Camper mee naar Denemarken: hier moet je op letten

In de afgelopen jaren trekken we massaal naar Noord-Europa. Of we nu gaan wildkamperen in Zweden, hiken in Noorwegen of met de camper naar Denemarken gaan; Scandinavië is ontzettend populair onder de Nederlanders. Ben je van plan om de laatste te doen en heb je zin in een campervakantie naar schiereiland Jutland of een van de andere Deense eilandjes?

Goed idee! Denemarken is een prachtig land om te verkennen met de camper. Veel mensen denken dat de trip naar het land een stuk langer is dan bijvoorbeeld een campertrip naar Oostenrijk of Italië. Wanneer je deels met de boot gaat, zoals de bootroute tussen Puttgarden-Rødby, dan valt de duur van de reis enorm mee. In dit artikel lees je meer over met de camper naar Denemarken gaan.

Van Nederland naar Denemarken met de camper: de reis

Er zijn verschillende mogelijkheden om naar Denemarken te gaan vanuit Nederland. Natuurlijk kun je het vliegtuig pakken,maar zie dan maar dat je camper ook nog die kant op komt. Voor een fijne kampeervakantie in eigen camper is het daarom wel zo prettig om zelf naar Denemarken te rijden. Je kunt de hele route zelf rijden waarbij je door Duitsland komt en vanaf daar omhoog rijdt of je kiest ervoor om een boot te pakken naar Denemarken, die overigens ook vanuit Duitsland vertrekt.

De meest populaire en snelle vaarroute is de ferry van Puttgarden in Duitsland naar Rødby in Denemarken. Deze ferry doet er 45 minuten over om naar de andere kant van het water te varen en vaart ieder half uur. Het grote voordeel daarvan is dat je de camper op de boot zet, je lekker gaat relaxen op het binnen- of buitendek van de ferry en je voordat je het weet zonder zelf ver te hoeven rijden in Denemarken bent. Vanaf Rødby rijd je nog maximaal twee uur tot je bestemming in Denemarken. Sneller kan dus bijna niet! De boottickets voor deze vaarroute koop je gewoon online of in de haven van Puttgarden. Let op: online zijn ze voordeliger.

Kamperen in Denemarken: dit zijn de regels

Waar je in andere Scandinavische landen mag wildkamperen, zit dat in Denemarken net even anders. Daar gelden dezelfde regels als in Nederland: wildkamperen met de camper is er verboden. Je mag je camper alleen op daarvoor aangewezen camperplekken of campings zetten. Natuurlijk zijn er altijd uitzonderingen. Heb je bijvoorbeeld goed contact gehad met een bewoner en heb je de toestemming om op iemands terrein te overnachten dan mag dat. Er zijn verschillende initiatieven via waar je dit soort plekjes kunt vinden.

Daarnaast is het misschien wel leuk om te weten dat er een paar plekken zijn waar je een tentje in het wild mag opzetten. Hierbij geldt wel dat je dit alleen op de aangewezen plekken mag doen, dat je tent niet in het zicht van bewoners mag staan en dat je alleen op bosgrond mag overnachten. Ook is het niet de bedoeling dat je er langer dan 24 uur staat. Mocht je ruimte hebben in je camper dan is dit wellicht een avontuurlijk idee wanneer je toch een keer wil weten hoe het is om te wildkamperen in Denemarken.

Regels voor rijden met een camper in Denemarken

Ben je eenmaal op Deense grond, dan is er een aantal regels in het verkeer waar je je aan moet houden. Alle voertuigen die minder dan 3,5 ton wegen mogen binnen de bebouwde kom maximaal 50 kilometer per uur en buiten de bebouwde kom 80 kilometer per uur. Op de snelweg mogen ze 130 kilometer per uur rijden. Beschik je over een moderne camper die meer dan 3,5 ton weegt, dan gelden de volgende regels: binnen de bebouwde kom mag je 50 kilometer per uur, buiten de bebouwde kom is dat 70 kilometer per uur. Op de snelweg mogen dergelijke campers of bussen slechts 80 kilometer per uur. Goed om te onthouden dus.

In Denemarken vind je verschillende milieuzones die vanaf 1 oktober 2023 alleen toegankelijk zijn voor campers met minstens Euro-5 of een geaccepteerd roetfilter. Het is belangrijk om je hieraan te houden om zo hoge boetes te voorkomen. Deze milieuzones liggen onder andere in Kopenhagen, Aalborg, Aarhus, Odense en Frederiksberg. Wil je met de camper een milieuzone in, dan moet je je voor aankomst registreren via deze website. Verder: geniet vooral van een onvergetelijke vakantie in Denemarken met je camper. Het is het ideale land voor een heerlijke kampeervakantie.

 4.3/5 (3)

Wat is je waardering?

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in