Roadtrip en kamperen in Amerika? Vergeet het ESTA niet!

De zomer komt eraan en misschien wil je dit jaar een oude droom in vervulling laten gaan: een roadtrip door Amerika en onderweg kamperen! Dit vergt veel voorbereiding en planning en natuurlijk moet je een ESTA aanvragen. Wat het ESTA is en waar het voor nodig is, lees je hier.

Door de VS op de Route 66

Wie een goede auto kan waarderen, wil er ook van genieten, en dan het liefst op een mooie route. Een bergpas door de alpen of een kronkelende kustweg is uiteraard leuk, maar een echte klassieker is de Route 66 in Amerika. Deze weg begint in Chicago en voert je naar het westen, om bijna 4000 kilometer verder te eindigen aan het strand van Santa Monica, in de buurt van Los Angeles.
Velen vertrekken in gehuurde campers. Anderen reizen liever met de motor, bijvoorbeeld op een Harley Davidson Fat Boy. Om de ervaring echt onvergetelijk te maken zou je er ook voor kunnen kiezen de Route 66 af te leggen in een echte Amerikaanse klassieker zoals een Ford Mustang, Dodge Charger, of wat dacht je van een Corvette?

Voorbereiding: vergeet het ESTA niet!

De Route 66 doorkruist 8 staten, en er zijn onderweg dan ook veel bezienswaardigheden te zien, zoals de Grand Canyon. Het is dus aan te raden genoeg tijd in te calculeren, zodat je comfortabel en relaxed naar het westen kunt reizen. Hoge snelheden zijn in Amerika sowieso niet toegestaan, maar dat komt de reis alleen maar ten goede, want dan kun je des te meer genieten van de prachtige natuur langs de route.
Officieel bestaat de Route 66 niet meer. Daarom is de juiste planning van de route net zo goed een onderdeel van de noodzakelijke voorbereiding als het huren van de juiste auto.
En niet te vergeten: het ESTA. Het ESTA is de elektronische reistoestemming voor de VS, die iedereen die het land zonder visum wil bezoeken nodig heeft. ESTA staat voor ‘Electronic System for Travel Authorization’, een systeem dat door de Amerikaanse grenspatrouille wordt gebruikt om reizigers te screenen die de VS als toerist of voor zaken voor maximaal 90 dagen willen bezoeken.

ESTA of visum?

Iedereen die met een ander reisdoel (dus niet als toerist of zakenreiziger) naar de VS reist, of voor een verblijf langer dan 90 dagen, heeft een visum nodig. Er zijn veel verschillende visa beschikbaar. Een van de beschikbare visa voor de VS is het zogenaamde B-visum, een tijdelijk visum dat een verblijf tot 180 dagen in de VS toestaat. Maar ook hier speelt het reisdoel een rol: als je in het land wilt werken voor een Amerikaanse werkgever, een baan als au pair wilt aannemen of het land wilt binnenkomen om te studeren aan een Amerikaanse universiteit, dan heb je een visum nodig dat geschikt is voor dit specifieke reisdoel.

ESTA aanvragen

Voor toeristen zal een ESTA in de meeste gevallen voldoende zijn. Hiervoor moet je online een aanvraag indienen. Deze aanvraag moet voor het begin van de reis worden ingediend, het liefst meer dan 72 uur van te voren, om tijdig te kunnen worden verwerkt. Zonder een geldig ESTA word je geweigerd door de luchtvaartmaatschappij op de luchthaven of door de rederij bij aankomst per schip.

Geldigheid en voorwaarden van het ESTA

Het ESTA is twee jaar geldig, tenzij de Amerikaanse autoriteiten het om welke reden dan ook ongeldig verklaren. Met een geldig ESTA mag je de VS zo vaak als gewenst binnenkomen en telkens maximaal 90 dagen in het land blijven.
Aan deze reistoestemming zijn echter een aantal voorwaarden verbonden, zoals het bezit van een retour- of doorreisticket, waarmee aangetoond kan worden dat je werkelijk van plan bent de VS weer te verlaten.
De aanvraag zal worden afgewezen als je na 1 maart 2011 in een land bent geweest dat door de VS als verdacht wordt geclassificeerd, bijvoorbeeld Iran, Irak, Syrië of Noord-Korea.

ESTA met spoed

Als je reis naar de VS al bijna gaat beginnen en je nu voor het eerst over het ESTA hoort: geen paniek!
Je kunt ook een ESTA-spoedaanvraag indienen. Spoedaanvragen worden met voorrang verwerkt en normaal gesproken al binnen een uur goedgekeurd. Toch wordt aangeraden niet te lang te wachten met het indienen van de ESTA-aanvraag voor Amerika en op tijd te controleren of het ESTA voldoende is of dat je toch een visum nodig hebt.

 5/5 (1)

Wat is je waardering?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in