Kamperen met een missie op De Buurtcamping

Kamperen met een missie op De Buurtcamping: sociale cohesie bevorderen en meer saamhorigheid in de buurt

Met nog zeven nachtjes slapen tot kerstavond denk je misschien niet gelijk aan kamperen. Maar voor stichting De Buurt, waaronder De Buurtcamping valt, staat december altijd in het teken van kamperen. Waarom? De cijfers van De Buurtcamping enquête (vragen opgesteld door onafhankelijk onderzoeksbureau Cigarbox) kwamen binnen, en met goede resultaten. Meer dan 600.000 ontmoetingen op De Buurtcamping zorgden onder andere voor meer verbinding met de buren, nieuwe vriendschappen en bovenal heerste het gevoel dat men zichzelf kan zijn op de camping.

  • 91% voelt zich thuis op De Buurtcamping
  • 88% voelt zich meer thuis in de buurt na De Buurtcamping
  • 75% voelt zich zorgelozer dan normaal op De Buurtcamping
Nieuwe ontmoetingen en vriendschappen

2023 was het jaar dat de 11e editie van De Buurtcamping plaatsvond met 61 driedaagse campings en 10 campings zonder slaapzak, verspreid door heel het land. Hiermee werden meer dan 17.260 buurtbewoners bereikt en meer dan 600.000 ontmoetingen gefaciliteerd. Het gemiddelde cijfer dat gegeven werd onder alle geënquêteerden was dan ook hoog: een 8.4!

Leestip:  Coleman’s kampeer assortiment

Op De Buurtcamping komen mensen in contact met elkaar en dan vooral mensen die ze normaal niet zouden ontmoeten. 75% van de bezoekers gaf aan mensen te hebben gesproken ‘buiten de eigen bubbel’.

Zo benadrukte een kampeerder op De Buurtcamping van Groningen Lewenborg:

“Het gevoel van saamhorigheid is onbetaalbaar, je gaat als gezin op vakantie maar eenmaal op de Buurtcamping voelt het alsof je met z’n allen op vakantie bent! Daardoor knoop je ook veel makkelijker een praatje aan en ontdek je de verhalen achter mensen die je voorheen alleen van gezicht kende.”

Maarten Hupkes, directeur van Stichting De Buurt, beaamt dit. ‘Het is zo simpel als het klinkt, maar de effecten zijn enorm. Want wanneer je met een wc-rol onder je arm loopt of met slaperige ogen je tent uitrolt, ben je niet langer rijk of minder rijk, werkloos of overwerkt, huurder of huiseigenaar, nieuwkomer of pensionado. Je bent vooral jezelf op de Buurtcamping en dan zie je dat er veel meer overeenkomsten en raakvlakken zijn dan je dacht.’

Leestip:  Koken op gas kan het hele jaar door met Campingaz

En dat zien we terug in de cijfers van de enquête. Zo sloot 27% van de bezoekers nieuwe vriendschappen, voelt 72% zich zorgelozer dan normaal en kan 91% zichzelf zijn op De Buurtcamping. Gemiddeld werden er 24 mensen gedag gezegd en leerden mensen gemiddeld 7 keer iemand echt kennen buiten de bubbel. Andere opvallende percentages: 11% komt alleen naar De Buurtcamping en 20% van de bezoekers gaat niet op vakantie naast De Buurtcamping.

Op dit moment is De Buurtcamping en Stichting De Buurt druk bezig met de planning voor het campingseizoen van 2024. Interesse om campingbeheerder, vrijwilliger of donateur te worden? Ga dan naar: debuurtcamping.nl/campingbeheerder of stuur een e-mail naar contact@de-buurt.nl

Alle resultaten van het onderzoek zijn onderaan deze pagina te lezen en te downloaden.

Nog geen waarderingen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in