomen begint volgens Stolwerk bij bewustwording van het gewicht. “Wanneer je weet wat je weegt, kun je maatregelen nemen. We proberen de drempel naar de weegbrug te verlagen. Het is waarschijnlijk geen kwade opzet van de overbeladen camperaar, maar eerder onwetendheid over de gevolgen.”

Leestip:  Frankia-club houdt technische dag
Veilig de weg op

Overbeladen kan namelijk onveilig zijn, omdat het gewicht de rijstabiliteit beïnvloedt. Ook het remvermogen kan verminderen.

Wanneer is een camper eigenlijk overbeladen? De camper heeft een toegestane maximummassa, die op het kentekenbewijs staat. Dit is het maximale dat de camper mag wegen inclusief de belading en passagiers. Alles wat de camper meer weegt dan de toegestane maximummassa, is overgewicht.

De NKC raadt aan met een volledig bepakte camper naar een weegbrug te gaan. “Dan weet je wat de camper reisklaar weegt. Neem je de volgende keer andere spullen of meer passagiers mee, dan kun je zelf de rekensom maken. Zo kun je met een verantwoord gewicht op pad.”

Op de pagina www.nkc.nl/weetwatjeweegt staat uitgebreide informatie over het beladen van de camper en vind je afslanktips.

Leestip:  De mooiste onontdekte plekjes in Europa om te kamperen
Over NKC

De NKC is Europa’s grootste camperclub. Als consumentenplatform behartigt de NKC de belangen van Nederlandse en Belgische camperaars. De NKC heeft eigen verzekeringen, organiseert groepsreizen en is uitgever van onder andere het magazine Kampeerauto. Met het internationale Campercontact.com faciliteert de NKC ruim twee miljoen Europese camperaars in hun zoektocht naar de ideale overnachtingsplaats. Kijk voor meer informatie op www.campercontact.com en www.nkc.nl.

 1/5 (1)

Wat is je waardering?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in