De dagen worden steeds een beetje korter en de temperatuur neemt af, maar de bossen veranderen in geel, groen, rood, oranje en roestig bruin. De indian summer is een heerlijke tijd om er met de camper last-minute op uit te gaan, zéker als je dit jaar nog niet op vakantie bent geweest.
Laten we maar meteen met de deur in huis vallen. De gemakkelijkste en veiligste manier om van dit specifieke najaar te genieten is in eigen land, ver weg van de gesloten grenzen en met één oog op de buienradar. Net als de rest van kampeerliefhebbend Nederland, want in de eerste drie weken van september werden via deelplatform Camptoo maar liefst 30 procent meer campers en caravans verhuurd dan in de hele maand het jaar ervoor. Waarmee we maar willen zeggen: trek ook een wollige herfsttrui en stevige stappers aan en rijd met de camper naar een plek waar de herfstbladeren onder je voeten knisperen en de kastanjes vanzelf in je mandje belanden. Wij helpen je in de tussentijd alvast aan bestemmingen voor in je navigatie.
Het Speulder- en Sprielderbos
Inkoppertje natuurlijk. In de herfst maakt het groen van de bomen op de Veluwe plaats voor een herfstachtig kleurenpalet en schieten de paddenstoelen uit de grond. Een leuke bijkomstigheid van het laten vallen van al die bladeren, is dat het wild veel beter gespot kan worden. Houd je ogen open voor zwijnen, edelherten, vossen, dassen en een hoop andere dieren. Campingtip: Overnachten doe je bij Kampeerterrein Drie, middenin het bos.Het terrein is gelegen in het Speulder- en Sprielderbos, één van de mooiste, oudste, meest sprookjesachtige bossen dat ons landje rijk is. Niet zo vreemd dat fotografen uit heel Nederland het bos bezoeken om landschap- en wildlifefoto’s te schieten. Het beste moment voor de mooiste kiek is op een mistige ochtend in de herfst. In dit bos vind je trouwens ook de Wildarena. Hier kun je, onder begeleiding van Staatsbosbeheer, naartoe met een speciale, geruisloze bus om vervolgens wild te spotten vanuit een overdekte wildobservatiepost. Een onvergetelijke, spannende ervaring!
De Kaapse bossen
We mogen de voorlaatste ijstijd dankbaar zijn voor een van de mooiste en het meest centraal gelegen park van Nederland: de Utrechtse Heuvelrug. Door het opstuwen van zand ontstond een glooiend landschap met een aantal pittige klimmetjes.Midden in dit park ligt zonder twijfel een van de mooiste bossen in Nederland: de Kaapse Bossen. Sta vroeg in de ochtend op om je kansen wilde dieren te ontmoeten, te vergroten. Op de website van Natuurmonumenten vind je een aantal mooie wandelroutesdie ook mooi zijn als het weer wel erg herfstig is (maar onthoud: er bestaat geen slecht weer, alleen slechte kleding). Je kunt er ook voor kiezen samenmet de boswachter op pad te gaan, bijvoorbeeld oppaddenstoelenexpeditie. Ben je meer een fietspersoon? Diagonaal de Ruiterberg op is een hele uitdaging, maar wel eentje waar je voor beloond wordt. Wil je uitkijken over het hele natuurgebied? Uitkijktoren de Kaap biedt een uitzicht vanaf 25 meter over het heuvellandschap. Campingtip: Bij Allurepark de Krakeling in Zeist Kampeer je op een bosveldje aan de bosrand. Vanaf daar loop je zo het nationale park in, de heide op.
Drents-Friese Wold
Het leuke van dit nationaal park is de afwisseling in het landschap. Je gaat van bos naar heide, van heide naar een vennetje en van zandverstuiving naar moeras. Je kunt hier wandelen, mountainbiken, trailrunnen of een activiteit boeken met de boswachter (deze beginnen misschien vanaf deze maand weer). Bij Diever (een mooi startpunt van je bezoek) vind je ook nog het Hunebed van Diever, mooi om op te nemen in je tocht! En als we toch op de geschiedenistour zijn is het onderduikershol daar in de buurt ook indrukwekkend om in te staan. Wanneer je in het hol staat is het moeilijk om je voor te stellen dat er soms wel tot 20 mensen verscholen zaten in de Tweede Wereldoorlog. Campingtip: Natuurkampeerterrein Oude Willem. Midden in het Drents-Friese Wold ligt opeens dit primitieve kampeerterrein bij de boswachter! Voor de reiziger die niet veel nodig heeft, is dit een ideale basis voor het verkennen van de omgeving. Ook hier lopen veel routes langs het kampeerterrein van Staatsbosbeheer. Mét plek voor een kampvuur.
Texel
Een van onze favoriete bestemmingen in Nederland is het prachtige waddeneiland Texel. Eerder maakten we er al deze video over. Naast de dromerige dorpen, juttersmusea, mooie vuurtoren en leuke fietsroutes heeft Texel ook zijn eigen nationale park. Langs de westkust loopt zo’n 43 vierkante kilometer aan duinen en bos dat tot dit natuurgebied behoort. In het Texelse bos heb je genoeg wandelpaden, mountainbikeroutes en ruiterpaden, maar ook door de duinen kun je heerlijk fietsen en wandelen. Een bijzondere manier om de omgeving te ontdekken is door de bunkerverhalen uit de Duinen van Texel. Campingtip: Op de grote camping Kogerstrand sta je prachtig tussen de duinen, de enige scheiding tussen jou en het strand!
Zuid-Kennemerland
Nu we toch in de duinensferen zijn: Nationaal Park Zuid-Kennemerland (ook bekend als de Kennemerduinen) isminstens net zo mooi als de duinen op Texel. Wanneer je hier in de schemering een wandeling maakt heb je niet alleen kans om Schotse Hooglanders en Konikpaarden tegen te komen, maar ook de geweien van de edelherten boven de duinen uit te zien steken. Als je nóg meer geluk hebt loop je hier zelfs de Europese bizon tegen het robuuste lijf, de Wisent. Fiets omhoog en omlaag door de duinen of bezoek het Kopje van Bloemendaal, een stuk verderop, voor het hoogste uitzichtpunt van de regio. Geïnspireerd door de ontmoeting met de Konikpaarden? Je kunt ook door de duinen paardrijden. Ben je meer op zoek naar een iets rustigere vorm van ontspanning dan is het strand op steenworp afstand van de volgende campingtip een goed alternatief, ’s ochtends, ’s middags of ’s avonds. Vanaf Camping de Lakens loop je zo de duinen in – of het strand op dus – en pik je gemakkelijk een van de vele routes door het natuurgebied op. De kampeerplekjes zelf zijn trouwens ook heel erg fijn. Knus, intiem en overal konijntjes!
Website Camptoo: www.camptoo.nl