Fiets en Wandelbeurs 2024

Doe inspiratie op voor jouw volgende vacances en France

Daar is ‘ie weer: de jaarlijkse Fiets en Wandelbeurs (23-25 februari) waar outdoorliefhebbers hun reisplannen kunnen smeden voor het komende jaar. Natuurlijk is ook Frankrijk weer van de partij om je meer te vertellen over het grote aanbod aan fantastische fietstochten en wandelingen voor alle leeftijden en niveaus. Welke routes komen beslist op jouw bucketlist?

Wandelschoenen aan en gaan

Frankrijk is een heus wandelland. Het zit niet verlegen om indrukwekkende langeafstandsroutes, toegankelijke paden voor het hele gezin, flinke kuitenbijters in de bergen of verstilde pelgrimsroutes.

Het departement Aisne, net onder de Belgische grens, is een mooi startpunt voor een wandeltocht. Je doorkruist hier namelijk een prachtig rivierenlandschap. Valleien, plateaus, wijngaarden en bossen wisselen elkaar af en zorgen voor steeds weer een nieuw decor.

Weer heel anders van karakter is het vulkanische gebied van de Auvergne of de hoogvlaktes van de Vercors in de Drôme. In de regio Auvergne Rhône-Alpes ligt wel 2700 kilometer aan fiets- en wandelpaden klaar om verkend te worden door avonturiers!

Corsica telt wel tien bergtoppen van 2000 meter en hoger. Die lenen zich uitstekend voor interessante wandelroutes. Sommige trajecten gaan ‘van zee naar zee’, andere combineren kust en bergen. Als kust een must is voor jouw perfecte wandelvakantie, dan is de GR120 langs de Opaalkust in Hauts-de-France een sterke aanrader. Dit voormalige douanepad trakteert op spectaculaire kliffen, uitgestrekte duinen en charmante kustplaatsjes.

Als je de Anjou te voet wilt ontdekken, dan kun je een stuk van de GR3 volgen. Startpunt: de prachtige abdij van Fontevraud. Vervolgens slingert de route langs de linkeroever van de Loire en tref je halverwege de stad Angers.

Leestip:  Ook voor getrainde fietsers is e-biken in de Alpen geweldig

En dan zijn er nog de voormalige spoorlijnen die tegenwoordig vaak als fietspad dienstdoen, maar waar je ook heerlijk op kunt wandelen. Denk aan de Dolce Via in de noordelijke Ardèche of de iets zuidelijker gelegen Via Ardèche.

Fietsroute 'Meuse à vélo' un-monde-a-velo.com

Fietsroute ‘Meuse à vélo’ un-monde-a-velo.com

Trappen naar lievelust

Door Frankrijk lopen talloze onvergetelijke fietsroutes van verschillende afstanden en niveaus. Daardoor heeft elk type fietser ruimschoots keuze.

Houd jij wel van een uitdaging? Dan wacht de GT20 van Corsica op jou! De route loopt in twaalf etappes van Bastia in het noorden naar Bonifacio in het zuiden. Bereid je voor op 10.000 cumulatief hoogteverschil, maar dan ontdek je het Eiland van Schoonheid ook wel in al z’n glorie. Als klimmen jouw tweede natuur is, zet dan je tanden eens in cols als La Colombière, Les Aravis en La Croix Fry. Of ga voor de Route des Grandes Alpes door de bergen van Annecy langs mooie weiden met nostalgisch geklingel van koeienbellen op de achtergrond met als kers op de taart een adembenemend uitzicht op de Mont Blanc. Een mooie uitdaging voor mountainbikers is ook de Grande Traversée de l’Ardèche. Deze route is meer dan 315 km lang en telt onderweg veertig accommodaties met het label ‘Accueil Vélo’. Wist je overigens dat het grootste mountainbikegebied van Frankrijk in het Bois Noirs-massief in de Auvergne ligt? En gravelliefhebbers opgelet: in het voorjaar opent in het departement Ain (net boven Lyon) een groot gebied voor gravelbikes met zo’n 1500 kilometer aan paden!

Leestip:  Elektrische fietser voelt zich 'meer dan gemiddeld' veilig

Ook als je liever in een lagere versnelling gaat, is er keuze te over. De Maasfietsroute volgt de Europese rivier en laat je kennismaken met ongerepte natuurlandschappen en historische steden. De klassieker Loire à Vélo zit vol verrassingen, zoals de bijzondere grotwoningen tussen Montsoreau en Saumur. Wil je van de Loire naar de Rhône fietsen? Dat wordt mogelijk met de Via Fluvia die dwars door de Ardèche gaat. Zodra deze af is, is de aansluiting op de mythische Via Rhôna, die het meer van Genève en de Middellandse Zee met elkaar verbindt, een feit. Zo hop je dus van de ene fietsroute naar de andere.

Fietsroute 'La Vélobuissonnière', Alpes Mancelles Pascal Beltrami

Fietsroute ‘La Vélobuissonnière’, Alpes Mancelles Pascal Beltrami

De Vélobuissonnière: genomineerd voor Fietsroute van het jaar 2024

Dit jaar staat de Vélobuissonnière extra in de schijnwerpers, want deze fietsroute is een van de vijf kandidaten die de felbegeerde titel Fietsroute van het jaar 2024 proberen te bemachtigen. De Vélobuissonnière is een rustige fietsroute van 250 kilometer door het departement Sarthe (Atlantische Loirestreek). De goede wegbewijzering leidt je langs de mooiste landschappen: van de heuvelachtige Alpes Mancelles tot de brede oevers van de Loire. Ook komen er pittoreske plaatsen op je pad, zoals Le Mans en Saumur. Kortom, niet zo verbazingwekkend dat de route is genomineerd!

Leestip:  Je fiets verzekeren voordat je ‘m meeneemt op vakantie

Op vrijdag 23 februari om 15u30 kun je een presentatie bijwonen over de Vélobuissonnière, waarbij fietsexpert Bert Sitters graag zijn ervaringen rondom deze route deelt met de aanwezigen.

Wandelen bij het Lac d'Annecy http://www.TristanShu.com, Auvergne-Rhône-Alpes Tourisme

Wandelen bij het Lac d’Annecy www.TristanShu.com, Auvergne-Rhône-Alpes Tourisme

Komen de wandel- en fietskriebels al op? Ga dan naar stand 3D50 waar maar liefst 21 Franse partners je met veel liefde en plezier zullen informeren en adviseren over de routes die het beste bij jouw medium en lezers passen:

Ain / Aisne / Angers / Anjou / Annecy Mountains / Atlantische Loirestreek – fietsroutes / Ardèche / Auvergne-Rhône-Alpes / Corsica / Corsica Ferries / Parc Naturel Régional de Corse / West-Corsica / Drôme / Elzas op de fiets / La Voie Bleue Fietsroute (V50) / Loirvallei / Maasfietsroute in Frankrijk / Mossig et Vignoble / Noord-Frankrijk / Pays de Hagueneau / Sarthe/Vélobuissonière

Foto: Cap Nez Blanc, Noord-Frankrijk CRT Hauts-de-France, Benoît Guilleux

Nog geen waarderingen

Wat is je waardering?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in