Kamperen onveranderd populair

Record: meer dan 600.000 caravans en campers in Nederland

Nederland blijft een kampeerland pur sang. Dat blijkt uit de verkoopstatistieken van nieuwe caravans en campers. Ondanks de lichte daling van het aantal verkochte nieuwe kampeermiddelen, is eind 2022 het magische aantal van 600.000 caravans en campers in Nederland overschreden.

“Een mijlpaal”, stelt Leo Diepemaat, voorzitter van branchevereniging Kampeer & Caravan Industrie (KCI), waarin importeurs en fabrikanten van kampeermiddelen en accessoires zijn verenigd. “Zeshonderdduizend caravans en campers is een aantal dat we nog niet eerder hebben bereikt. Daaruit blijkt dat kamperen nog altijd op de kaart staat als een populaire manier van vakantievieren”.

Het aantal van 600.000 blijkt uit de verkoopstatistieken waarin de registratiecijfers van nieuw verkochte kampeermiddelen worden bijgehouden. Die lieten in 2022 een lichte daling zien: -/- 7,2 procent bij de caravans en -/- 28,6 procent bij de campers. KCI-voorzitter Diepemaat heeft daar een logische verklaring voor: “Afgelopen jaar was een onrustig jaar. Niet alleen de automotive-industrie kampt met leveringsproblemen, maar ook als kampeerbranche hebben we te maken met een tekort aan onderdelen. Dat komt omdat in het begin van de COVID-periode veel fabrieken van toeleveranciers hebben stilgelegen en die periode is nog steeds niet ingehaald. En vervolgens levert de oorlog met Oekraïne, naast de afschuwelijke gevolgen voor de bevolking, ook in Europa problemen op voor de kampeerbranche, omdat veel automotive-onderdelen zoals kabelbomen voor onze campers uit dat land komen en daarvan ligt de productie nu nagenoeg stil. Door de boycot van producten uit Rusland is er bijvoorbeeld ook een tekort aan andere onderdelen die in caravans en campers worden gebruikt. Zoals bevestigingsmateriaal en bijvoorbeeld hout voor lattenbodems. Daardoor zijn de levertijden van met name campers flink opgelopen en staan ook de prijzen onder druk. Bovendien zorgt de oorlog in Oekraïne voor hogere inflatie en een lager consumentenvertrouwen”, aldus Diepemaat. Het totaal aantal caravanbezitters is door de verkoop van nieuwe caravans, en door de export van gebruikte caravans ongeveer gelijk gebleven in het afgelopen jaar. Het aantal camperbezitters is gegroeid met 13.287. “Cijfers waar we blij mee zijn. Het overschrijden van de 600.000-grens voor wat betreft het aantal caravans en campers in Nederland, is het bewijs dat kamperen nog altijd heel populair is in ons land.”

Leestip:  Forster Youngster V 541: voor actieve camperaars

Een deel van het kampeeraanbod is te zien op de Caravana (van 25 t/m 29 januari): de kampeerbeurs in het Noorden, waar dealers uit de noordelijke provincies uitpakken met hun kampeermiddelen in het WTC beurscomplex in Leeuwarden.

camp-to-goDE NEDERLANDSE VERENIGING VOOR DE KAMPEER- EN CARAVAN INDUSTRIE (KCI) is de branchevereniging van fabrikanten en importeurs van caravans, campers, vouwwagens, (voor-)tenten, accessoires, toebehoren en toeleveranciers. Camp-to-Go is het informatieplatform van KCI. Op camp-to-go.nl kunnen consumenten terecht voor advies, informatie en tips over kamperen in de breedste zin van het woord.

 5/5 (1)

Wat is je waardering?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in