Zelf van een bestelbus een camper bouwen?

Bas en Bianca van ‘Vrolijk op Reis’ hebben inmiddels al 3 campers gebouwden zijn zojuist gestart aan bouw 4.

Jarenlang heeft Bas als bewegingstechnoloog voor gehandicapten hulpmiddelen aangemeten en gebouwd. Deze ergonomische kennis komt nu ook weer goed van pas tijdens het bouwen van campers. Toch is hij ervan overtuigd dat iedereen zelf een camper kan bouwen.

Om anderen hiermee te helpen biedt het stel op hun website Vrolijk op Reis.nl gratis elektra schema’s, een compleet stappenplan en installatiegidsen aan.

Daarnaast delen ze vandaag 6 handige tips om je op weg te helpen!

  1. Kijk bij de aankoop van de bus altijd naar het maximale toelaatbare gewicht (GVW). Dit is het maximale gewicht dat jouw camper uiteindelijk mag gaan wegen, inclusief bagage, volle watertank en passagiers. Wanneer jouw zelfbouwcamper te zwaar is kun je technische mankementen krijgen of erger. Ook kun je beboet worden en in de problemen komen met je verzekering.In het ideale geval is het maximale toelaatbare gewicht van de bus 3500 kg. Tot dit gewicht mag je gewoon met je B-rijbewijs de camper besturen. Maar het komt ook voor dat de technische max. massa 2800 kg of zelfs 2700kg is. Dan mag je dus maximaal tot aan dit gewicht je camper inbouwen. En daar kom je vrij snel aan.lichtgewicht bouwmaterialen
  2. Gebruik lichtgewicht bouwmaterialen bij de bouw van je camper. Om dus makkelijk onder het maximaal toelaatbare gewicht te blijven is het verstandig je camper niet in te bouwen met ‘’standaard’’ bouwmaterialen. Lichte bouwmaterialen zijn over het algemeen duurder, maar dit is snel terugverdiend. Een lichtgewicht camper verbruikt namelijk in de basis minder brandstof dan een zwaardere.Wij gebruiken in onze campers altijd populieren en berken multiplex. Dit hout is bijna 2 keer zo licht alsbijvoorbeeld MDF. Daarbij kun je sommige delen het beste beplakken met vilt. Dit is superlicht en heeft zelfs een kleine isolerende en akoestische werking. Als laatste voorbeeld kun je bij het plaatsen van een douche het beste PVC tegels of polyester gebruiken i.p.v. keramieken tegels.douche het beste PVC tegels of polyester gebruiken
  3. Bestudeer het camperbouw stappenplan van Vrolijk op Reis. Dit stappenplan neemt je aan de hand mee door het hele bouwproces. Zo voorkom je dat je dingen vergeet en/of dat je fouten maakt.
  4. Zorg voor voldoende ventilatie. Goede Bo-Camp Regulus gaat condensvorming tegen en voorkomt roestvorming. De beste manier om je camper te ventileren is door eenluchtstroom te creëren. Dit kun je doen door 2 (dak)ramen te plaatsen, waarvan er minimaal 1 elektrisch is.Met een elektrisch dakraam, zoals bijvoorbeeld de MaxxFan Air Deluxe, kun je zelf de sterkte van de luchtstroom in jouw camper bepalen. Zelfs wanneer het buiten windstil is.Daarnaast houdt deze luchtstroom de camper ook heerlijk koel tijdens zomeravonden. De afgekoelde buitenlucht kun je namelijk naar binnen blazen. Een perfecte keuze wanneer je geen dure airco wilt kopen.
  5. Zorg dat je het gewicht van jouw inbouw zo gelijk mogelijk verdeeld. Oftewel niet alle zware meubelstukken en/of onderdelen (zoals een watertank) aan 1 kant. Dit zorgt ervoor dat de rijkwaliteit van je camper goed blijft. Ook slijten je banden evenredig en niet aan 1 kant meer dan aan de andere kant.
  6. Houd rekening met de inrichtingseisen van de RDW en Belastingdienst wanneer je in aanmerking wilt komen voor kwart tarief. Beide instanties hebben verschillende eisen en je moet na de bouw van jouw camper dan ook 2 verschillende keuringen door om voor het bijzondere tarief in aanmerking te komen.Zo is een eis van de belastingdienst: “de ruimte achter de bestuurders- en bijrijdersstoel moet minimaal een stahoogte hebben van 170 cm over een lengte van 200 cm en een breedte van 90 cm.” We krijgen vaak de vraag of dit loopruimte moet zijn, maar dit hoeft niet, het gaat hier namelijk om een denkbeeldig blok.
Leestip:  Adria Compact Max nu ook op VW Crafter

Bas en Bianca van ‘Vrolijk op Reis’

Bas en Bianca van ‘Vrolijk op Reis’

Op hun website staan alle eisen en ook onze ervaringen van de keuringen.

 4.7/5 (33)

Wat is je waardering?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in