De Europese Commissie wil op 6 juli 2022 het veiligheidssysteem ISA (Intelligente Snelheid Assistent) verplicht stellen in alle nieuwe auto’s. Dit systeem herkent de snelheidslimiet en waarschuwt de bestuurder door geluidssignalen of stuurtrilling wanneer deze te hard rijdt. Wegbeheerders denken soms ten onrechte dat investeren in veilige infrastructuur hierdoor niet meer nodig is. Verkeersdeskundigen van de ANWB gaan op het NVVC-congres dat donderdag plaatsvindt in de Jaarbeurs in Utrecht nader in op de mogelijkheden en beperkingen van ISA.
Veel verkeersongevallen worden veroorzaakt door bestuurders die te hard rijden. Wegbeheerders zien ISA als een belangrijke oplossing voor dit probleem. Zij denken vaak dat het veiligheidssysteem actief ingrijpt als de snelheidslimiet wordt overschreden en dat het de snelheid gericht terugbrengt naar het geldende maximum. Dat is een misvatting, stelt de ANWB. Vooralsnog wordt de bestuurder door ISA alleen gewaarschuwd.
Maar er zijn nog meer beperkingen. Volgens de ANWB laat ook de werking van ISA op dit moment nog te wensen over. Zo moet de informatie over de geldende snelheden altijd up-to-date zijn. Bovendien moet de camera in het voertuig naast de verkeersborden ook eventuele onderborden kunnen lezen.
De ANWB vindt dat er een actuele en betrouwbare database moet komen van alle geldende snelheidslimieten en essentiële verkeersborden. Deze moet online beschikbaar zijn voor elke software-ontwikkelaar en door alle wegbeheerders up-to-date worden gehouden. De informatie kan vervolgens worden gebruikt door navigatie-apps en –systemen en actief worden ingezet door het voertuig.
In de toekomst kan ISA mogelijk wel actief ingrijpen in het rijgedrag van de bestuurder. Daarvoor moet het systeem uiteraard volledig betrouwbaar zijn vindt de ANWB.
De ANWB zet zich op allerlei manieren voor verbetering van de verkeersveiligheid in Nederland. Inmiddels vinden overheden, bedrijfsleven en maatschappelijk middenveld elkaar in een breed gedragen ambitie: nul verkeersslachtoffers in 2050.
Het NVVC is het platform voor iedereen die zich actief inzet voor de verkeersveiligheid: wegbeheerders, politie, onderzoekers, beleidsmedewerkers, bestuurders en adviseurs.