Nieuwe bundel over aansprakelijkheid wegbeheerder

Gaten in het weg door de strenge winter, gevaarlijke situaties door pollers, biggenruggen en ontbrekende markeringen kunnen allemaal leiden tot (letsel)schade aan verkeersdeelnemers en hun voertuigen. Wie betaalt dan de schade? De nieuwe druk van het boek “Aansprakelijkheid van de wegbeheerder” geeft met een aantal redactionele artikelen en 256 uitspraken een goed inzicht in de rechtsontwikkeling sinds de vorige druk uit 2013.

Opvallend is dat in de meest recente uitspraken meer dan de helft van de slachtoffers voetgangers en (gemotoriseerde) tweewielers zijn.

Het boek is belangrijk voor zowel de wegbeheerder als het slachtoffer. Vanwege de kans op aansprakelijkheid voor ongevallen zal de wegbeheerder de juiste keuzes moeten maken bij het plannen van onderhoud en de aanleg van wegen. Dit vergroot de verkeersveiligheid. Als door een tekort aan financiële middelen of vanwege de tijd van het jaar tijdig herstel of onderhoud niet mogelijk is, dan is het belangrijk dat de wegbeheerder de weggebruikers goed waarschuwt. Bij het motorongeval met dodelijke afloop in 2009 in Stichtse Vecht heeft onvoldoende waarschuwen door de wegbeheerder zelfs tot een strafrechtelijke veroordeling geleid.

Verkeersveiligheid is een belangrijk onderwerp voor de ANWB. Daarnaast zet de ANWB zich in voor verkeersslachtoffers. In het boek Aansprakelijkheid van de wegbeheerder komen deze twee onderwerpen bij elkaar. De ANWB is tevens uitgever van het vakblad Verkeersrecht en van het Smartengeldboek. Het nieuwe boek Aansprakelijkheid van de wegbeheerder is onmisbaar voor wegbeheerders, politie, rechters, verkeerskundigen, advocaten en andere rechtshulpverleners.

Leestip:  Winnaars ANWB-verkiezing Camping van het Jaar 2024

Website ANWB: www.anwb.nl

 5/5 (1)

Wat is je waardering?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in