Je staat op het punt om een nieuwe fiets te kopen of hebt er net een gekocht en deze wil je graag gaan testen op je volgende fietsvakantie. Je wil je fiets meenemen, de boot op naar Texel, je gaat een rondje Friesland fietsen of wil op de fiets naar Parijs. Dat is geweldig, maar heb je al gedacht aan een fietsverzekering? Door het intensieve gebruik, is de kans dat er iets gebeurt namelijk wel hoger. Ga je dus een fietsverzekering vergelijken, dan is belangrijk om te weten waar je op moet letten. We delen een aantal handige tips om je te helpen bij het kiezen van de juiste verzekering. Zo ga jij straks gerust op vakantie!
Sluit de verzekering af bij jouw soort fiets
Bij het afsluiten van een fietsverzekering is het goed om de juiste soort dekking te kiezen die past bij jouw fiets en behoeften. Je wilt niet te veel betalen, maar wel voldoende gedekt zijn voor eventuele schade of diefstal van je fiets. Zorg ervoor dat je verzekering afgestemd is op het type fiets dat je bezit. Bijvoorbeeld, neem je jouw kostbare e-bike mee achterop de caravan of je gloednieuwe mountainbike, overweeg dan een uitgebreider pakket dan voor een goedkopere stadsfiets. Zo is er bijvoorbeeld een speciale verzekering voor je e-bike.
De premie van je verzekering
De premie voor je fietsverzekering hangt af van het type fiets, de nieuwprijs, je woonplaats en soms ook je leeftijd. Bijvoorbeeld, een vrouw op leeftijd in Amsterdam betaalt meestal meer voor haar elektrische bakfiets dan 20-jarige Koen uit een boerengat voor zijn stadsfiets. Je zou denken dat de duurste verzekering de beste voorwaarden biedt en de goedkoopste de minst gunstige. Onderzoek van de Consumentenbond laat zien dat dit niet altijd klopt. Daarom is het verstandig om niet alleen naar de premie te kijken, maar ook naar de voorwaarden van de verzekeringen. Vergelijk alle details zorgvuldig voordat je een beslissing neemt.
Een goed slot als voorwaarde
Vanaf 1 maart 2024 vereisen veel fietsverzekeringen dat je twee sloten gebruikt. Beide sloten moeten ART-gecertificeerd zijn met minimaal 2 sterren. Een kettingslot is ideaal als tweede slot, omdat je hiermee je fiets gemakkelijk aan vaste objecten zoals een lantaarnpaal of hek kunt bevestigen. Dit is vaak een vereiste bij de meeste verzekeraars. Dat is logisch; als een kettingslot alleen door het wiel of frame is bevestigd, kan een dief de fiets gemakkelijk meenemen. Zorg ervoor dat zowel het frame als het wiel aan het vaste object zijn bevestigd.
Accessoires meeverzekeren?
Als je van plan bent om fietsaccessoires zoals fietstassen, kinderzitjes, fietscomputers en fietskratten te verzekeren, is het belangrijk om de verzekeringsvoorwaarden goed te controleren. Bij sommige verzekeraars zijn deze accessoires niet automatisch gedekt en moet je een aanvullende verzekering afsluiten. Daarnaast is het goed om te weten tot welk specifiek bedrag de accessoires zijn verzekerd en onder welke voorwaarden je aanspraak kunt maken op een vergoeding bij diefstal of schade. Het is verstandig om de kleine lettertjes van de polis goed door te nemen voordat je een beslissing neemt.
Pechhulp voor onderweg tijdens je fietstocht
Tijdens een fietstocht kan een lekke band, een afgevallen ketting of zelfs een val met schade aan je voorlamp je dag flink verpesten. Zeker als je op vakantie bent. Als je waarde hecht aan directe hulp op zulke momenten, is het verstandig om te controleren of je fietsverzekering pechhulp dekt en onder welke voorwaarden. Check of de pechhulp alleen geldig is in Nederland of ook daarbuiten, en check welke landen eronder vallen. Kijk ook of je fiets ter plaatse wordt gerepareerd en of er een maximum aantal hulpverzoeken per maand geldt.