NKC meld valse onderhoudsboekjes in omloop

In Nederland zijn campers in omloop met een vervalst onderhoudsboekje. Dat blijkt uit onderzoek van de NKC. Een ervan, aangeduid als Pössl Clever 540 van 2014 op basis van Citroën, is onlangs verkocht bij een autobedrijf in Twente. De eigenaar van het bedrijf wil er niets van weten.

Een medewerker van de NKC kwam de fraude op het spoor toen hij nader onderzoek wilde doen naar een op internet aangeboden buscamper. Omdat er ook een foto van het onderhoudsboekje bij stond, besloot hij de garage in Duitsland te benaderen die voorheen de camper in onderhoud had. Tot zijn stomme verbazing bleek de garage van de stempel in Stuhr niet te bestaan, net zomin als de genoemde straatnaam Im Waldsee. “In heel Duitsland blijkt geen autobedrijf met die naam voor te komen”, zegt medewerker advies Hugo van Binsbergen van de NKC.

Leestip:  Dethleffs XL Family A7872-2: met een zee aan ruimte

Om uit te sluiten dat het om een misverstand zou gaan, spitte hij verder. Zijn verbazing sloeg om in verbijstering toen hij de Citroën-dealer in Stuhr belde. “Die vertelde dat hij daar vijftig jaar is gevestigd en al zestien jaar dealer is, dat hij de enige is en dat de genoemde straat niet bestaat. Maar ook dat hij deze vragen een paar jaar geleden ook al van een Nederlander had gehad. Hoelang is deze valse stempel al in omloop?”

Kilometerteller teruggedraaid

De NKC waarschuwt al langer voor gerommel met onderhoudsboekjes, omdat het veelal een aanwijzing is dat de kilometerteller is teruggedraaid, wat met name nogal eens voorkomt bij gebruikte importcampers. Volgens een schatting van de Vereniging Aanpak Tellerfraude (VAT), waar de NKC ook bij is aangesloten en mee samenwerkt, gaat het om zeker 20 procent van de Duitse import. De NKC adviseert daarom niet alleen om het onderhoudsboekje goed te bekijken, maar om ook de gegevens te verifiëren bij de garages die worden genoemd.

De verkoper van de zogenoemde Pössl Clever 540 van 2014 op basis van een Citroën, die enkele weken geleden met een kilometerstand van 114.515 kilometer is verkocht, wil er niet veel woorden meer aan vuilmaken. “We hebben er veel werk aan gehad en hebben onder meer de verstuivers vervangen. Het is een prima camper, wat doet zo’n boekje er nou toe?”

Leestip:  Onderzoek NKC: camperaars steeds duurzamer

De NKC komt graag in contact met campereigenaren die een onderhoudsboekje hebben met een stempel van het spookbedrijf. Het gaat om:

Autohaus Klene und Sohn
466987
Im Waldsee 391
28816 Stuhr

 4.9/5 (20)

Wat is je waardering?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in