Reizen naar en vanuit Frankrijk

Zoals je waarschijnlijk al weet, zijn er de afgelopen tijd wijzigingen opgetreden in het Franse coronabeleid. Om duidelijkheid te scheppen, vind je hieronder een overzicht van de regels rondom reizen naar Frankrijk en toegang tot activiteiten/toeristische trekpleisters.

Reizen naar en vanuit Frankrijk

.. zijn toegestaan volgens de voorwaarden die variëren afhankelijk van de gezondheidssituatie in de betreffende landen en de vaccinatie van de reizigers. Er is een indeling van de landen in 3 kleurcodes (groen, oranje, rood) gemaakt op basis van de gezondheidsindicatoren.

3 kleurcodes (groen, oranje, rood)

Nederland is voor Frankrijk nog altijd een groen land. Voor reizigers van 12 jaar en ouder gelden de volgende regels:

Voor reizigers van 12 jaar en ouder gelden de volgende regels:

*De in Frankrijk toegestane vaccins zijn de vaccins die zijn goedgekeurd door het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA): Pfizer, Moderna, AstraZeneca/Vaxzevria/Covishield en Johnson & Johnson.

Het vaccinatiebewijs is alleen geldig als het volledige vaccinatieschema is afgerond, dat wil zeggen:

• 7 dagen na de 2de injectie van een vaccin met 2 prikken (Pfizer, Moderna, AstraZeneca);
• 4 weken na de injectie van een vaccin met 1 prik (Johnson & Johnson);
• 7 dagen na de injectie van een vaccin voor personen die al corona hebben gehad (slechts 1 prik nodig).

**noodzakelijke reizen oranje landen: met name Franse onderdanen en hun partners, EU-burgers en hun partners die hun hoofdverblijfplaats in Frankrijk hebben of die via Frankrijk reizen om naar hun hoofdverblijfplaats te gaan, reizigers met een overstaptijd van minder dan 24 uur die in de internationale transitzone verblijven.

***noodzakelijke reizen rode landen: met name Franse onderdanen en hun partners, EU-burgers en hun partners die hun hoofdverblijfplaats in Frankrijk hebben of die via Frankrijk reizen om naar hun hoofdverblijfplaats te gaan, reizigers met een overstaptijd van minder dan 24 uur die in de internationale transitzone verblijven.

 • De kleurcodes kunnen worden aangepast, afhankelijk van de ontwikkeling van de epidemische situatie in de betreffende landen. Zie ook onderaan dit formulier welke landen welke kleurcode hebben.

Bekijk de regelmatig bijgewerkte lijst van landen op de site van de Franse regering Verklaring op erewoord verplicht voor iedereen.

Alle reizigers, ongeacht de kleurcode van het land en leeftijd, moeten een erewoordverklaring bij zich hebben, waarin zij verklaren geen symptomen te hebben en niet in aanraking te zijn gekomen met een besmet persoon.
De erewoordverklaring is te vinden in het Engels (onderaan) op de website van de Franse overheid. Daarop geven personen van 12 jaar en ouder ook nog aan dat zij akkoord gaan met een antigeentest (steekproefsgewijs) bij aankomst.

Sinds 4 december 2021 moet iedere persoon van 12 jaar en ouder die het Franse grondgebied binnenkomt een negatieve PCR- of antigeentest overleggen, die afhankelijk van het land van herkomst uiterlijk 24 uur of 48 uur voor vertrek is afgenomen. Alleen personen die een volledig vaccinatieschema (zie hierboven) kunnen laten zien, hoeven deze test niet te overleggen als ze afkomstig zijn uit een lidstaat van de Europese Unie, Andorra, Liechtenstein, Monaco, Noorwegen, San Marino, Vaticaanstad, IJsland of Zwitserland. Deze personen moeten beschikken over het EU Digitaal Corona Certificaat dat in Frankrijk wordt geaccepteerd.

 • Reizen van het Verenigd Koninkrijk naar Frankrijk vanaf vrijdag 14 januari 2022:
  Alle reizigers van 12 jaar en ouder, of ze nu gevaccineerd zijn of niet, moeten bij het inchecken een negatieve coronatest (PCR of antigeen) van minder dan 24 uur overleggen.
  Bij aankomst kunnen ze aan een antigeentest worden onderworpen. In geval van een positieve uitslag wordt de reiziger in quarantaine geplaatst voor een duur van 10 dagen.
  Niet gevaccineerde reizigers moeten aantonen dat het om een noodzakelijke reis gaat volgens de bepalingen voor rode landen. Deze reizigers moeten zich voor hun vertrek laten registreren op het digitale platform éOS passager en daarbij onder andere hun verblijfsadres in Frankrijk opgeven. Na aankomst in Frankrijk moeten ze op dat adres 10 dagen in quarantaine blijven, wat zal worden gecontroleerd door de wetshandhavers.
 • Reizen van en naar de Franse overzeese gebieden
  Er gelden specifieke maatregelen voor de Franse overzeese gebieden. Bekijk deze maatregelen op de site van de Franse regering.
 • Reizen van en naar Corsica
  Er gelden specifieke maatregelen voor reizen van en naar Corsica. Bekijk deze maatregelen op de site van de Prefectuur van Corsica.
Leestip:  Bovag branche barometer
► TOEGANG TOT ACTIVITEITEN EN TOERISTISCHE TREKPLEISTERS
1) Pass Vaccinal

Sinds 24 januari is de zogeheten Pass Vaccinal verplicht voor personen van 16 jaar en ouder op bijna alle plekken waarvoor tot dan toe de Pass Sanitaire Activité vereist was. Voor deze Pass Vaccinal moet een van de volgende bewijzen worden overgelegd:
– een vaccinatiebewijs (volledig vaccinatieschema, inclusief boosterprik, binnen de gestelde termijn voor personen vanaf 18 jaar)
– een bewijs van herstel van meer dan 11 dagen na een positieve coronatest en van minder dan 6 maanden geleden
– een verklaring van een contra-indicatie voor vaccinatie

De Pass Vaccinal is vereist op de volgende plekken:
 • bars en restaurants,
 • sport en cultuur (bioscopen, musea, theaters, stadions, sportzalen, evenementenhallen, skiliften, enz.), o (vak)beurzen,
 • grote winkelcentra op besluit van de prefect,
 • interregionaal vervoer (vliegtuigen, treinen, bussen).

Voor personen van 16 jaar en ouder geldt dus dat alleen gevaccineerden toegang kunnen krijgen tot deze plekken, evenementen en diensten. Een negatieve coronatest (PCR of antigeen) is niet meer voldoende.

Uitzonderingen
 • De Pass Vaccinal geldt niet voor kinderen tussen de 12 en 15 jaar. Zij moeten echter wel hun Pass Sanitaire laten zien om toegang te kunnen krijgen tot de voornoemde plekken (bars en restaurants, sport en cultuur, grote winkelcentra, interregionaal vervoer).
 • De Pass Sanitaire blijft gehandhaafd voor de toegang tot ziekenhuizen, klinieken, verpleeginstellingen en bejaardenhuizen, behalve in noodgevallen.
 • De Pass Sanitaire kan eveneens voor een beperkte duur gehandhaafd blijven in sommige gebieden op besluit van de prefect.
 • Voor de toegang tot het interregionaal vervoer kunnen reizigers die niet over een Pass Vaccinal beschikken, een negatieve coronatest laten zien in geval van zwaarwegende familie- of gezondheidsredenen.
Leestip:  Eurocamp duikt de sneeuw in
2) Voorwaarden voor de verkrijging van de Pass Vaccinal en de Pass Sanitaire
 • Om de Pass Vaccinal te verkrijgen moet iedere persoon die ouder is dan 18 jaar en één maand het volgende overleggen:
 • het bewijs van een volledig vaccinatieschema: 2 dosissen van het vaccin + 1 booster binnen 7 maanden na de 2de injectie (zie hierboven voor de erkende vaccins),
 • of het herstelbewijs van meer dan 11 dagen na een positieve coronatest en van minder dan 6 maanden geleden.

Om de Pass Vaccinal te verkrijgen moet iedere persoon in de leeftijd van 12 t/m 18 jaar en één maand het bewijs van 2 injecties met een mRNA-vaccin overleggen, behalve in de volgende twee gevallen:

 • de persoon heeft al corona gehad en kan daarom met één dosis van het vaccin volstaan,
 • de persoon heeft minimaal 14 dagen na de eerste injectie corona gehad en hoeft daarom de tweede dosis van het vaccin niet te nemen.
 • Kinderen die jonger zijn dan 12 jaar en 2 maanden worden niet onderworpen aan de verplichting van de Pass Sanitaire.

Vanaf 15 februari 2022 wordt de geldigheidsduur van het vaccinatiebewijs zonder boosterprik beperkt tot 4 maanden. De boosterprik moet dus binnen 4 maanden worden gehaald, en niet meer binnen 7 maanden na de 2de dosis.
Bij uitzondering kunnen personen die hun eerste dosis hebben gehad en in afwachting zijn van hun 2de dosis tot 15 februari 2022 een negatieve coronatest van minder dan 24 uur overleggen voor de Pass Vaccinal.

 • Deze specifieke regels voor de verkrijging van de Pass Vaccinal voor de toegang tot activiteiten in Frankrijk zijn niet van toepassing op de toegang tot het Franse grondgebied.

Om de Pass Sanitaire te verkrijgen moet iedere persoon die ouder is dan 12 jaar en 2 maanden een van de volgende bewijzen overleggen:

 • een vaccinatiebewijs, op voorwaarde dat de betrokkene volledig is gevaccineerd en er voldoende tijd is verstreken na de laatste injectie.
 • een negatieve PCR- of antigeentest van minder dan 24 uur.
 • een positieve RT-PCR test of antigeentest waaruit blijkt dat de betrokkene al minstens 11 dagen van corona is hersteld en deze besmetting niet langer dan 6 maanden geleden heeft opgelopen.
Leestip:  De essentiële uitrusting voor kamperen met het gezin
Overzicht van betrokken personen:

Overzicht van betrokken personen:

3) Coronamaatregelen
Sinds 3 januari 2022 gelden de volgende maatregelen:
 • Bezoekersquota voor grote evenementen: max. 2000 personen binnen en 5000 personen buiten.
 • Staande concerten zijn verboden.
 • Staande consumpties in bars en cafés zijn verboden. o Discotheken mogen geen publiek ontvangen.
Het dragen van een masker is verplicht:
 • In alle etablissementen en instellingen die publiek ontvangen.
 • In het centrum van sommige steden.
 • In elke situatie waar veel mensen bij elkaar zijn (wachtrijen, markten, enz.). o In het openbaar vervoer, taxi’s en andere voertuigen met chauffeur.
Vanaf 2 februari 2022:
 • De bezoekersquota worden afgeschaft voor alle etablissementen en instellingen die publiek ontvangen.
 • Het dragen van een masker buiten is niet langer verplicht.
Vanaf 16 februari 2022:
 • De discotheken kunnen weer opengaan.
 • Er mogen weer staande concerten plaatsvinden.
 • Staande consumpties in bars en cafés zullen weer toegestaan zijn.
Meer weten

site van de Franse regering
– FAQ – Frans ministerie van Europese en Buitenlandse Zaken

AANVULLING

REIZEN NAAR EN VANUIT FRANKRIJK
FRANSE KLEURCODES VAN LANDEN OP BASIS VAN DE GEZONDHEIDSINDICATOREN PER 22 JANUARI

Groene landen*

Het virus is niet actief en er zijn geen zorgwekkende varianten geregistreerd:

De lidstaten van de Europese Unie en Andorra, Liechtenstein, Monaco, Noorwegen, San Marino, Vaticaanstad, IJsland en Zwitserland.

Plus de volgende landen:

Bahrein, Hongkong, Japan, Koeweit, Nieuw-Zeeland, Qatar, Rwanda, Saoedi-Arabië, Senegal, Taiwan, Uruguay, Vanuatu, Verenigde Arabische Emiraten en Zuid-Korea.

Oranje landen

Het virus is wel actief, maar blijft onder controle en er zijn geen zorgwekkende varianten geregistreerd: Alle landen buiten de groene en rode landen.
Er gelden specifieke regels voor het Verenigd Koninkrijk.

Rode landen

Het virus is actief en er zijn zorgwekkende varianten geregistreerd:

Afghanistan, Democratische Republiek Congo, Georgië, Mauritius, Montenegro, Nigeria, Pakistan, Suriname, Tanzania, Turkije, Verenigde Staten van Amerika en Wit-Rusland.

*Landen en gebiedsdelen

Nog geen waarderingen

Wat is je waardering?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in