Met de camper door Bosnië en Herzegovina

Binnenkort verschijnt er een nieuwe reisgids met als titel “Met de camper door Bosnië en Herzegovina” in de serie van PassePartout. Het wordt uitgegeven door de Nederlandse uitgeverij Edicola Publishing B.V.. Er zijn 2 auteurs, nl Tina Reinders en Ingrid Vertessen.

Bosnië en Herzegovina heeft een oppervlakte van 51.209 vierkante km. Het land is een vijfde groter dan Nederland en bijna de helft groter dan België. De landsgrenzen vormen met een beetje fantasie een ruwe driehoek waarbij de brede zijde in het noorden ligt en het zuiden in een puntvorm eindigt. Dat is geen ideale vorm om één camperroute uit te tekenen van hoogtepunt A naar hoogtepunt Z.

Omdat zij de landsgrenzen niet zomaar even mogen aanpassen, moesten ze een andere oplossing uit hun hoed toveren. Rekening houdend met de vrijheidsdrang van camperaars die uit alle hoeken en windstreken komen aanwaaien, hebben ze het land onderverdeeld in 4 mogelijke regio’s met elk een eigen camperroute: de Krajina, Centraal Bosnië, Oost Bosnië en Herzegovina.

Met de camper door Bosnië en HerzegovinaWie heel veel tijd heeft, kan alle trajecten verkennen. Wie minder tijd heeft, moet keuzes maken. Je kan een bepaalde route afwerken of je kan hier en daar switchen naar een andere richting zodat je in de routebeschrijving van een andere regio terecht komt. Alle trajecten sluiten op mekaar aan in een logische volgorde, maar je hoeft niet noodzakelijk in die richting te rijden. Als je bijvoorbeeld vanaf de Dalmatische kust van Kroatië naar Bosnië en Herzegovina rijdt, kan de route in Herzegovina het beste vertrekpunt zijn. Voor wie uit Montenegro komt is de route in Oost Bosnië een alternatief. Als je rechtstreeks uit België of Nederland komt is de Krajina de ideale start. Elke camperroute brengt je langs een aantal leuke hoogtepunten. De leukste plekken komen aan bod op voorwaarde dat er voldoende overnachtingsmogelijkheden voor campers zijn. Voor reizigers die met een tent of caravan kamperen of voor mensen die een roadtrip met de auto door Bosnië en Herzegovina maken, kan het boek ook een goede handleiding zijn.

Dobrodošli (Welkom)

Wanneer je allebei jarenlang alleen in een camper door Europa toert, dan kom je elkaar vanzelf wel eens tegen: zowel in persoon als online. Ingrid komt al sinds 2017 jaarlijks meerdere keren in Bosnië en Herzegovina en kent het land als haar broekzak. Tijdens haar reizen pent ze alle belevenissen neer in een blog en in een vroeger leven schreef ze enkele jaren voor een lokale krant. Vijf jaar lang was zij voor het land de inspecteur voor de ACS campingboeken. Tegenwoordig organiseert en begeleidt ze de camperreizen naar Bosnië en Herzegovina van de Vlaams Kampeertoeristen. Tina heeft sinds het jaar 2000 een tekstbedrijf en ontdekte dat je dat werk ook vanuit een camper kunt doen. Sindsdien zijn er al heel wat artikelen en blogs over haar reizen gepubliceerd. Tot nu toe kwamen er twee camperboeken uit: Portugal via de N2 en Noord Duitsland.

Leestip:  ANWB en NKC organiseren samen Camper van het Jaar 2025

Ingrid wil Bosnië en Herzegovina graag meer publiciteit geven en Tina schrijft graag reisboeken. Een samenwerking lag voor de hand. Samen een boek maken was een flinke uitdaging: de een vindt dit belangrijk, de ander dat. Maar ook het Nederlands – Vlaams zorgde voor heel wat telefoongesprekken. Zo schrijven Vlamingen ‘4X4 voertuig’ en Nederlanders ‘4WD’. Dus kozen zij voor ’terreinwagen’.

Het boek verschijnt zowel in Nederland als in België. Het zal te koop zijn in de meeste boekhandels, vb Standaard Boekhandel en is ook online verkrijgbaar, vb bij Bol. De prijs is 24,50 €. Het boek bevat veel praktische informatie en beschrijft tal van bezienswaardigheden aan de hand van 4 camperroutes.

 4.8/5 (4)

Wat is je waardering?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in