Bergplaatsen Morzine en Avoriaz ontvangen prestigieus duurzaamheidslabel Flocon Vert

Vijf initiatieven uitgelicht in deze Franse plaatsen

De plaatsen Morzine en Avoriaz hebben deze maand het prestigieuze label Flocon Vert ontvangen. Beide dorpen willen natuurbehoud en de komst van toeristen hand in hand laten gaan. Flocon Vert is een label dat wordt toegekend door de vereniging Mountain Riders, die zich inzet op het gebied van duurzaamheid in de bergen. Van bestuur tot afval, vervoer, energie en ontwikkeling van waterbeheer, alles wordt doorgelicht om gebieden met een toonaangevend ecologisch beleid te onderscheiden. Meer specifiek wordt op de volgende vier punten gelet: lokale economie, sociaal beleid en cultuur, politiek en gebruik van natuurlijke bronnen. Vijf initiatieven uit de dorpen.

Avoriaz – alleen toegankelijk voor voetgangers, skiërs en fietsers

Al sinds de oprichting in 1966 is deze plaats geheel autovrij en vanaf begin af aan speciaal voor voetgangers ontworpen. Bagage wordt per slee voortgetrokken door paarden vervoerd.

Stimuleringsbeleid om per trein te reizen

De hoogste CO2 uitstoot van de wintersport- of bergvakantie, maar liefst 70%, wordt veroorzaakt door de reis vanuit huis naar de bestemming. Morzine en Avoriaz stimuleren treinreizen. De lokale vereniging Montagne Verte is een actieve lobby gestart voor een meer rechtstreekse treinverbinding. Via Skiidy Gonzalez reserveer je vanaf deze winter je transfer per electrische minibus. En ook bieden hoteliers zoals Alikats gratis transfers aan voor vakantiegangers die per trein afreizen.

Leestip:  Groei verblijfstoerisme in Nederland zwakt af

Stimuleringsbeleid om per trein te reizen  

Isolatie dankzij sneeuw

De woningen in Avoriaz zijn zo gebouwd dat alle woonkamers op het zuiden liggen. De zon zorgt op deze manier niet alleen voor veel energiebesparing, maar ook voor veel comfort in de woningen. De daken zijn zo gebouwd dat sneeuw in de winter voor natuurlijke isolatie zorgt. En door de vorm gaan de gebouwen op een natuurlijke manier in het landschap op, alsof het zelf bergen zijn. Het hout dat voor de bouw is gebruikt behoeft geen enkele behandeling.

Isolatie dankzij sneeuw

Leer over bosbehoud en biodiversiteit in het freeride en freestyle snowpark

In Morzine leer je op het Nyon-plateau over het leven op de Alpenweiden. Ook zijn op dit plateau inheemse vogelsoorten te zien die  ter plaatse leren vliegen en jagen waarna ze uitgezet worden in hun natuurlijke leefgebied. In de zomer bieden lokale gidsen botanische wandelingen aan waarbij je leert over de inheemse flora en fauna. Daarnaast zijn creatieve workshops met planten en hout te volgen. En in Avoriaz leer je in snowpark The Stash alles over het behoud van het bos. Alle modules van de Stash zijn van onbehandeld, dood hout. Het is gebied is tevens herbebossingszone.

Leestip:  Mogelijk schadevergoeding voor eigenaren geïmporteerde sjoemeldiesel

Leer over bosbehoud en biodiversiteit in het freeride en freestyle snowpark

Groene festivals, mountain clean ups en fix-it bijeenkomsten

Non profit organisatie Montagne Verte zet zich in Morzine en Avoriaz specifiek in voor duurzaamheid. Onder de initiatieven behoren het treinproject, groene festivals, fix-it bijeenkomsten en mountain cleanups. Komende winter opent Montagne Verte een boetiek in het centrum van Morzine waar tweedehands (ski)kleding wordt verkocht. Alle opbrengsten investeert de non profit in bewustwordingsprojecten.

Groene festivals, mountain clean ups en fix-it bijeenkomsten

Over Morzine en Avoriaz

Morzine is een traditioneel Frans bergdorpje met houten chalets en telt 3.000 inwoners. Avoriaz ligt op een hoogte van 1800 meter en is een autovrije wintersportplaats middenin Les Portes du Soleil. Van een afstand bootsen de gebouwen de rotsen onder het dorp na. Beide dorpen liggen in het noordelijke gedeelte van de Franse Alpen, de Haute Savoie.

Maatregelen Covid-19

De meest actuele ontwikkelingen vind je HIER en HIER.

Leestip:  Tweedehandsauto's zet stabiele prijsontwikkelingen voort

Meer informatie www.morzine-avoriaz.com en www.avoriaz.com

Nog geen waarderingen

Wat is je waardering?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in