Kleinschalige boerencamping in hartje Toscane: Il Saregeto

Kamperen in Toscane kan op veel manieren: er zijn grote gezinscampings met zwembad, entertainment, horeca (zoals deze in de Chianti), maar wie op zoek is naar een wat kleinschaliger, rustiek plekje zoekt een boerencamping oftewel agriturismo op. Il Saregeto nabij het beroemde stadje Cortona is een oase van rust, waar de gasten zich onderdompelen in het Italiaanse (boeren)leven.

Kippen en paarden

Il Saregeto heeft zes ruime kampeerplaatsen en een appartement dat verhuurd wordt, dus bijtijds reserveren is noodzakelijk. De biologische boerderij wordt gerund door Sandro, een vriendelijke man die een bovengemiddelde gastvrijheid aan de dag legt. Desgevraagd zorgt hij voor een flesje lokale wijn of olijfolie. De camping staat niet op routeplanners of -apps vermeld, op de website staat een uitgebreide routebeschrijving. De stilte en rust zijn er weldadig, het enige geluid komt van Sandro’s paarden en kippen. Kijk niet vreemd op als die laatste wat kruimels komen bietsen als je voor je camper of caravan zit te ontbijten. Er is brandschoon sanitair en het uitzicht op de omliggende heuvels is prachtig. Een idyllische plek.

Cortona

Op tien minuten rijden ligt de Etruskische heuvelstad Cortona. Deze werd beroemd door het boek Under The Tuscan Sun van Frances Mayes, dat op aanstekelijke wijze verfilmd werd. Veel Amerikanen trokken door dit verhaal richting Toscane, al dan niet voorgoed, hetgeen de reden is dat veel souvenirwinkels borden op hun stoep zetten met de tekst ‘We ship to U.S.’. Maar wie zich daar niet aan stoort, geniet van de eeuwenoude stadsmuren, het heerlijke eten onder de galerij van Teatro Signorelli en de gezellige weekmarkt op de zaterdag.

Reisverzekering

De criminaliteit in deze contreien is niet sterk aanwezig, maar zoals op elke vakantie is een reisverzekering wel handig. Je zult de eerste niet zijn die zijn smartphone op een marmeren vloer laat kletteren. Of zijn portemonnee kwijtraakt – mocht dat onverhoopt gebeuren, dan meld je je bij het lokale politiebureau waar de tijd stilgestaan lijkt te hebben. Je moet er hopeloos verouderde stencils invullen en het traditionele uniform van de dienstdoende agent, inclusief sjerp, doet denken aan films van Louis de Funès, maar dan op zijn Italiaans.

Il Saregeto

Castiglion Fiorentino

Juist die oubolligheid is de charme van deze populaire streek, waar zich toeristentrekpleisters als Cortona, Montepulciano of Pienza bevinden, maar ook minder bekende pareltjes zoals Castiglion Fiorentino. Een piepklein stadje, iets verderop, met een geweldig uitzicht op het dal en eveneens betaalbare én geweldige restaurants. Op een half uur rijden ligt de grotere winkelstad Arezzo, en de andere kant op vind je het meer van Trasimeno. Il Saregeto is dankzij de centrale ligging een echte aanrader voor een relaxte uitvalsbasis in Toscane.

 5/5 (3)

Wat is je waardering?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in