Campinginspecteur: een bijzondere hobby

Wie wel eens een ACSI-gids heeft gebruikt, kent de claim ‘alle campings worden jaarlijks geïnspecteerd’. En ja, dat zijn dus echt alle 10.000 ACSI-campings! Maar wie zijn de mensen die dat doen? En wat beweegt hen? Hierover sprak ik met Martha Pelgrim, die dit jaar voor de 22e keer voor ACSI campings inspecteerde.

 

 

In 1997 ging Martha samen met haar man Gerard voor het eerst campings inspecteren in Midden-Italië. De motivatie: een leuke afwisseling van het werk in het onderwijs en de kans om als kampeerder je horizon te verbreden. Het inspectiewerk beviel zo goed dat Martha sindsdien is blijven inspecteren. Inmiddels bezoekt zij ieder jaar ongeveer 23 campings in Italië, van campings aan het Gardameer tot Padova en campings in de Dolomieten. En niet te vergeten één camping op het mooie Vlieland, waar Martha en Gerard wonen.

Erik Veltkamp - inspecteursweekeinde 2019

Persoonlijk contact

‘ACSI is van onbekend naar bekend en van onbemind naar bemind gegaan’, vertelt Martha. De persoonlijke band die door de jaren heen ontstaat, maakt dit werk echt bijzonder. ‘Vroeger kenden lang niet alle campingeigenaren ACSI. Maar door ieder jaar langs te komen en te laten zien dat je betrouwbaar bent, bouw je een relatie op.’ Zo ervaren campinghouders wat de publiciteit via ACSI hen oplevert. Het vertrouwen opbouwen als campinginspecteur vindt Martha heel belangrijk.

Leestip:  NKC pleit voor camperaars in Brussel
Verplaatsen in de kampeerder

‘Als inspecteur kom je op veel soorten campings met elk hun eigen doelgroep. Je moet je kunnen verplaatsen in de kampeerder, of dat nu een jong gezin, een outdoorliefhebber of een seniorenkoppel is. Op die manier kun je ook adviseren over verbeteringen.’ Zo gaf Martha al meerdere malen tips over de toegankelijkheid van sanitair. ‘Campingeigenaren staan meestal wel open voor suggesties’, is Martha’s ervaring. Als inspecteur kun je hierbij een rol spelen.

Lief en leed

Jarenlang inspecteren betekent vaak lief en leed delen met campinghouders. Een cadeautje meebrengen voor een pasgeboren baby, maar ook meeleven bij sterfgevallen of natuurrampen. En helaas hoort daar ook wel eens een slechtnieuwsgesprek bij. ‘Als een camping niet meer aan de standaard voldoet en ondanks adviezen de situatie niet verbetert, kan hij niet vermeld blijven in de ACSI-gidsen. Je moet een kampeerder wel kwaliteit kunnen blijven bieden.’

Van papier naar digitaal

In 22 jaar inspectiewerk is er veel veranderd. De campings en kampeermiddelen zijn luxer geworden en ook ACSI stond niet stil. Naast de gidsen kwam er een cd-rom met campinginformatie, die alweer vervangen is door verschillende campingapps. En in 2004 kwam de kortingskaart CampingCard ACSI op de markt, die inmiddels enorm populair is.

Leestip:  EcoFlow lanceert de RIVER 2 Pro in de Benelux

Het inspectiewerk veranderde mee. Nog niet zo lang geleden ging de inspecteur met een paar mappen met formulieren op pad. Inmiddels voeren Martha en haar collega-inspecteurs de gegevens op een laptop in. Die worden dan meteen doorgestuurd naar het ACSI-kantoor en verder verwerkt voor publicatie. ‘Een goede ontwikkeling’, vindt Martha. ‘Zo blijf je scherp en je blijft langer en nauwer betrokken bij de publicatie.’ Zo denkt de inspecteur vaak mee over de campingadvertentie en zorgt hij of zij ervoor dat de foto’s en teksten op tijd worden aangeleverd. De inspecteur is voor ACSI echt een onmisbare bron van informatie.

Communicatief en objectief

Uit welk hout moet een campinginspecteur volgens Martha gesneden zijn? ‘Om te beginnen moet je communicatief vaardig zijn. Een beetje talenkennis is hierbij zeker een pré. Verder moet je objectief en nauwkeurig zijn. En natuurlijk moet je het inspecteren leuk vinden!’ ACSI-inspecteurs ontvangen een vergoeding, maar voor Martha is het inspectiewerk vooral een hobby tijdens de vakantie.

Leestip:  Rent-a-Tent Zoekt actieve senioren voor beheerder
Eén grote familie

Martha en Gerard waarderen het contact met ACSI. Een paar keer per jaar komen de inspecteurs naar het ACSI-kantoor in Andelst voor bijscholing en om de inspecties na te bespreken. En ieder jaar wordt het inspectieseizoen afgerond met een kampeerweekend voor alle inspecteurs. ‘Dat voelt echt als één grote familie!’

Ook inspecteur worden?

ACSI zoekt nieuwe campinginspecteurs. Heb je interesse? Op Werken bij ACSI vind je meer informatie over deze uitdagende freelancefunctie.

 4.6/5 (21)

Wat is je waardering?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in