Campings gaan open ondanks coronacrisis

Veel campings gaan open ondanks de coronacrisis. Het aantal toegelaten gasten zal wel flink lager zijn dan normaal. Het is alleen de vraag: Ga je wel of niet kamperen tijdens de corona crisis?

Het is een beetje tegenstrijdig want de overheid wil dat we zoveel mogelijk thuisblijven maar heeft niet alle campings en vakantieparken verboden om open te gaan.

Update: De veiligheidsregio’s mogen nu campings en vakantieparken sluiten, lees meer in ons artikel: Campings worden gesloten door de veiligheidsregio’s.

Misschien toch wel gaan kamperen om de campings te steunen?

De coronacrisis zorgt voor veel annuleringen bij de campings en dat is een harde klap voor deze recreatie bedrijven. Vanzelfsprekend moet iedereen zijn/haar eigen overweging maken om wel of niet te gaan kamperen maar door massaal weg te blijven moeten sommige campings misschien wel definitief de deuren sluiten omdat ze het financieel niet meer kunnen trekken. Dan wordt het later in het seizoen wel dringen met z’n allen op de overgebleven campings die het overleeft hebben.

Het gevaar ligt op de loer in de sanitair gebouwen

We moeten de gevaren van het coronavirus absoluut niet onderschatten maar mijns inziens brengt het kamperen geen extra gevaar mee wanneer je de toiletgebouwen vermijdt door je eigen toilet/douche in de caravan of camper te gebruiken of een camping uitzoekt met privé sanitair. Vul je watertank thuis al tot de nok toe vol (reinig de watertank wel eerst goed) zodat je niet naar de kraan hoeft en afwassen doe je ook in je caravan of camper.

Leestip:  Vraag naar huurauto’s groeit komende jaren fors

Daarnaast is het dan wel wenselijk c.q. verstandig dat je zoveel mogelijk op de camping blijft en moet je de adviezen van het RIVM en de maatregelen van de Rijksoverheid in acht nemen. Houdt de 1,5 meter afstand aan en was je handen nog vaker dan je nu al doet.

Dat betekent dat het voor tent- en vouwwagen kampeerders wel wat lastiger wordt want die hebben geen eigen toilet of douche. Voor hen is een camping met privé sanitair qua veiligheid de beste (de enige, als je het mij vraagt) optie. Deze campings kun je vinden op: Ardoer en Eurocampings.

Met (kleine) kinderen gaan kamperen is wel een groter risico. Er is geen animatie op de campings en de zwembaden zijn gesloten. Ze bij of in de caravan of camper houden zal een hele opgave zijn. Zij zullen tijdens het spel niet altijd de 1,5 meter bij elkaar vandaan blijven en misschien ook makkelijker uit gewoonte naar het sanitair gebouw gaan en die kleine handjes zitten overal aan.

Je kunt zelf ook wat doen door alles wat je vastpakt of aanraakt, voor en na gebruik, te reinigen met een reinigingsdoekje.

Kopje koffie met andere kampeerders

Een kopje koffie drinken met andere kampeerders hoeft geen enkel probleem te zijn zolang je maar buiten zit, je eigen koffie maakt en ruim (minimaal 1,5 meter) bij elkaar vandaan gaat zitten.

Leestip:  NKC Dieselclaim Fiat van start

De restaurants zijn dicht

Alle horecagelegenheden zijn gesloten dus ook de restaurants op de campings. Sommige campings hebben de restaurants omgebouwd tot een afhaalrestaurant.

Zoek een camping in een “veilig” gebied

Vooral in Brabant maar ook in Limburg heeft het coronavirus hard huisgehouden dus als je gaat kamperen is het verstandig om die regio’s zeker te vermijden. Op de website van het RIVM staat een kaart met de besmettingen in Nederland.

Er is overigens wel beweging bij Veiligheidsregio Zeeland die ervoor pleit om de Zeeuwse campings en vakantieparken te sluiten en verzoeken alle toeristen om weg te blijven uit Zeeland, wat wel verregaande gevolgen heeft voor de toeristische bedrijven. Lees hier meer over op Omroep Zeeland.

Update: De veiligheidsregio’s mogen nu campings en vakantieparken sluiten, lees meer in ons artikel: Campings worden gesloten door de veiligheidsregio’s.

Liever niet annuleren

Het RIVM adviseert om niet te gaan kamperen om verdere verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Wij pleiten er ook voor om niet te gaan. Ons advies is ook om niet te annuleren en het geld terug te eisen maar een voucher te vragen om later alsnog de camping te bezoeken. Je bent dan ook al verzekerd van een kampeerplek voor later in het seizoen.

Ik weet niet hoe het zich verder gaat ontwikkelen maar de kans dat we dit jaar in eigen land moeten blijven is redelijk groot. Als we massaal gaan annuleren dan wordt het voor de campings moeilijk om deze crisis te overleven. Dan wordt het later dit jaar een uitdaging om nog een kampeerplekje te vinden.

Leestip:  Kampeerderij De Kaaiewaaier - hoe het begon

Conclusie

De campings gaan open maar iedereen moet zijn eigen overweging maken om te gaan kamperen. Mijns inziens is het relatief veilig mits je je wel echt goed aan de richtlijnen houdt, de aangepaste regels op de campings respecteert en de toiletgebouwen vermijdt.

Peiling

Ben je van plan om te gaan kamperen tijdens de coronacrisis?

Bekijk resultaten

Laden ... Laden ...

In onze Coronavirus update houden we je up to date over de ontwikkelingen die voor kampeerders van belang zijn.

 4.5/5 (11)

Wat is je waardering?

1 REACTIE

  1. Voor een goed effect moeten iedere camping hotel en andere onderkomens dicht, De enkele die open zijn krijgen veel meer aanbod. Ook met een kleine bezetting is het moeilijk voor een beheerder het natte gedeelte te ontsmetten.
    Het is triest voor gasten maar zeker ook voor ondernemers die geïnfesteerd hebben in het nieuwe seizoen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in