Bosgevoel – Een ontdekkingsreis door het diepe woud van Nederland

Bos hing er altijd maar een beetje bij. Bosgevoel, Herman Vuijsje

Bij Uitgeverij Elmar verschijnt deze week:

Bos in Nederland? Hing er altijd een beetje bij. Wel mooi en zo, maar niet echt van betekenis. Gebeuren deed het in de polder, aan de rivieren en op zee. Het bos was die wereld van bescheiden burgermansgenoegens, van pannenkoeken en ANWB-paddenstoelen. Voor het peilloos diepe woud, voor de herinnering aan de gelukzalige huiver van sprookjesland, moest je de grens over.

Herman Vuijsje komt op een leeftijd dat hij zich afvraagt of de onwrikbare waarheden, waar hij zich vroeger aan kon vastklampen, de tand des tijds hebben weerstaan. Het gevoel dat hij als kind had bij een bezoek aan het bos wil hij toetsen aan de tegenwoordige tijd. Want voor zijn gevoel heeft Nederland niet zo veel te bieden op dit gebied. En wat doet hij in zo’n geval? Dan pakt hij zijn rugzak en hij gaat op pad. Een kleine twee weken ondergedompeld in het Nederwoud op zoek naar het echte bosgevoel.

Leestip:  EK voetbal - van de camping tot het stadion

Bos hing er altijd maar een beetje bij. Bosgevoel, Herman VuijsjeIn 26 etappes loopt Vuijsje vanuit Bussum via de Utrechtse Heuvelrug naar Wageningen om daar naar het noorden af te slaan en via de Veluwe bij Hattem het bos weer uit te komen. Onderweg heeft hij een scherp oog voor de sporen die verraden dat de mens daar actief is geweest. Onvermijdelijk komt hij in contact met het leger als hij op een oefenterrein loopt. Hij schrijft over het Koos Vorrinkhuis, over Radio Kootwijk en over de Paasheuvel. Overigens weet hij nauwelijks een beuk van een eik te onderscheiden maar dat weerhoudt hem er niet van om in het bos de juiste vragen te stellen.

Dit boek eindigt met het gevoel dat er nog wel degelijk veel te beleven valt in het Nederlandse bos, dat hij eigenlijk wil doorlopen, maar dat het licht aan het eind van het bos ook wel weer mooi is. Het boek is geïllustreerd met foto’s en enkele kaarten; het is een mooi gebonden werkje geworden.

Leestip:  De mooiste onontdekte plekjes in Europa om te kamperen

Herman VuijsjeDe Amsterdammer Herman Vuijsje (1946) is schrijver, onafhankelijk socioloog, journalist, editor en wandelaar. De meeste van zijn publicaties gaan over verandering in Nederland. Veranderingen op sociaal, moreel, religieus en politiek gebied, maar ook veranderingen in landschap en ruimtelijk beleid. Bij uitgeverij Elmar verschenen eerder van zijn hand Strandlopers, het verslag van een wandeltocht langs de hele Nederlandse kust samen met schilder Jan Groenhart; Pelgrim zonder God, waarin hij verhaalt over zijn wandeltocht tegen de stroom in en het boek Señor Bijzondere Kentekenen met een verslag van zijn avontuurlijke reizen in Zuid-Amerika.

Bosgevoel

Een ontdekkingsreis door het diepe woud van Nederland

112 pag. plus kleurenfoto’s| hardcover| Uitgeverij Elmar | €23.99 | ISBN 9789038928821

Nog geen waarderingen

Wat is je waardering?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in