Informatie over slimme hulp in auto moet veel beter

Automobilisten weten maar weinig over de slimme hulpsystemen in hun nieuwe auto. Dat blijkt uit onderzoek van de ANWB in samenwerking met de FIA en de gezamenlijke Europese mobiliteitsclubs.

Meer dan 70% van de autobezitters is niet volledig op de hoogte van de werking van deze systemen en gebruikt ze daarom niet. Dat is volgens de ANWB een gemiste kans voor de verkeersveiligheid. De hulpsystemen kunnen de automobilist helpen om veiliger te rijden, door bijvoorbeeld automatisch afstand te houden, te waarschuwen of zelfs in te grijpen bij gevaarlijke situaties. De ANWB pleit daarom voor betere voorlichting over deze hulpsystemen bij de aanschaf van de auto.

Uit het onderzoek blijkt dat ongeveer een derde van de automobilisten min of meer bekend is met de werking van hulpsystemen van de nieuwe auto. Slechts één vijfde van de ondervraagden bleek enige uitleg te hebben ontvangen van de autoverkoper. Sommige dealers geven een auto mee voor een proefrit zonder de koper te begeleiden, terwijl andere verkopers juist wél meerijden. Meer dan een kwart van de kopers had zich verdiept in het – vaak lijvige – instructieboekje, met daarin vaak informatie over meerdere versies van hulpsystemen. Dat er verschillende aanduidingen voor dezelfde systemen in omloop zijn maakt het automobilisten ook niet makkelijk.

Volgens de ANWB moeten fabrikanten automobilisten bij de aanschaf van de auto veel beter informeren over de mogelijkheden van het systeem. De autobranche kan meer verantwoordelijkheid nemen en kopers beter informeren, zo vindt de vereniging. Daarnaast roept de ANWB de overheid op met regelgeving te komen, zodat er meer uniformiteit komt in de werking en de diverse aanduidingen van hulpsystemen.

Leestip:  Samenwerking NKC en het Nationaal Platform NPR

Het onderzoek is uitgevoerd in zes landen, waaronder in Nederland, door adviesbureau Royal Haskoning DHV, Hogeschool Arnhem Nijmegen (HAN) en TNO. Er is gekeken of automobilisten weten hoe deze ‘hulp in de auto’ ook wel ADAS (Advanced Driver Assist Systems) werkt. Het gaat onder meer over adaptive cruise control, autonome noodremsystemen of rijstrookondersteuning.

Meer informatie over het onderzoek is te lezen op anwb.nl

 4/5 (6)

Wat is je waardering?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in