Met de caravan in de bergen rijden is een ware slijtageslag voor de auto maar bij dalingen nog meer voor de caravan.
Als je op de juiste manier rijdt, remt en schakelt dan is de belasting voor je auto en caravan het laagst en kom je zonder problemen op je bestemming aan.
Omhoog met de caravan in de bergen
Wanneer je met een caravan achter de auto de berg op rijdt dan hebben de motor en de aandrijflijn het zwaarder te verduren dan normaal. Stelregel is: wanneer je gas geeft en de auto wil niet of nauwelijks versnellen dan staat hij in een te hoge versnelling en dan moet je terugschakelen.
We zijn geneigd om zo snel mogelijk op te schakelen naar de hoogste versnelling omdat de auto dan (onder normale omstandigheden) het zuinigst rijdt maar dat gaat met een caravan achter de auto meestal niet op.
In de meeste gevallen verbruikt de auto dan juist meer omdat de motor meer brandstof ingespoten krijgt en omdat die brandstof niet volledig verbrandt levert dat roetvorming op met als gevolg dat de motor ook meer vervuild.
Onze ervaring is dat de motor één versnelling onder de hoogste versnelling het soepelst en het zuinigst loopt, ook als je op een vlakke weg rijdt.
Het ideale toerental voor de hoogste koppel
Je kunt van te voren uitzoeken bij welk toerental je auto de hoogste koppel heeft (de meeste kracht levert). Op de website van Autoweek staat een kenteken check waar je op basis van je kenteken kunt vinden (onder de tab specificaties) bij welk toerental je auto de hoogste koppel heeft. Bij het rijden met de caravan in de bergen moet je er voor zorgen dat de motor rond dat toerental draait. Lukt het niet om de motor rond dat toerental te houden dan schakel je terug.
Afdalen met de caravan in de bergen
Het grootste aandachtspunt bij het afdalen is de temperatuur van de remmen van de caravan. Tijdens een afdaling kan de temperatuur van de remtrommels van de caravan oplopen tot wel 200 graden. Je kunt er dan vanuit gaan dat dan ook de remmende werking nog maar nihil is en dat is vervelend als je daar wel op rekent.
De oplooprem
Een caravan heeft een oplooprem. Dat houdt in dat wanneer de auto remt dan drukt de caravan zich door zijn gewicht en snelheid tegen de auto aan waardoor de oplooprem geactiveerd wordt en de caravan remt dan mee. Zodra de auto weer begint te trekken dan wordt de oplooprem weer vrijgegeven (ook wel “strekken” genoemd).
Bij het afdalen van een steile helling dan drukt het gewicht van de caravan richting de auto en bij een onvoldoende gestrekte oplooprem blijft de caravan continu remmen.
Strekken
Het is ten eerste van belang dat de oplooprem van de caravan goed is afgesteld. Dit wordt meestal bij een onderhoudsbeurt bij een dealer gecontroleerd en zonodig afgesteld.
Probeer zo min mogelijk te remmen. Als je geremd hebt dan moet je er voor zorgen dat de oplooprem weer gestrekt wordt.
Als je moet remmen, rem dan kort en flink om de snelheid er goed uit te halen. Houdt daarbij wel rekening met de achterliggers. Zodra je je rem weer loslaat dan geef je direct een kort tikje op het gaspedaal zodat de auto even kort aan de caravan trekt. De oplooprem strekt zich dan weer en de remmen van de caravan worden dan weer gelost. Dit blijf je zo herhalen tot je beneden bent.
Remcontrole systemen voor de caravan
Er zijn een aantal remcontrole systemen, ARC (Actief Rem Controlesysteem) en RBS (Downhill Rembeschermer), verkrijgbaar. Deze systemen voorkomen dat de caravan remt terwijl dat niet nodig is. Deze systemen zorgen er ook voor dat de caravan weer automatisch strekt zodra je de rem weer loslaat.
Binnenkort zullen we deze remcontrole systemen uitgebreider beschrijven.