Bescherm jezelf op kampeervakantie

Veel Nederlanders zijn kampeerders in hart en nieren. Of je nu dicht bij huis blijft of wat verder weg gaat, je zult ongetwijfeld de natuur willen verkennen door regelmatig wandelingen maken. Lekker de frisse lucht opsnuiven, terwijl je wat beweging krijgt: gezonder kan het toch niet? Toch ligt er wel een gezondheidsrisico op de loer. In het hoge gras en in bosrijk gebied heb je een grotere kans om gebeten te worden door een teek. Deze kunnen op hun beurt weer ziektes overbrengen, zoals tekenencefalitis. Wat is tekenencefalitis en hoe kun je jezelf er tegen beschermen tijdens je actieve kampeervakantie?

Wat is tekenencefalitis?

Tekenencefalitis is een hersenvliesontsteking, veroorzaakt door een virus dat overgedragen wordt door besmette teken. Besmette teken zijn te vinden in landen als Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland en delen van Azië. In Rusland komt een gevaarlijkere variant voor. In 2016 is ook duidelijk geworden dat er besmette teken in de Sallandse Heuvelrug en de Utrechtse Heuvelrug rondkruipen. Indien er klinische verschijnselen ontstaan na een beet met een besmette teek, verloopt het ziektebeeld in een of twee fasen. Na een of twee weken start de eerste fase die te herkennen is aan koorts, hoofdpijn, vermoeidheid en algehele malaise. Dit kan een week aanhouden, gevolgd door een klachtenvrije week. Na deze week bij begint bij sommige patiënten de tweede fase die gekenmerkt wordt door ernstige hoofdpijn en een hersenvliesontsteking. Het is dan zaak om zonder uitstel door het ziekenhuis te worden opgenomen.

Hoe bescherm je jezelf tegen tekenencefalitis?

Het is allereerst belangrijk om jezelf te beschermen tegen tekenbeten. Draag tijdens je kampeervakantie lange mouwen, stop de pijpen van je lange broek in je sokken, smeer je in met DEET en blijf op de paden tijdens het wandelen om de kans op een beet te verkleinen. Deze maatregelen garanderen helaas niet dat je niet gebeten zult worden. Het is dus belangrijk om je lichaam altijd te controleren op teken en tekenbeten. Teken bijten zich vooral graag vast in de nek, achter de oren, in knieholtes en oksels en in de bilspleet.

Leestip:  De EV-transitie is niet te stoppen. Dit is waarom
Vaccinaties en verzekeringen

Het is mogelijk je te vaccineren tegen tekenencefalitis met een FSME-vaccinatie. De kans dat je de ziekte oploopt is zeer klein, dus vaccinaties worden over het algemeen alleen aangeraden wanneer je naar een gebied gaat waar het virus veel voorkomt en wanneer je graag de natuur in gaat. De injectie voorkomt besmetting in 95 % van de gevallen. Er worden drie vaccinaties gegeven. De tweede volgt de eerste na ongeveer vier weken op en de derde injectie volgt na zes tot dertien maanden. Vervolgens ben je voor drie jaar beschermd. Sommige verzekeringen, zelfs de goedkoopste zorgverzekering, vergoeden vaccinaties vanuit de basisverzekering, bij anderen heb je een aanvullende zorgverzekering nodig. Ook kan het per zorgverzekeraar verschillen bij wie je de vaccinaties volledig vergoed krijgt. Dit kan bij de GGD zijn, maar ook in het ziekenhuis of bij thuisvaccinaties.

Leestip:  Op safari avontuur in Oeganda
 1/5 (1)

Wat is je waardering?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in