Tips & Trucs voor reizen met de vouwwagen

De vouwwagen is een mengvorm tussen de caravan en de tent. Hij bestaat uit een tent die over een opklapbaar frame is gespannen, en een kar waarin het frame met tent en al ingeklapt kan worden. In ingeklapte vorm is de vouwwagen als aanhanger achter een auto te vervoeren. In uitgeklapte staat is het een tent.

Tips voor veilig reizen
Controleer (of u kan het laten doen) vooraf de werking van de oplooprem en controleer ook de bandenspanning (vergeet ook van het reservewiel de bandenspanning niet te controleren). De banden liever wat te hard dan te zacht, vooral bij volle belading. Het beste voor veilig rijden is gebruik te maken van grote wielen en geen stepbanden. Vering moet uiteraard ook nagekeken worden of het na behoren werkt. Zorg dat uw lading goed is beschermd en vastgezet en let daarbij op of het opgegeven maximum laadvermogen niet wordt overschreden. Ook belangrijk is de verlichting even te controleren. Span eventuele sjorbanden vlak voor vertrek nog eens aan.
Tijdens de pauzes in de reis kunt u regelmatig het neuswiel controleren en eventuele sjorbanden.

Leestip:  Krakende koppeling (trekhaak) van de caravan verhelpen

Niet vergeten
Zorg voor een krik en een kruissleutel om evt. een wiel te kunnen verwisselen.
Neem reservelampjes mee en handig is een gereedschap setje.
Laad de vouwwagen zó dat er voldoende gewicht op de trekhaak van de auto komt (kogeldruk: vuistregel ca. 40 kg), anders kan de vouwwagen gaan slingeren achter de auto. Zware dingen dus voorin de vouwwagen (en echt zware dingen in de kofferbak van de auto, zo dicht mogelijk bij de achteras).
Zorg er ook voor dat je een goede zaklamp in de auto hebt liggen dit voor het geval u in het donker pech heeft of betrokken raakt bij een aanrijding.

Handig om te weten
Het aantal dagen dat de vouwwagen op de openbare weg mag staan is per gemeente anders. Het is noodzaak dit in uw woonplaats te controleren maar gemiddeld is in Nederland 3 dagen het maximale.

Leestip:  Maximum snelheid met aanhanger / caravan / vouwwagen in Europa

Loopt u elk jaar weer te puzzelen om alles in te pakken in uw vouwwagen, wij zeggen twee dingen, minimaliseer en structureer. Zorg dat alles een vaste plek krijgt, (dit zorgt er tevens voor dat u alles terug kan vinden) en geen overbodige spullen mee neemt.

Meer informatie over vouwwagens

 3.5/5 (4)

Wat is je waardering?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in