Ontdek 16 Europese landen op één dag

Het Europese continent is erg divers en heeft veel te bieden. Vakantiegangers kunnen er hun hart ophalen. Zij reizen er snel en gemakkelijk van het ene naar het andere land. Zo kunnen zij in korte tijd proeven van verschillende culturen en genieten van uiteenlopende landschappen en unieke bezienswaardigheden.
In Duitsland is een plek is waar je Europa nóg gemakkelijker, leuker en zonder grensovergangen leert kennen en ervaren. We hebben het over attractiepark Europa-Park. Hier heb je continu een vakantiegevoel en geniet je van grenze(n)loos avontuur.

Het enorme effect van reizen

De landen op het Europese continent hebben allemaal een eigen sfeer en karakter. Veel mensen vinden het leuk om deze te ontdekken door middel van reizen. Dat brengt meer dan inspiratie alleen. Volgens de succesvolle psycholoog (en hartstochtelijk reiziger) Ap Dijkstershuis heeft reizen een enorm effect op onze gesteldheid. Hij stelt dat het dé manier is om ons brein soepel te houden. Reizen inspireert, reikt creativiteit aan, haalt vooroordelen onderuit, maakt ons gelukkiger en verlengt ons leven.

Inspiratie opdoen in een vakantiesfeer

In Europa-Park, Duitslands grootste attractiepark, kunnen bezoekers in elk geval veel inspiratie opdoen. Dat klinkt misschien wat vreemd, want draait het in een attractiepark niet vooral om pret? Dat klopt. Maar in Europa-Park kunnen bezoekers tegelijkertijd ook kennismaken met de tradities en culturen van 16 Europese landen. Op een paar passen van een Scandinavisch havenstadje ligt bijvoorbeeld een lieflijk Grieks dorpje. Om de hoek van een Frans straatje staat een Spaanse arena. En op een steenworp van een Italiaans pleintje zie je er Hollandse huisjes en een Zwitsers bergdorpje. Andere landen waar je heen kunt reizen zijn Duitsland, Engeland, Ierland, Liechtenstein, Luxemburg, Portugal, Rusland, Oostenrijk en IJsland.

Is het Mykonos of het Griekse themagebied in Europa-Park?

Is het Mykonos of het Griekse themagebied in Europa-Park?

Leestip:  De mooiste natuurgebieden in Kroatië
Van postkoetsbouwer naar wereldspeler

De geschiedenis van het attractiepark begon meer dan 200 jaar geleden. In 1780 richtte Paul Mack een bedrijf op dat zich specialiseerde in de bouw van houten postkoetsen. De zaken liepen goed en daarom werd in 1880 besloten om wagens te bouwen voor kermissen en circussen. Vanaf 1920 ging de fabriek zich bezighouden met de ontwikkeling van attracties voor jaarmarkten. Een jaar later werd de eerste houten achtbaan voor een attractiepark gebouwd. Sindsdien ging het familiebedrijf verschillende soorten attracties bouwen en groeide het snel uit met klanten over de hele wereld. Ook in tientallen Nederlandse en Belgische parken, waaronder de Efteling en Walibi, staan attracties van deze fabrikant: Mack Rides.

Het park: showroom voor eigen attracties

Het waren uiteindelijk Franz Mack en zijn zoon Roland die in 1972 op het idee kwamen om een eigen attractiepark te bouwen. Het park moest een ‘levende showroom’ worden van de producten die de fabriek kon maken. Uiteindelijk kreeg de familie Mack toestemming om een park te bouwen in Rust, een klein dorp in het Zwarte Woud, aan de rand van de Elzas. Op 12 juli 1975 opende Europa-Park voor het eerst zijn deuren.

Een Guinness of shepherd's pie in Ierland.

Een Guinness of shepherd’s pie in Ierland.

Reis door de verschillende landen

In 1982 werd het attractiepark verdeeld in zones rondom Europese landen. Dit bood het attractiepark de kans om de diversiteit van de verschillende landen onder de aandacht te brengen. Inmiddels kunnen bezoekers in de 16 landen meer dan 100 attracties en shows bezoeken. Bezoekers wanen zich echt in die landen; in het park zijn onder andere verschillende gebouwen in de typische bouwstijlen nagebouwd. Daarbij is ook gebruikgemaakt van authentieke materialen. De tegeltjes in ‘Portugal’ zijn bijvoorbeeld echt Portugees. En in de diverse landen is ook gekozen voor bomen en planten die in die landen voorkomen. Dit draagt allemaal bij aan de (vakantie)beleving.

Steeds meer landen

Europa-Park blijft zich uitbreiden. Sinds eind 2019 heeft Europa-Park ook een van de grootste waterparken van Europa: Waterwereld Rulantica. Hier draait alles om waterplezier in een Scandinavische belevingswereld. Ook komen er in het attractiepark steeds nieuwe Europese landen bij. In 2023 werd Liechtenstein toegevoegd. In 2024 volgt het 17e land: Kroatië. Bezoekers krijgen in 2023 alvast een voorproefje van dit nieuwe land met onder andere een nieuwe 360-graden film waarin ze Kroatië verkennen, samen met de visionair en uitvinder Nikola Tesla.

Leestip:  Carnaval in Kroatië: van rijke traditie tot originele festiviteiten

Welkom in Scandinavië!

Welkom in Scandinavië!

Proeven van Europese keukens

In de diverse landen kunnen bezoekers ook kennismaken met de typische gerechten en drankjes. Denk aan raclette in Zwitserland, tapas en paella in Spanje, shepherd’s pie in Ierland en een koel biertje in de gezellige Duitse Biergarten. De cultuur van elk land komt ook op allerlei andere manieren tot leven, bijvoorbeeld in shows. Zo voeren Spaanse dansers dagelijks de energieke flamenco-dans op en zijn er regelmatig themadagen waarin bepaalde tradities centraal staan, bijvoorbeeld uit de Elzas en het Zwarte Woud.

Overnachten in bijzondere sferen

Ook in de 6 bijzondere themahotels (minimaal 4 sterren) komt het thema Europa terug. Hotel “El Andaluz” ademt bijvoorbeeld de sfeer uit van een Andalusisch landhuis. In hotel “Santa Isabel” komen bezoekers op adem in de rustgevende ambiance van een Portugees klooster. En hotel “Krønasår” brengt hen in de mystieke sfeer van het Hoge Noorden. Ook is er een groot Camp Resort. Daar kunnen bezoekers even proeven van een wat andere sfeer; die van het Wilde Westen. Ze kunnen er slapen in ingerichte tipi-tenten, huifkarren en stoere blokhutten. Vakantiegangers met een eigen camper/mobile home, caravan of tent zijn van harte welkom op de camping.

Leestip:  Europa-park-camping: ideale pretparkpitstop

Je waant je echt in Wallis.

Je waant je echt in Wallis.

Meer ontdekken, ook in de attracties

De attracties zelf zijn vaak ook leerzaam. In Voletarium – het grootste flying theater van Europa – vliegen bezoekers over de mooiste plekken van Europa. In de houten achtbaan Wodan leren ze in de wachtrij alles over de Noordse mythologie. En voordat ze in Oostenrijk afdalen in boomstammetjes krijgen ze de beginselen van het jodelen bijgebracht. Ook over techniek, het milieu en duurzaamheid is er op tal van plekken op een speelse manier veel te leren.

Meer informatie

Europa-Park is een leuke bestemming voor een (mini)vakantie. Daarnaast is het ook een mooie plek om een tussenstop te maken op de heen- of terugreis van het vakantieadres in Zuid-Europa. Veel mensen zijn zich hier nog niet van bewust. Een gemiste kans, want Europa-Park heeft veel te bieden. Het park is al 8 keer uitgeroepen tot beste attractiepark ter wereld. Kijk voor meer Nederlandstalige informatie op www.europapark.de/nl.

Nog geen waarderingen

Wat is je waardering?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in