Hoe kies je de juiste caravantrekker?

Wie graag met de caravan op vakantie gaat, stelt specifieke eisen aan een auto. Diverse eigenschappen bepalen of een auto geschikt is als trekauto. In dit artikel vertellen we waarop je moet letten bij het kopen van een goede caravantrekker.

Of een bepaalde trekauto ook voor jou de beste caravantrekker is, hangt af van diverse factoren. Natuurlijk is het trekgewicht – het gewicht dat de auto mag trekken – belangrijk, maar ook de toegestane kogeldruk is een belangrijke factor. Uiteraard speelt ook het gewicht van de caravan een grote rol. Sommige caravantrekkers zweren bij vierwielaandrijving en ook de automaat is populair bij mensen die met de caravan op pad gaan.

Caravan trekken: Diesel of Benzine?

Auto’s met dieselmotor hebben over het algemeen meer trekkracht bij lagere toerentallen dan auto’s met benzinemotor. Daardoor geven zij het gevoel gemakkelijker om te gaan met de caravan. Een benzinemotor moet voor dezelfde prestaties meestal meer toeren maken, maar dat is niet nadelig voor de auto en zegt niets over diens capaciteiten als trekauto.

Trekgewicht auto met caravan

Het trekgewicht van een auto wordt door de fabrikant bepaald. Het staat vermeld op het kentekenbewijs dat bij de auto hoort en is ook op te vragen via de website van de RDW. Het trekgewicht staat ook vermeld bij de occasions op Viabovag.nl, zodat je direct kunt zien of de auto jouw caravan mag trekken. Let op: het gaat hier om ‘beladen gewicht’, inclusief het gewicht van de personen en bagage die mee op reis gaan.

Leestip:  Kees Kampeert introduceert circulaire vouwwagen
Kogeldruk

De kogeldruk geeft aan hoeveel neerwaartse druk op de trekhaak mag worden uitgeoefend. De maximale kogeldruk is minder eenvoudig te vinden dan het trekgewicht en staat niet aangegeven op het kentekenbewijs. Je kunt het vinden in het instructieboekje of op het metalen plaatje bij de trekhaak, waar het vaak ‘vertical load’ heet. De gemiddelde auto heeft een maximaal toegestane kogeldruk tussen de 55 en 70 kilogram.

Overschrijding van de maximale kogeldruk kan ervoor zorgen dat de auto van achteren te ver inzakt. Daardoor krijgt de vooras minder grip en wordt de combinatie minder stabiel. Over het algemeen geldt de regel dat hoe zwaarder de caravan is, hoe hoger de kogeldruk moet zijn voor een stabiel en veilig rijgedrag.

Caravan trekken met automaat

Een auto met automatische versnellingsbak is vaak bijzonder geschikt als caravantrekker. Zeker traditionele automaten met koppelomvormer en CVT-automaten zijn geliefd bij caravanrijders. In deze transmissies ontbreekt de traditionele koppeling die voorzichtig bediend moet worden bij het wegrijden op hellingen of in fileverkeer. Dit zorgt voor meer souplesse en gemak tijdens het rijden met de caravan.

Leestip:  De Brabantse Caravan Dagen 2024
Caravan mover

Om de koppelingsplaten en de automaat tijdens het manoeuvreren te ontzien, kun je ervoor kiezen om een caravan met zogenoemde ‘mover’ aan te schaffen. Daarmee kun je de caravan het laatste stukje zelfstandig laten rijden. Je ‘bestuurt’ de caravan dan met behulp van een afstandsbediening.

Rijden met een vouwwagen

Een tegenhanger van de caravan is de vouwwagen, een compactere en lichtere aanhanger die uitvouwt tot een grote tent. Een vouwwagen wordt vaak gekozen, omdat die minder invloed heeft op het weggedrag en het verbruik van de trekauto. Ook stelt een vouwwagen minder hoge eisen aan de trekauto en behoeft hij geen speciaal rijbewijs. Over het algemeen is de aanwezigheid van een trekhaak voldoende om zonder zorgen met een vouwwagen op pad te aan.

De beste trekauto kiezen

De beste trekauto kiezen is dus niet zomaar gedaan. Of een auto voor jou een goede caravantrekker is, hangt van diverse factoren af. De belangrijkste zetten we nogmaals voor je op een rijtje:Gewicht van de caravan
Trekgewicht van de auto
Maximaal toegestane kogeldruk

Leestip:  Verkoop nieuwe caravans groeit 11,5 procent in eerste kwartaal
Zeker weten? Viabovag.nl

Op zoek naar een nieuwe (trek)auto en zeker zijn van je zaak? Ga dan naar viaBOVAG.nl, dé occasionsite met alleen maar betrouwbare auto’s en altijd met BOVAG Garantie, omruilgarantie en heldere all-inprijzen. Tip voor kampeerders: selecteer bij het zoeken op trekkracht, trekhaak en vermogen van de auto.

 4/5 (6)

Wat is je waardering?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in