Duurzaam en bewust reizen: hier kun je allemaal aan denken

Je hoort er steeds meer mensen over: het maken van duurzame en bewuste keuzes rondom reizen. Het vraagt om wat meer denk- en aanpassingsvermogen, maar het is zeker haalbaar. Wees goed voor de wereld! Welke beslissingen kun je hierin maken? In dit artikel lees je onze tips.

 

Alternatieven voor het vliegtuig

Je raadt het waarschijnlijk al: het vliegtuig links laten liggen, is een belangrijke stap bij duurzaam reizen. Vliegverkeer is namelijk enorm vervuilend. Als je echt een duurzame keuze wilt maken, pak je om die reden niet meer het vliegtuig. Of alleen nog in een enkel geval, bijvoorbeeld als je echt eens een verre reis wilt maken. Gelukkig zijn er genoeg alternatieven voor het vliegtuig! Ga met de auto op vakantie. Of nog beter: pak de trein. Binnen Europa worden er steeds betere treinnetwerken aangelegd, zodat je gewoon comfortabel met de trein op vakantie kunt gaan. Een treinreis duurt misschien wat langer, maar je trekt gewoon een zachte joggingbroek heren aan, voert urenlang goede gesprekken of leest een boek. Zo vliegt die reistijd om! Nog een voordeel: je ziet vanuit de trein veel meer van het landschap van de plek van bestemming. Zeker iets om van te genieten.

Minder bagage meenemen

Als je toch met het vliegtuig reist, kan het helpen om minder bagage mee te nemen. Dit geldt ook voor een autoreis: zo hoef je de auto immers minder zwaar te beladen. Zoek uit waar je echt niet zonder kunt op reis, en laat de rest gewoon thuis. Neem bijvoorbeeld niet te veel kleding mee, maar kies alleen je favorieten uit. Denk aan een lange broek, een zwembroek, een paar shirts, een overhemd en ondergoed. En uiteraard eengoede korte broek heren. Zo heb je de essentials bij je, waar je die vakantie prima mee doorkomt. Misschien lukt het je zelfs om alleen handbagage mee te nemen!

Blijf in de buurt

We hebben vaak het idee dat we ver weg moeten gaan tijdens een reis. Ga echter eens terug naar de basis: is dit nu daadwerkelijk (iedere keer) nodig? Ook dichter in de buurt is er veel moois te ontdekken. Gewoon in eigen land bijvoorbeeld, of in een buurland. Door je mindset te veranderen en ook dichter bij huis op reis te gaan, maak je een veel duurzamere keuze.

Duurzame keuzes op de plek van bestemming

Toerisme brengt vaak veel op voor een land, maar zorgt tegelijkertijd voor enorm veel vervuiling. Denk aan grote vuilnisstapels en vernieling van natuurgebieden. Maak daarom ook op de plek van bestemming bewuste keuzes. Boek bijvoorbeeld een eco-vriendelijk hotel: er zijn er steeds meer te vinden. Gebruik zo min mogelijk plastic onderweg. Zoek bijvoorbeeld uit of je water uit de kraan kunt drinken, en gebruik in dat geval een drinkfles waar je langer mee kunt doen. Ga netjes om met natuurgebieden en stedelijke gebieden die je bezoekt: voorkom dat je voor onnodige vervuiling zorgt. Hier kun je bewust bij stilstaan!

 5/5 (1)

Wat is je waardering?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in