10 tips voor snelle en gezonde camping maaltijden

Op de camping wil je snel en gemakkelijk koken. Dat kan ook gezond. Ook als het om snelle eenpansmaaltijden gaat. Dit zijn 10 tips voor snelle en gezonde campingmaaltijden.

1. Havermoutontbijtje

Havermout is een gezond ontbijt en perfect voor op de camping. Het is zelfs lekker als je water gebruikt in plaats van melk. Je kunt het dan op smaak brengen met een beetje honing, vers fruit of noten, zaden en pitten. Kies fijne havermout, want dat hoef je slechts een paar minuten te koken.

2. Zilvervliesrijst in plaats van witte rijst

Zilvervliesrijst duurt iets langer om te koken, maar het bevat wel veel meer voedingsstoffen dan witte rijst. Je kunt ook voorgekookte bruine rijst gebruiken. Dan ben je in acht tot tien minuten klaar.

3. Week de rijst

Rijst is sneller gaar als je het van tevoren in ruim water weekt. Dat is ideaal als je campinggas wil sparen en als je snel klaar wil zijn met koken. Zet het pannetje met rijst neer op een plek waar het niet wordt omgestoten.

4. Gebruik quinoa

Een gezonde graansoort die heel snel klaar is, is quinoa. Deze hoef je slechts tien minuten te koken. Dan heb je een gezonde bron van koolhydraten die je prima in plaats van rijst kunt eten. Quinoa bevat relatief veel eiwitten en dat is perfect als je gezond wil afvallen. Eiwitten verzadigen namelijk goed, waardoor je minder snel weer trek hebt.

Leestip:  Vakantiepark Schouwen is leuk voor de hele familie
5. In de slaapzak

Je kunt je slaapzak gebruiken om groenten, granen en peulvruchten te laten garen. Hiervoor breng je ze aan de kook en laat je ze een paar minuten koken. Dan haal je ze van het campinggasje en stop je ze met een deksel erop in een slaapzak. Het eten kan hierdoor langzaam gaar worden en jij hebt een gezonde maaltijd.

6. Kampvuur en koken inéén

Als je op de camping een kampvuur mag maken, kun je een driepoot gebruiken en daar een pan aan hangen. Zo kun je zelfs op de camping een heerlijke gevulde soep of stoofpot maken van vers en onbewerkt vlees en verse groenten.

7. Gezonde vetten om in te bakken

Neem een potje kokosolie mee naar de camping, want hiermee kun je gezond bakken. Je kunt kokosolie namelijk tot 180 graden Celsius verhitten zonder dat schadelijke stoffen ontstaan.

Leestip:  Camping De Kleine Wereld ver weg van alles

Hoewel kokosolie vooral bestaat uit verzadigde vetten, hoef je hier niet bang voor te zijn. De vetten zijn namelijk allemaal gezond. Denk aan gezonde middellange ketenvetzuren (MCT’s), zoals laurinezuur. Ze zijn gunstige voor je cholesterol en gaan overtollig buikvet tegen.

8. Ga naar de plaatselijke markt

Maak er een uitje van om verse voedingsmiddelen in te slaan door naar de plaatselijke markt te gaan. Zo krijg je de meest voedzame producten en heb je meteen een leuke dag.

9. Gezonde pakketjes

Van verse groenten en vis kun je gezonde pakketjes maken voor op de barbecue of het kampvuur. Als je de groenten en vis eerst in papier verpakt en daarna in aluminiumfolie, voorkom je dat je zware metalen binnenkrijgt.

barbecue of het kampvuur

Breng de pakketjes op smaak met gedroogde kruiden, die je gemakkelijk kunt meenemen en goed kunt houden op de camping. Je kunt je eigen kruidenblend maken en die in een potje meenemen of een kant-en-klare blend kopen. Let op dat deze geen ongezonde toevoegingen bevat, zoals suiker en E-nummers.

Leestip:  Camping Otterlo & De Veluwe Natuurlijk genieten
10. Omelet als gezonde lunch

Een omelet is een voedzame en gezonde lunch en eieren kun je gemakkelijk buiten de koelkast bewaren. Ideaal dus voor op de camping. Je kunt er uien aan toevoegen en als het kan nog andere groenten die je gemakkelijk goed houdt op de camping. Denk aan courgette, tomaten en paprika.

Door: Annemiek van der Krogt
Geschreven voor: kampeermagazine.nl

 2.9/5 (11)

Wat is je waardering?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in