Op vakantie met de fiets? Jazeker! Het wordt steeds populairder. Zo’n 56% van de Nederlanders van 16 jaar en ouder gaat graag fietsen tijdens hun vakantie. Dat komt neer op 8,1 miljoen mensen. Tijd om het ook eens te proberen, maar waar begin je dan? Wij geven je vijf tips om je helemaal klaar te stomen voor een weekje fietskamperen.
Ben je klaar voor vertrek en heb je alleen nog een vakantiebestemming nodig? Als kers op de taart geven we je naast de voorbereidingstips ook vijf complete fietsroutes cadeau. Deze fietsroutes zijn perfect voor een kampeervakantie!
1. Toerfiets of elektrische fiets?
Als je veel gaat fietsen, is het natuurlijk belangrijk om een comfortabele fiets te hebben. Veel ervaren vakantiefietsers kiezen voor een hybride toerfiets. Dit type fiets is een echte allrounder die voor zowel je dagelijkse gebruik als voor sportieve ritten zijn gemaakt. Het is een lichtgewicht model en er zijn vaak veel mogelijkheden om uit te breiden met de door jou gewenste fietsaccessoires.
Ook kiezen steeds meer mensen om op fietsvakantie te gaan met een elektrische fiets. De elektrische modellen zijn uitgerust met een lichtgewicht frame en een compacte accu met grote actieradius. De elektrische ondersteuning maakt je fietstocht extra comfortabel.
2. Je fiets rijklaar maken
Voor je vertrekt wil je zeker weten dat je fiets in optimale conditie is. Wat moet je dus zeker checken voor je vakantie?
– Bandenspanning
Zijn je banden te zacht, dan heb je meer kans op lekke banden en slijtage. Het zal je verbazen hoeveel lucht er in je band moet voordat het hard genoeg is. Te harde banden maken het fietsen niet comfortabel en verminderen de grip op de weg. De juiste bandenspanning is dus van belang en geeft je meer comfort, grip en wendbaarheid. Maar hoe weet je hoe veel lucht er in moet?
Op de zijkant van je fietsbanden staat hoeveel bar in je banden moet voor de juiste spanning. Om het zeker te weten, kun je het beste je band oppompen met een fietspomp met een drukmeter. Maar veel mensen zijn gewend om in de band te knijpen. De band is hard genoeg als je hem met veel kracht nog steeds nauwelijks kan indeuken.
– Fietsketting schoonmaken en smeren
Van elke fiets moet af en toe de ketting schoongemaakt en gesmeerd worden. Een ketting in een dichte kettingkast zal er met een klein drupje olie weer tegenaan kunnen, maar een open ketting heeft wat vaker onderhoud nodig.
Zie je veel vuil aan de buitenkant van de fietsketting? Poets dan met een pluisvrije doek, zoals een oude theedoek, het vuil weg. Het makkelijkste doe je dat als je de fiets neerzet, de ketting in de doek vasthoud zonder al te veel druk te zetten en dan rustig de trapper te laten draaien. Is je ketting erg vies, dan kun je gebruik maken van WD40 of een sopje met afwasmiddel. Gebruik in ieder geval geen agressieve kettingreinigers of remmenreiniger. Hiermee verwijder je ook het vet tussen de schakels, wat je ketting flink kan beschadigen.
Smeer na elke schoonmaakbeurt de ketting in met olie. Maar let op: zorg dat je ketting goed droog is voor het smeren. Gebruik een speciale kettingolie die je aanbrengt aan de bovenkant van de ketting. Daar waar de kettingdeeltjes in elkaar schakelen is de olie nodig. Je hoeft niet te veel te gebruiken, want te veel olie trekt juist weer vuil aan.
– Remmen
Veiligheid eerst! Daarom is het een goed idee om je remmen te controleren.
Zijn je remkabels goed afgesteld? Als het niet lukt om je remkabels te verstellen, dan zijn de stalen binnenkabels waarschijnlijk versleten. Heb je hydraulische remmen, dan zit er geen stalen binnenkabel maar olie in de remkabels. Als je hydraulische remmen niet goed meer werken, breng je je fiets het beste naar de fietsenmaker. Het repareren vergt namelijk veel technische kennis.
Dan heb je nog de remsystemen. Schijfremmen en velgremmen maken gebruik van remblokjes tegen de remschijf of velg. Als de blokjes slijten, zijn ze aan vervanging toe. Dit is een klusje dat prima te doen is voor de doe-het-zelvers, maar let er wel op dat je de juiste remblokjes koopt.
3. Bagage checklist
Als je op fietsvakantie gaat, moet je ook een aantal spullen meenemen waarmee je makkelijk iets aan je fiets kunt repareren. Maar ook andere handigheidjes die je niet mag vergeten hebben we hier onder elkaar gezet:
– Stevige, waterdichte fietstassen;
– Bandenplaksetje;
– Reserve binnenband en tenminste twee bandenafnemers;
– Multi tool gereedschap (inbussleutel, schroevendraaier, tangetje);
– Handpomp;
– EHBO-setje;
– Tie-wraps (altijd handig);
– Opgeladen powerbank;
– Waterdichte overschoenen voor als het regent, want je wil geen natte voeten;
– Sneldrogende, multifunctionele kleding.
4. Weet hoeveel je per dag kunt fietsen
Zeker als je op een fietstrektocht gaat waarbij je elke nacht ergens anders overnacht, is het goed om te weten hoeveel kilometer je per dag ongeveer fietst. Hiervoor hebben we een handige tabel opgemaakt.
Fietsnetwerk App
Fietskamperen wordt helemaal makkelijk met de gratis fietsroute app van Fietsnetwerk.nl. Hierop vind je duizenden knooppuntenroutes van verschillende lengtes met thema’s als kunst, cultuur en natuur. Elke route is voorzien van de mooiste horeca, verblijfslocaties en bezienswaardigheden. In de app fiets je de route gemakkelijk met de routebegeleiding. Je kunt zelfs de routebegeleiding aanzetten naar de afstapmomenten, ook als die niet direct aan de fietsroute gelegen zijn. Zo mis je niets van de omgeving en ga je altijd met een mooie herinnering naar huis.
Vijf fietsroutes voor fietskamperen
Kan je ook niet wachten om op de fiets te springen met een tent achterop? Ook voor kampeerders biedt Fietsnetwerk.nl een aantal mooie fietsroutes. Hieronder vijf fietsroutes om binnenkort eens uit te proberen.
1. Kampeerfietsroute in Noord-Brabant – 141 km
Met een groot aanbod aan kampeerplekken is dit een leuke fietsroute voor een weekendje kamperen. Maak kennis met Brabantse gastvrijheid als je door dorpen als Oss, Cuijk en Uden fietst. Fiets langs de Maas naar de historische vestingsteden Ravenstein en Megen. Uiteindelijk kom je uit in het bruisende Den Bosch. Kortom, een heerlijke bourgondische route waar je alleen maar van kunt genieten!
2. Kampeerfietsroute in Overijssel – 76 km
Balanceer op het randje van Salland en Twente. Hoe dan ook schittert de landelijke en bosrijke omgeving op deze fietsroute. Geniet van de landgoederen met kastelen, de watertjes en de rust. Met de vele campings onderweg kun je hier heerlijk kamperen.
3. Kampeerfietsroute in Friesland – 62 km
De kortste fietsroute in dit rijtje, maar dat mag de pret niet drukken. Wat dacht je van bossen, vennen, heide en zelfs een stuifzandgebied? Deze fietsroute brengt je namelijk naar de fenomenale natuurgebieden Aekingerbroek en het Drents-Friese Wold. Met de vele campings in de buurt kun je hier alle tijd voor nemen.
4. Fietsroute UNESCO Werelderfgoed – 893 km
Met deze fietsroute heb je gegarandeerd een indrukwekkende fietsvakantie. De knooppunten leiden je langs alle UNESCO Werelderfgoederen in Nederland, verspreid over maar liefst acht provincies. Duik in het verhaal van Nederland als je langs de Waddenzee, de Beemsterpolders, de Amsterdamse Grachtengordel en molens van Kinderdijk fietst. En dat is nog maar een greep uit de bezienswaardigheden die je gaat zien…
5. Fietsroute langs de Noordzee (Noordzeeroute) – 337 km
Fiets van Zeeland tot aan de kop van Noord-Holland en ontdek de fantastische Nederlandse kust. Het ultieme vakantiegevoel! Zie de zonsopkomst vanuit de duinen en zie hem ‘s avonds als grote rode bal in de zee zakken. In de badplaatsjes kom je mooie vuurtorens en leuke strandboulevards tegen.
Breid de kustroute verder uit met een trip naar Texel vanaf Den Helder. Of verleng hem bij Zeeland met de Kustroute Vlaanderen.
Waar ga jij heen?
Tal van mogelijkheden om Nederland al fietsend te ontdekken. Waar gaat jouw volgende fietskampeervakantie heen?
Een kleine re op uw fietsafstand per dag. Bekijk u lijstje svp eens goed: 70 plussers mogen niet meer fietsen? Ik ben 83 en mijn vrouw 74: wij maken jaarlijks een vakantiefietstocht vanuit de caravan. In zo’n 4 weken fietsen we dan 800 a 100 km (E-bike) en 50 – 70 km per dag. Soms 76 km. meestal langs rivieren in Duitsland.
Niet iedereen doet/kan dit, maar de meeste fietsers zijn de ouderen, die we dan ontmoeten.
Hallo, Allereerst de complimenten dat u nog zulke lange afstanden kan/mag fietsen. Dit persbericht is ingestuurd en mogen wij niet zomaar wijzigen. Het is uitgegaan van een gemiddelde.
Ga vooral door en heel veel fietsplezier.