Naar het noorden 17 verhalen over Scandinavië

In Scandinavië ben je altijd buiten, hoe warm, koud, licht of donker het ook is. Dit boek is een lofzang op het leven in de vrije lucht.

Van iedere reis die Bas van Oort naar Denemarken, Zweden en Noorwegen maakte, kwam hij met een frisser hoofd weer thuis. Of hij nu ging wadlopen voor de Deense kust, ijsvissen op een Zweedse fjäll of kajakken door een Noors fjord. Van al zijn avonturen staan de mooiste verhalen in dit boek.

ScandinaviëVerhalen over een onvergetelijke midzomernacht, waarin het nooit echt donker wilde worden. Over de vuurtoren op het zuidelijkste puntje van Noorwegen en de Noordkaap. Over steden waar de natuur om de hoek ligt, en over eilanden zoals Rømø en Tranøya waar veel reizigers nog nooit van hebben gehoord.

In al die verhalen staat één aspect centraal: buiten zijn. Alle foto’s maakte hij zelf.

Naar het noorden – Bas van Oort
  • 17 reisverhalen over Scandinavië
  • De mooiste plekken in Denemarken, Zweden en Noorwegen
  • Van eiland tot fjorden
  • Van midzomer tot poolnacht
  • Adembenemende natuur en bijzondere ontmoetingen
  • Inspirerend en avontuurlijk
  • Vervolg op het succesvolle Achter de bergen
  • Slow travel bestemming
Leestip:  Over Bruggen - Dwars door de Amazone
Voorwoord

Bas van Oort‘Omdat niet elke bestemming je met de paplepel ingegoten kan worden, bezocht ik Scandinavië pas relatief laat in mijn leven voor het eerst. Ik was al ver in de twintig en werkte op de redactie van een reisblad, toen ik voor een week naar Noorwegen ging voor een reis van Bergen naar Stavanger. Ik was ervan overtuigd dat het er op de wereld nauwelijks mooier uit kon zien dan daar in het Noorse fjordengebied. De schoonheid van het landschap was extreem, zoals meer kenmerken in Scandinavië extreem zijn, merkte ik sinds die eerste reis. Nog steeds valt het me elke keer op als ik naar het noorden reis. Kan de wereld er leger uitzien dan op de weg tussen Alta en de Noordkaap? Komt er ooit een einde aan de bossen en meren als je door Zweden omhoog reist? En kan het harder waaien dan op de top van de Preikestolen? Alles lijkt oneindig in Scandinavië. Van de zacht glooiende weilanden in Denemarken die elkaar maar blijven opvolgen tot de bochtige wegen aan de Noorse kust. Zelfs de dag en de nacht kennen hoog in het noorden geen begin of eind. Het noorden van Scandinavië is het land van altijd donker, en het land van altijd licht.

Leestip:  Over Bruggen - Dwars door de Amazone

Wat ik ook heb gemerkt, en wat ik misschien nog wel het mooist vind aan Denemarken, Zweden en Noorwegen, is dat die extremen in het landschap nooit een belemmering vormen. Hoe warm, koud, donker of licht het ook is, het leven in Scandinavië speelt zich vooral buiten af. Ik kan me sinds die eerste keer in de fjorden van Noorwegen geen reis herinneren waarin buiten zijn niet het belangrijkste onderdeel van die reis was. Zelfs op Spitsbergen in de winter, over extremen gesproken, was ik het grootste deel van de dag buiten. Friluftsliv is niet voor niets een van de bekendste begrippen in Noorwegen. De liefde voor het buitenleven, waardoor je altijd met een frisser hoofd weer thuiskomt na een reis naar het noorden.’

SPECIFICATIES

Naar het noorden. 17 verhalen over Scandinavië
Tekst en fotografie: Bas van Oort
Vormgeving: Jelle F. Post | Formaat: 167 x 220 | 224 pagina’s
Paperback met flappen | ISBN 978 90 8326 395 3 | Prijs € 23,50
Verschijnt 18 juli 2024

Leestip:  Over Bruggen - Dwars door de Amazone
Nog geen waarderingen

Wat is je waardering?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in